Különleges zenei élményben volt része 2019. november 2-án az izsáki közönségnek. A LavioLa Régizenei Együttes, Pergolesi: Stabat Mater című művét, kibővült létszámmal, kamarazenei felfogásban szólaltatta meg a katolikus templomban.

-Hirdetés-

A Stabat Mater középkori siratóének, amely Szűz Máriának a keresztfa alatt átélt fájdalmáról szól, egyike a legismertebb középkori énekeknek. Eredeti latin szöveget Jacopone di Todinak tulajdonítják. Címe az első sorából adódik: Stabat mater dolorosa (szó szerinti fordításban: „Állt a fájdalommal terhes anya”).

Több magyar fordítása ismert, a magyar keresztény egyházakban Sík Sándor fordítását (Áll a fájdalomnak anyja,) használják. Sok zeneszerző megzenésítette, de talán a legnépszerűbb feldolgozása (1736) Giovanni Battista Pergolesi nevéhez fűződik, amely a XVIII. század legnépszerűbb egyházi kompozíciója volt, amely már megmutatja a barokk korszakból való átmenetet a klasszicizmusba. Ez a hangvétel egyben védjegyévé is vált a mesternek. A szöveg – ének drámaisága nem megy át bravúroskodásba, megtartja az áhítat jámborságát.
Ez volt az utolsó műve, melyet a halála napján fejezett be, – mindössze 26 éves volt.

A 12 tételből álló, két énekesre (szoprán és alt), csembalóra és vonósokra írt művet a LavioLa régizenei együttes és vendégművészei adták elő. LavioLa: Tarnai Katalin – alt; Kondacs Szilvia – hegedű; Heibl Anna – csembaló; Sipos Gábor Gergő – cselló. Vendégművészek: Ducza Nóra – szoprán, a Magyar Állami Operaház magánénekese; Szeriné Biró Ágnes – brácsa, kiskunfélegyházi zeneiskola brácsatanára; Palotás József – hegedű, A Kecskeméti Szimfonikus Zenekar koncertmestere, az M. Bodon Pál zeneiskola nyugalmazott igazgatója és hegedűtanára.A LavioLa már harmadik alkalommal varázsolta el Izsákon a komolyzene kedvelőit. Az előadás létrejöttéről Heibl Annát és Tarnai Katalint kérdeztük:
– A Nemzeti Kulturális Alap és a város támogatásával tudott létrejönni ez a koncert kibővített felállásban. Már tavasszal elterveztük, hogy ezt a művet nagyon szeretnénk előadni és ehhez kerestünk vendég művészeket. Ezt a művet általában a Nagyböjt időszakában szokták előadni, de mi, egy kicsit formabontó módon, a Halottak Napjához kapcsolódva adtuk elő, kiemelve a halál és az elmúlás témáját a műben. Örömmel vettük a közönségtől kapott vastapsot, ami bennünket is jobban lelkesít. Nagyszerű dolog érezni, ahogy a közönség egyre jobban megismer bennünket, egyre szívesebben és nagyobb figyelemmel jönnek meghallgatni előadásainkat.

A LavioLa régizenei együttes a térségünkben legközelebb, jövő januárban Orgoványon koncertezik.

-Faragó Gábor-

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (26 db kép)
MEGOSZTÁS