Mert kérem mit csinál egy nő novemberben? A szokásos dolgain és feladatain kívül készül az ünnepekre! Emellett odafigyel, hogy bizony a november már mindenkinek stresszesebb: nem süt a nap, hamarabb van sötét és bizony türelmetlenebb, adott esetben fásultabb mindenki. Ekkor veszi jobban szemügyre az illóolaj készletét — állítja Vadnai József, aki kedden a bócsai Boróka Könyvtárban népes hallgatóság előtt tartott szakszerű és vidám előadást.

-Hirdetés-

Vadnai József sármos fiatalember. Látszik azonban az is rajta, hogy nem a levegőbe beszél. Svájcban élve sajátította el az illóolajok használatát, ami azon túl, hogy jó illatot teremt a lakásban, sok mindenre gyógyír. Mintegy 20 vidám (házi)asszony hallgatta és szagolta végig az előadást, köztük nagymamák, kismamák, vezetők és kétkezi dolgozók. Itt — Tóthné Szakolczai Tünde könyvtáros meghívására — mindenki gondos feleség és családanya volt. Vagy ahogy az előadó mondta: „Ez az olaj elővarázsolja a nőből a hölgyet, a dámát”.

És hogy miért mondta? Mindenkinek van olyan illata, melyet a bőrre helyezve más hatást ér el a környezetében, mint különben. A férfiak csábosabbnak, kedvesebbnek találják — vagy egyenesen megvadulnak. Persze ennél sokkal többet jelent az illóolajok használata akkor, amikor maga a használó vágyik megnyugvásra, ellazulásra.

„Ezt a bőrre helyezve várunk, majd kérem, szagolják meg. Ezután megkérdezem önöket, hölgyeim: kinek mi jut eszébe az illat kapcsán? — tette fel a kérdést az előadó. És aztán beindult a vidám találgatás, ötletbörze, kacagás.

 

És igen: az adott illat sok mindenre gyógyír. Az egyik például alvászavar esetén segít, különösen a kisgyerekeknél. Felnőtteknél ott a mellékvese probléma, melyet ugyancsak kezelhetünk olajjal. A harmónia megteremtése, az idegi feszültség levezetése ugyancsak történhet illatterápiával.

Az orrspray sok embernél nélkülözhetetlen, különösen allergiás szezonban. Az illóolajak sokat segítenek ennek kiküszöbölésében. Az előadó bemutatója végén elmondta: nem várható el mindenkinél ugyanaz a hatás egyazon szerre! És a hatás elérésére nem két napot, hanem inkább két hetet várjunk! Mert a szervezetnek idő kell! Végülis nem antibiotikumról beszélünk, hanem életmódról és szokásról.

A Bócsai Boróka Könyvtár további rendezvényei

November 14. csütörtök 17.00: Frittmann József, nyugalmazott iskolaigazgatóval beszélget Káposzta Lajos Bócsa történelmi eseményeiről.

November 22. péntek 17.00: Sasvári Ágota fotókiállítása és bemutatója.

December 5. csütörtök 17.30: Szabó György Róbert, Jakabszállás polgármestere Szingapúr a Virág Város és a világ egyik legfejlettebb városállama címmel tart előadást.

Káposzta Lajos

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (25 db kép)
MEGOSZTÁS