A 35 éves fiatal hölgy Tiszaalpárról érkezett hozzánk Tázlárra, hogy beavassa a kosárfonás rejtelmeibe az érdeklődőket.

Hogyan csöppentél bele a kosárfonásba?

Szerencsém volt abban, hogy én beleszülettem, hiszen a családom 4. generációs kosárfonója vagyok, már a dédszüleim is ezzel foglalkoztak. Ők gazdálkodó parasztemberek voltak, főleg a téli időszakban fontak kosarakat.

Hogyan kerültél a mi kis falunkba?

-Hirdetés-

Mártáné Czékus Györgyi által. Juniális volt itt Tázláron, elhoztam a kosaraimat, és neki megtetszettek, illetve megkérdezte, hogy nem tanítanám-e meg őket is erre. Így jött, hogy megnyerte Tázlár is a Magyar Falu Program pályázatot és ennek keretein belül lehetek itt egy teljes héten át, október 7-11-ig.

Egy hét alatt megtanítható a kosárfonás?

10 fővel dolgozom, haladunk szépen lassan. Az alapokat már elsajátították, tudják hogyan áztatunk vesszőt a könnyebb hajlítás miatt. Tudják hogyan kezdünk neki a kosáraljnak. Eddig szappantartót készítettek, tálcát, ma madáretető volt a projekt. Minden napra megvan, hogy mit készítünk. Holnapra például gyümölcstartónak állunk neki. Itt nemcsak egy szakmába kóstolnak bele, hiszen ennek közösségépítő szerepe is van. Egyrészt sokkal jobban fogják tudni értékelni a kézműves termékeket, másrészt fejlődik a finommotorikájuk is.

Máshol is tartasz tanfolyamokat?

Igen, nyári táborokat szoktam gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Különböző településekre hívnak oktatásra, illetve hozzám is járnak a műhelybe Tiszaalpárra tanulók.

Gergely Ramóna egy nagy kosár elkészítését 2 órahossza alatt csinálja meg. Aki szeretné ezt megtanulni, és netán késztetést érezne arra, hogy lepipálja, annak bátran merem őt ajánlani.

-Dusy-

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (22 db kép)
MEGOSZTÁS