Florida, Fort Lauderdale, SeminoleHard Rock Hotel & Casino megnyitó 2019.október 24.

 

A Seminole indiánok tulajdonában álló Hard Rock franchise bővítette hálózatát és Floridában egy egyedülálló épületet tervezett, melynek a megnyitójára Hollywoodi sztárok is érkeztek.

-Hirdetés-

Az eseményen jelen volt a Kiskőrösön élő Kovács Tamás, a Lasershow Hungary International Kft. tulajdonosa. A megnyitón nem akármilyen helyet foglalt el, ugyanis a tetőn irányította az általa tervezett lézerhúrokat.

Hogyan kerültél Amerikába?
2002-ben amikor végeztem a tanulmányaimmal, megfogott egy lézershow műsor, akkor döntöttem el, hogy ezzel szeretnék foglalkozni. Az országban lézerfény technikával céges illetve városi rendezvényeken veszünk részt, éves szinten kb. 150 ilyen megrendelésünk van. 2008-as gazdasági válságban kezdtünk el a külföldi piac felé szolgáltatni. Az európai piac sikere után továbbmentünk Amerikába. 2012-ben Kaliforniában találtunk egy partner céget, aki elkezdte a mi termékeinket és szolgáltatásainkat vinni. Munkáinkat itthon végezzük, elegendő havonta egyszer-kétszer utazni.

Usher koncert San Fransisco-ban

Az amerikaiak azt sem tudják, hol van kicsiny országunk, akkor hogyan találtak meg téged ehhez a munkához?
A lézeres szakma olyan kicsi a világban, hogy azt mondanám, van 70 nagy cég, akik főállásban ezzel foglalkoznak. Gyakorlatilag mindenki ismer mindenkit, egy jól működő közösségről van szó. A Seminole Hard Rock Hotel installációja annyira egyedi, hogy a nagy világcégek sem tudtak vele mit kezdeni, az építkezések legvégén gyakorlatilag 5 hónappal az átadás előtt kerestek meg. Egy ilyen projekt kivitelezése normális esetben egy év, nekünk pár hónapunk volt rá. Tulajdonképpen egy prototípust fejlesztettünk és rögtön be is fogtuk üzemeltetni, a tesztelésre nem volt idő. Illetve csak annyi, amit a nyáron itt Kiskőrösön végeztünk, de a körülmények ugye teljesen mások, itthon teljes sötétség, kint akkora a fényszennyezés, hogy az emberek többsége még nem találkozott csillagos égbolttal.

A középső képen a megnyitón teljes pompájában ragyogott a hotel

A Hard Rock márka erősebb, mint valaha, nemcsak ételeket, italokat és tartózkodási helyet képvisel. A zene adja meg különlegességét. A hotel koncerteknek, színházi előadásoknak és díjátadóknak biztosít helyszínt. A több mint 600 szobás, közel 135 méter magas hotel egy újabb turisztikai látványosság lett, a fénytechnikája 20km-es körzetben látható és a következő években a világ számos pontján épülnek fel hasonmásai.

Gondoltad volna az elején, hogy ekkora szenzáció lesz?
Azt sem tudtam, hogy egyáltalán megkapjuk-e a munkát, csak az volt előttem, hogy számunkra kivitelezhető és meg tudjuk csinálni, viszont a rendelkezésre álló idő aggasztott. A projekt elnyeréséhez először egy tesztdarabot kellett legyártanunk, egyetlen húrral. Amikor ezt elfogadták utána következhetett a maradék 6 húr. Az öt hónapból kettőt elvesztettünk azzal, hogy a tesztdarabot megcsináljuk, tehát maradt három hónapunk arra, hogy befejezzük. Nemcsak amiatt szép, hogy egy egyedi épület egyedi látványa, hanem gyakorlatilag ez lett a világ legerősebb lézere. Jövő évben benne lesz a Guinness Rekordok Könyvében! A másik érdekessége, hogy ez nemcsak egy lézersugár, hanem a Hard Rock Cafe rádiója bele van kódolva a fénybe, így a rádió hangtartománya ki van küldve a világűrbe. Ez a sugár nem áll meg sehol, gyakorlatilag elmegy a világűrbe. Ha létezik más civilizáció, és valamikor befogja ezt a fényt és lekódolja, márpedig egy elég egyszerű kódolás van rajta, akkor a Hard Rock rádiót hallgatja kint a világűrben. Igaziból a világ első lézerrádiója. Itt szeretném megemlíteni, hogy a beüzemelés során egy napig a lézerfények a magyar lobogó színeiben világítottak.

A kép nem adja vissza,de a valóságban piros-fehér-zöld volt

Ez mennyire zavarja a légi közlekedést?
A hotel egy indián rezervátum, külön állam területén helyezkedik el, ahol nincs légtéri forgalom, azaz az indiánok saját légtere és nem engednek be más civil gépeket. Persze az USA Szövetségi Légügyi Hatóságtól (FAA) engedélyét azért be kellett szerezni. A helyi reptéren egy pilótával beszélgettem, aki külön örült a lézerfénynek, mert egy repülési támpont lett a leszállásnál.

Indiánokat, rezervátumokat említettél, beleláttál az életükbe is?
Amerikában nagy befolyással bírnak. A Seminoletribe (törzs) szervezi a nagyszabású 2020-as SuperBowl bajnokságot és hatalmas megtiszteltetés, hogy megbíztak a megnyitó látványtervével. A törzsről tudni kell, hogy a mai napig rezervátumokban élnek, tehát az utcákon nem lehet látni indiánokat, a rezervátum egyben egy városállam is. Az államtól kártérítést kapnak és a szerencsejáték iparágat kizárólagosan üzemeltetik. A kártérítés bizonyos részével a törzs rendelkezik, azaz befekteti, így épülhetnek meg az új és újabb kaszinók. Az indiánok elszigetelten élnek, olyan körülmények között, mint az őseik. Pedig milliomosok, és amikor dolguk van a városban, beülnek a luxusautójukba, vagy felülnek a saját helikopterükre és azzal utaznak.

Tesztelés közben

Felsorolnál egy pár kivitelezést, amire büszkék vagytok?
Az összes NBA csarnok felújítása vagy újraépítése után az általunk fejlesztett lézereket telepítik és a megnyitókkal is minket bíznak meg. Ismerem a Los Angeles Lakers és a Sacramento Kings csapatát személyesen.

Los Angeles Lakers fotózáson, csak egy munka a sok közül, amivel a csapat bízott meg

Közreműködtünk a napokban Lady Gaga új videoklipjében. A Sydney-i Operaház hamarosan egy nagyszabású világrekord kísérlettel rukkol elő, aminek a megvalósításában mi is részt vettünk. Angliában, Stephen Hawking (76) elméleti fizikus a National Geographic műsor Kik vagyunk? című sorozatának egyik epizódjában a föld görbületét vizsgálta. Kísérletéhez egy olyan lézersugarat szeretett volna, amit mi tudtunk neki biztosítani a forgatáshoz. Olyan paramétereket adott meg, amire a nagy fizikusok is azt mondták, ez nem létezik. Annyira kevés időnk volt a kivitelezésre, hogy a végtermék egy eszkábált darabnak tűnt, de forgatás után Stephen Hawking külön megköszönte, hogy nem adtuk fel a fejlesztést olyan könnyen, mint nagy világcégek és sikeresen megoldottuk ezt a nem hétköznapi feladatot.

Kovács Tamás ezúton köszöni meg a magyarországi alvállalkozóknak a segítséget a projekt soron kívüli megvalósításához!

B.M

MEGOSZTÁS