Szokatlanul magas részvétellel zajlott a tegnapi önkormányzati választás Soltvadkerten is, ahol a választásra jogosultak 51,55 százaléka, azaz 3089 fő jelent meg az urnáknál. Ez 19 százalékkal magasabb részvételi adat, mint 5 évvel ezelőtt az önkormányzati választáson.

-Hirdetés-

Megfigyelhető, hogy amelyik településen nagyobb tétje van a választásnak, ott magasabb a részvétel is. Soltvadkerten a 2006-óta polgármesteri feladatait ellátó Lehoczki Ferenc nem indult az idei választáson, így ez egyfajta felhajtóerőt eredményezett a helyi politikai életben is, és ennek volt köszönhető a nagyobb érdeklődés.

Gyakorlatilag két ellentétes elképzeléseket megfogalmazó tábor alakult ki Soltvadkerten, ezek feszültek egymásnak a tegnapi választásokon.

Font Sándor országgyűlési képviselő feleségével szavazott Soltvadkerten a 2019. évi önkormányzati választáson (Fotó: K.GY.)

A 2006-óta testületi többséggel rendelkező Fidesz-KDNP helyi szervezete Temerini Ferencet nevezte meg új polgármester jelöltjének, mellette 7 helyi képviselőjelöltet állított.

Velük szemben indult a Medgyes Attila vezette független jelölteket tömörítő csoport, akik a közösségi médiában Tegyünk Végre Soltvadkertért -Civil Összefogás a Városért szlogen alatt kampányoltak. A Soltvadkerten szokatlanul negatív, esetenként alpári színvonalú üzenetváltásokat is megvillantó kampány során elsősorban az internetes felületeken folyt a kommunikációs kardcsörtetés, helyi kérdésekben, de esetenként országos politikai témák is napirendre kerültek.  

A tegnapi magas választási részvétel is ennek a felfokozottabb hangulatnak tudható be.

A választáson a soltvadkerti szavazók 67,84%-a (2063 fő) Temerini Ferencet támogatta, 32,16%-a pedig (978 fő) Medgyes Attilát.

A bejutott képviselőjelöltek nagy része (5 fő) a Fidesz-KDNP jelöltek közül került ki, a többi három pedig független jelöltként indult a választáson. Érdekes módon több személy is kiesett a képviselő testületből azok közül, akik az előző ciklusban/ciklusokban tagjai voltak a városvezetésnek, így egyfajta megfiatalodás is tapasztalható a soltvadkerti közéletben.

A soltvadkerti új képviselő testület tagjai:

Temerini Ferenc polgármester

dr. Pozsgai Boglárka

Weppert Sándor

Kárász András

Medgyes Attila Jenő

Zsikla Győző

Lantosné dr. Mayer Zsuzsanna

Galántai Norbert

Zsikla Tamás

 

T.Z. 

MEGOSZTÁS