Temerini Ferenc több évtizede aktív tagja a soltvadkerti közéletnek. Falugazdászként hosszú évek óta foglalkozik a vadkerti gazdálkodók napi adminisztratív feladatainak segítésével, amelynek eredményeképpen az egyik legismertebb személy a településen. 2006-óta a soltvadkerti képviselő testület tagja, minden egyes önkormányzati választáson, melyen képviselőjelöltként indult, a legtöbb szavazatot kapott képviselők között találhatjuk, 2014 októbere óta a kisváros alpolgármestere. Higgadt, megfontolt, kedves emberként ismeri mindenki. Az idei önkormányzati választáson polgármester jelöltként indul a Fidesz-KDNP színeiben. Temerini Ferenc alpolgármesterrel, polgármester jelölttel beszélgettünk a közelmúltról, jelenről és a lehetséges jövőről.

Régóta aktív közéleti szereplő nemcsak Soltvadkerten, hanem Bács-Kiskun megyei szinten is. Hogyan alakult ki ez az érdeklődés a közügyek iránt?

-Hirdetés-

A rendszerváltás óta foglalkoztatott a közélet és a politika. Aktív tagja vagyok a soltvadkerti Fidesz alapszervezetnek, valamint 13 éve vagyok tagja a Megyei Közgyűlésnek, így megyei szinten is jónéhány közéleti szereplővel sikerült megismerkednem. Hiszem, hogy a legegyszerűbb hétköznapi ember életét is nagyban befolyásolja minden döntés, amelyet a politikusok, vagy a közéleti döntéshozók meghoznak, legyen az a döntéshozatal bármelyik szintjén, országos, megyei, vagy helyi döntéshozóktól való. Felelős polgárként mindig is úgy gondoltam, hogy amennyiben a környezetemben, vagy a hétköznapi életben valami nem úgy működik, mint ahogyan az a környezetemben élőknek a leghasznosabb lenne, akkor nekünk is tenni lehet és tenni is kell a változásért. Olykor elég javaslatokat megfogalmazni, vagy a választásokon az értékrendünknek leginkább megfelelőt támogatni szavazatunkkal, de vannak olyan ügyek, amelyekért nekünk is aktív alakítóként lehetőségünk van tenni. Ezért, valamint a választók bizalmának köszönhetően vagyok tagja közel másfél évtizede a soltvadkerti képviselő testületnek.

Az eltelt évek alatt igen sok változás történt Soltvadkerten is. Hogyan látja a város mindennapjait, és melyek az utóbbi évek legfontosabb eredményei?

Rendkívül sok sikeres pályázaton vagyunk túl, melyek megvalósítása részben megtörtént, részben pedig a megvalósítás folyamatában vagyunk. A vadkerti önkormányzat fenntartásában működő valamennyi intézmény épületét napelemes rendszerrel szereltük fel, amely jelentősen csökkenti az üzemeltetés költségeit, így a megmaradó forrásokat más fejlesztési területeken tudjuk hasznosítani a jövőben. Ehhez járul még hozzá a soltvadkerti közvilágítás teljes cseréje korszerű ledes lámpatestekkel, amely további forrásmegtakarítást hoz az önkormányzatnak.

Az Arany János utcai óvoda udvara a fejlesztést követően

Számunkra fontosak a vadkerti termelők, és mivel nagy örömünkre egyre népszerűbb a lakosoknál a bevásárlóközpontokkal szemben a termelői piac, ezért fontos előre lépésnek tartom a piactér fejlesztését, amely szintén az utóbbi években valósulhatott meg több ütemben. Ennek a projektnek az átadó ünnepsége éppen a holnapi napon lesz megtartva. Egy város jövőjének záloga a gyermekek. Ezért amint lehetőség nyílt rá, sikeresen pályáztunk az Arany János utcai óvoda meglévő épületének felújítására és egy új épületszárny építésére is. A megnyert támogatásból udvarfejlesztésre is jutott pénzforrásunk. Belterületi útfejlesztések tekintetében a Szőlő utca, a Petőfi utca és a Dózsa György utca felújítása is megtörténhetett, emellett a városon áthaladó 54 és 53 főutak is teljes korszerűsítésen estek át, valamint a Tázlári út is felújításra került a választókerületi határig, így valamennyi Soltvadkerten áthaladó és onnan kivezető út felújításra került ebben a ciklusban. Jelentős sportfejlesztéseink is megvalósultak, hiszen lehetővé vált a labdarúgópálya korszerűsítése, komoly forrás jutott a birkózó terem fejlesztésére is, valamint az asztalitenisz terem bővítése is megtörtént. Ezek mellett a záportározó beruházás keretében az új tó mellett felnőtt edzőpark is kialakításra került. Fontos előrelépés, hogy pályázatokból több szállítójármű beszerzése is valóra válhatott több szakosztálynál, ami szintén a sportélet erősödését segíti. És ha már az előbb említésre került, az egyik legnagyobb beruházás a város csapadékvízelvezető rendszerének fejlesztése egy új záportározó kialakításával.

