Október 26-án reggel 9 órai kezdettel tartották az Akasztó és Csengőd településeket összekötő út menti kereszt felújításának avató és szentelő ünnepségét.

Az eseményen megjelent a két település jelenlegi polgármestere Suhajda Antal és Pivarcsi Csaba, akik az ünnepség folyamán közösen leplezték le az új keresztet.

-Hirdetés-

Az ünnepség elején Némethné Nagy Nóra köszöntötte egy verssel a megjelenteket, majd Suhajda Antal Akasztó község polgármestere mondta el köszöntő beszédét, melyben kitért a kereszt történetére és a felújítási időszakra is:

„Őszintén örömmel tölt el, hogy vannak még ilyen emberek, akik ha kaptak valamit a Jóistentől, akkor úgy érezték, hogy nekik is vissza kell valamit adni a társadalomnak. Így tett Tóth Sándor és családja 2000-ben. A kereszt történtére kitérve az idősek még biztosan emlékeznek rá, hogy a Szőlő út végén ment ki a Szentimrei út felett az elágazásnál, ahol kezdődtek a szőlők, az ürgések. Ott állt ez a kereszt egészen 1977-ig. 1977-ben, amikor a terület tagosítása megtörtént, akkor rombolták szét. A kereszt bekerült a temetőbe. A Szövetkezet 1992 év végén felbomlott, majd 1993 elején kisorsolták a területeket és amikor sorsoltak ő a 19-es számot húzta ki. Ez a 19-es szám a zöld velterini ültetvényt jelentette számára. Tóth Sándor úgy gondolta, hogy ő ezt a keresztet visszaállítja, de nem korábbi helyére, hanem ide a Csengődi út mellé, hogy minél többen lássák. Magát a talpazatát ő készítette, míg a keresztet Kiskovács László hartai fafaragó művész faragta. Először 2000. augusztus 19-én szentelte fel a keresztet, az akkori plébános Gelányi Ferenc és a Kanadából hazatért Bisztyó atya. Ez a 19-es szám kísérte végig Sándort az életében” – mesélte Suhajda Antal polgármester.

A felújított kereszt

Ezt a keresztet most újra felavatták, hiszen Tóth Sándor és családja idén ismét felújíttatta a keresztet, de már nem fából, hanem időtálló acélból készítették el, míg a korpuszt Lengyelországból hozták.

Az új keresztet ezúttal Kiss István plébános szentelte fel, majd a Tóth család jóvoltából a jelenlévők finom süteményeket fogyaszthattak el.

B.D.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (60 db kép)
MEGOSZTÁS