A Bánk bán nem könnyű darab. Még a legolvasottabb diákok is nehezen tudják befogadni Katona József szövegét. Ezt a befogadást szeretné megkönnyíteni a Nemzeti Színház Bánk-missziója, amely a dráma 60 perces, tanteremben bemutatható verziója. A dramaturg megőrizte a mű szerkezetét, nem maradt ki egy szereplő, egy történetszál sem, mégis érthetőbbé tette a diákok számára azzal, hogy könnyített az eredeti nyelvezeten, és modern köntösbe öltöztette a darabot.

-Hirdetés-

A Kiskőrösi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnáziumban bemutatott előadás a Nemzeti Színház Bánk bán előadása nyomán készült, mégis más, hiszen tanterembe szánták. A Kaposvári Egyetem Cserhalmi György által vezetett osztályának diákjai adták elő a darabot iskolánkban.

Eredetileg ez egy vizsgaelőadás volt, végül „misszió” lett belőle. Vidnyánszky Attila rendező, a Nemzeti Színház igazgatója úgy véli, hogy ezeket a fontos műveket (Bánk bán, Ember tragédiája, Csongor és Tünde) úgy kell megismertetni a diákokkal, hogy ne csak az unalmas tananyagot lássák bennük, hanem közelebb kerüljenek hozzájuk, megértsék ezeket a nem könnyű szövegeket.

„Nem is az a nehéz, hogy „megtanítsuk” a diákoknak a művet. Hanem az, hogy „megéreztessük”. Hogy velük is megtörténhessen az, amiért egy műalkotás megszületik: a katarzis.”

A gimnáziumban ma délelőtt megtörtént ez a csoda. A közel száz diák úgy ülte végig ezt a rendhagyó tantermi előadást, hogy egy percig sem unatkozott, és egy örök élménnyel lett gazdagabb. Az előadás után beszélgethettek a színészekkel, akik csak néhány évvel voltak idősebbek náluk. Hihetetlen élmény volt számukra, hogy „Gertrudis” az előadás után elmesélte, hogy középiskolában mennyire nem érette a drámát, „Bánk” pedig még egyesre is felelt belőle.

A mi diákjaink remélhetőleg már nem fognak egyesre felelni Katona József drámájából, és ez annak köszönhető, hogy a Nemzeti Színház elhozta nekik ezt a nem mindennapi előadást.

Fotó: Pelsőci Barnabás

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (94 db kép)
MEGOSZTÁS