A 2019 júliusában átadott záportározó Soltvadkerten (Fotó: Mátyus Lajos)

A felsoroltak több mint másfél milliárd forint értékű önkormányzati beruházások csak ebben a néhány évben. Úgy gondolom, hogy ez jelentős, évtizedek óta nem látott sikere Soltvadkertnek. Persze van még tennivalón bőven.

Az utóbbi hónapokban elég hangos kritika hallható a város rendezvényeiről. Hogyan látja ezeket?

Városunk speciális helyzetben van a rendezvények tekintetében, abból a szempontból, hogy két teljesen különálló rendezvényhelyszínnel is rendelkezünk. Évtizedek óta a városközpontban kerül megrendezésre az egyik legnagyobb tömeget megmozdító többnapos, fesztivál jellegű eseményünk a Szüreti Napok, emellett a Vadkerti Tónál szerveződnek a nyári fesztiváljaink.

Hatalmas tömeg vett részt az idei Szüreti Napok programjain (Fotó: K.GY.)

Úgy gondolom, hogy az önkormányzati rendezvény is lehet nagy siker, bizonyítja ezt a néhány héttel ezelőtt óriási tömeggel lezajlott idei Szüreti Napok. Jó fellépők, kiváló programok és megfelelő volt az időjárás is. Nyilvánvalóan mi is látjuk azokat a változásokat, amelyek a közönség mai igényeiben végbementek. Tisztában vagyunk vele, hogy sok minden megváltozott az eltelt 20 év során, mióta például a Vadkerti Tónál rendezvényeket szervezünk, azonban azt is látni kell, hogy a legújabb trendeket váró közönség megszólítására, nem elég az aktuális legnagyobb nevű előadót leszerződtetni, hanem maga a tó környezete is megérett már egy alapos korszerűsítésre, változtatásra. Emiatt terveztük át a jelenlegi tópart környezetét, és a szép természeti környezet megtartása mellett egészen új arculatú strandterületet terveztettünk meg, melynek megvalósítására sikeresen pályáztunk. Itt szeretnék köszönetet mondani a Soltvadkert-Kiskőrös Petőfi Horgász Egyesület tagjainak, akik komoly fejlesztéseket hajtottak végre a horgászterületen. Az önkormányzati beruházás a tónál több ütemben valósul meg. Jelenleg a 2 és a 3 ütem építkezései zajlanak, így 2020 nyarán már egy teljesen új látogatói környezet fogadja a vendégeket, amelyet természetesen megfelelően kommunikálunk is majd, hogy minél több érdeklődőt csalogassunk Soltvadkertre. Ezt követően van értelme átgondolni a rendezvényeinket is.

Milyen csapattal vág neki az önkormányzati választásnak?

A mindennapok újabbnál újabb kihívásokat támasztanak elénk, a társadalmi, környezeti, jogszabályi változások éberséget, azonnal cselekvő, dönteni képes embert és munkatársakat kívánnak meg. Alpolgármesterként, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés Területfejlesztési Bizottságának elnökeként, falugazdászként, helyi képviselőként, a harmadik ciklust töltöttem el városom szolgálatában. Jelölttársaim nevében is szeretném megköszönni az ajánlásokat, melyek jóvoltából indulhatunk az október 13-i önkormányzati választáson. Jelöltjeink többsége független, pártnak nem tagja, elsősorban szakmai tapasztalatuk, képzettségük, tudásuk és személyiségük miatt gondolom azt, hogy kiváló vezetői lehetnek városunknak. Listánkon szinte azonos arányban szerepelnek új jelöltek és rutinos képviselők, fiatalok és idősebbek, nők és férfiak. Egy modern város működésének legfontosabb területein szerzett tapasztalatokkal rendelkező, képzett szakember csapatot ajánlok a soltvadkerti választóknak. Megtiszteltetésnek tartom, hogy polgármesterjelöltként ilyen kiváló csapatot tudhatok magam mögött. Meggyőződésem, hogy egy város vezetésének egyik legfontosabb feladata az, hogy egyensúlyt próbáljon találni korosztályok, különböző gazdasági érdekek, eltérő kulturális igények között. Jelölttársaim az eddigi értékek megőrzése és folytatása mellett új lendületet és látásmódot adhatnak városunk fejlődésének.

Ezért kérem a Tisztelt soltvadkerti választópolgárokat, hogy most vasárnap személyem mellett, támogassák az alábbi képviselőjelölteket:

Galántai Norbert
Haskó László
Kárász András
Lantosné dr. Mayer Zsuzsanna
Molnár Elvira
dr. Pozsgai Boglárka
Zsikla Tamás

T.Z. 

MEGOSZTÁS