A kiskőrösi KEVI Harangvirág Óvodájában szeptember 30. és október 18. között három hetes zenei projektet szerveztünk. A célunk az óvodások zenei formában történő komplex készségfejlesztése, a gyerekek életkorának megfelelő zenei műveltség megalapozása és fejlesztése, valamint a zenei képességek alakítása, az együttműködés fejlesztése voltak. Az óvodások változatos tevékenységeken keresztül szerezhettek tapasztalatokat a hangok izgalmas világából.

-Hirdetés-

Az első héten a hangok birodalmába kalauzoltuk a gyerekeket, hangfelismerő játékokat játszottunk. Tárgyak, állatok és egymás hangjának felismerése játékos formában megfelel az életkori sajátosságoknak, és élményszerű volt a gyermekek számára. Zenére tornáztunk, csendes pihenőre halk zeneszóra készülődtünk, komolyzenét hallgatva készültek a festmények, színes gyerekmunkák. A mondókák, a dalok, a versek és a mesék is a zenével voltak kapcsolatosak.

A második héten a hangszerekkel ismerkedtünk, csoportosítottunk, a gyerek ismeretanyagát bővítettük, nagy segítségünkre voltak az IKT eszközök, könyvek. A Halacska csoportban Kiss Tamás mutatta be a trombitát, a Katica csoportban gimnazista lányok varázsoltak elő csodálatos dallamokat fuvoláikból.

„A zene élmény” mottóval a harmadik héten zenepedagógusok és hitoktatóink segítségével valóban színes, izgalmas élményekben lehetett részük óvodásainknak. Pusztai Virág őszi énekfoglalkozást tartott az öt csoportunkban, Farkasné Gombár Ildikó bemutatta a gyerekeknek Evangélikus Templomunk orgonáját. A zeneiskolában Pusztai Virág, Pelsőciné Barna Mária, Szásziné Jumbi és Boldoczki Róbert vidám hangszerbemutatója hatalmas élmény volt gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt.

Projektzárónkat óvodánkban tartottuk. Németh Mihály interaktív népi hangszerbemutatóját Matusik papa harmonika játéka követte. Ezután minden csoport előadta – a gyerekek által készített ritmushangszerekkel kísérve – kedvenc dalát, mondókáját. Farkasné Gombár Ildikó és Endreffyné Sikter Panna vezetésével közös éneklés és keresztény áhítat zárta a Cini-cini muzsika projektet.

Köszönjük a közreműködő zenetanárok, hitoktatók, Matusik bácsi közreműködését!

Uné P. H.
Fotók: Filus Tibor

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (58 db kép)
MEGOSZTÁS