Október 24-25-én a Kiskőrösi Petőfi Sándor Evangélikus Középiskolában találkoztak a Magyar Kertészeti Szakképző Iskolák Szövetségéhez tartozó iskolák képviselői, többnyire intézményvezetői.

-Hirdetés-

E 25 éves jubileumát jövőre ünneplő szövetségnek jelenleg 22 tagja van – lényegében az ország minden részéről -, így most is Szombathelytől egészen Nyíregyházáig érkeztek kertészeti képzéssel foglalkozó iskolák vezetői a pénteken megtartott közgyűlésre. Az első nap délutánja még a könnyedebb szakmai beszélgetések és egy kis kulturális program keretében zajlott – a vendégek megtekinthették Petőfi Sándor Szülőházát, illetve üzemlátogatáson vehettek részt Dr. Kuti László borászatánál.

Mindkét program nagy élményt jelentett a jelenlévőknek, amihez hozzájárult Lapid Eszter lelkes tárlatvezetése, illetve a Mediterrán pincészetnél dr Kuti László cégtulajdonos és Lucza János borász borkóstolóval záruló szakmai bemutatója. Az első nap végül az iskola tanterületén egy vacsorával zárult.

A programtervezet alapján pénteken délig tartott volna a MAKESZISZ közgyűlése, azonban a szakképzésre váró újabb átalakítások kapcsán felmerülő kérdésfelvetések miatt végül még az ebéd után is folytatódott. Délelőtt Dr. Orlóci László (címzetes egyetemi docens, a Magyar Kertészeti Tanács és a Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetségének vezetőségi tagja, illetve a Magyar Díszkertészek Szövetsége szakmaközi szervezet és a Mezőgazdasági  Ágazati  Készségtanács  elnöke) tartott előadást a szakképzési rendszer újabb átalakulásának okairól, várható következményeiről, az iskolákra váró konkrét feladatokról, majd a MAKESZISZ elnöke, Hajnal Sándor tartott beszámolót a szövetség idei évben végzett munkájáról, előtte álló feladatairól.

Ebéd után a program Dr. Brunner Tamás, a szövetség jogászának tájékoztatójával folytatódott arról, hogy az iskolarendszert érintő változások milyen jogszabályi kötelezettséget rónak majd az intézményekre. Ami e közgyűlésen is egyértelművé vált mindenki számára: a negyedik ipari forradalom a mezőgazdasági jellegű képzéseket sem hagyja érintetlenül, itt is egyre nagyobb szükség van a minél magasabban képzett fiatalokra, a körülöttünk dinamikusan fejlődő változások gyors lereagálására.

T.R.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (24 db kép)
MEGOSZTÁS