Az október 13-i helyi nemzetiségi önkormányzati választásokat követően 2019. október 28-án hétfőn délelőtt tartották a testületek alakuló ülését a Polgármesteri Hivatal Dísztermében Kiskőrösön.

-Hirdetés-

A Roma Nemzetiségi Önkormányzatban összesen 5-en nyertek mandátumot, akik a következő 5 esztendőben azon dolgoznak majd, hogy képviseljék a romák érdekeit, jogait, illetve megerősítsék kulturális autonómiájukat.

Az esemény kapcsán a kiskőrösi Roma Nemzetiségi Önkormányzat leköszönő elnökével, ifj. Kunhegyesi Ferenccel beszélgettem.

Hogyan élted meg az elmúlt időszakot?

Apám halála után, 3 évvel ezelőtt nem volt egyszerű átvenni az elnökséget. Azt gondolom, hogy minden feladat rám hárult, habár amennyire tudtam korábban mellette is kivettem a részemet a munkából. Örülök, hogy ezúttal többen is indultak az elnöki székért, mert így most volt lehetőségük dönteni a romáknak, megtapasztalhatták, hogy mi az a demokrácia. Nem kampányoltam, azonban rendeztem két eseményt is az elmúlt időszakban. Budapestről a Kamaro együttes hívtam el Kiskőrösre, mely előadásra ingyenes volt a belépés. Közel 100 roma vett részt az eseményen, ahol elmondtam nekik, hogy én nem tudok ígérni senkinek semmit, nem tudom senki helyett élni az életét, egy dolgot tudok adni, emberséget és tisztességet. Ebben tudom őket segíteni, illetve szeretném folytatni a gyerekekkel való foglalkozást. Úgy tudom, hogy jövő év tavaszán elkészül az az épület, amit nekünk szántak. Ez a Roma Alkotóház a Délibáb utca közepén épül, ahol különböző programokat szeretnénk beindítani. Pályázni fogunk. Kidolgoztam egy egy éves tervet. Szóval hátradőltem, nem kampányolgattam. Teljesen a romákra bíztam a döntést, és büszke vagyok arra, hogy ránk szavaztak, minket választottak.  

Kik alkotják az újonnan megalakult kiskőrösi Roma Nemzetiségi Önkormányzatot?

Örülök, hogy most már nem csak egy család alkotja az önkormányzatot. Unokatestvérem, Kunhegyesi Gábor valamikor a Hollai Kálmán vezette Baba együttes egyik tagja volt. Annak idején a 90-es években eljutottak még a Ki mit tud-ig is. Ez akkor nagy sikert hozott nekik, rengeteg fellépésük volt. Ő egy roma zenei hagyományokat őrző férfi, ezért azt szeretném, ha klasszikus autentikus roma zenét tanítana a roma gyerekeknek. Virág Attila pedig az önkormányzatnál dolgozik, ráadásul hívő. Nagyon becsületes, jóravaló srác, az egész családjával nagyon példamutató életet élnek. A keresztény közösségnek aktív tagjai. Húgom, Kunhegyesi Nikolett már évek óta több projektben is részt vesz. Öcsém, Kunhegyesi Gábor pedig az alelnökünk lett. Nagyon szeretném, ha mindannyian a képességeiknek megfelelően segítenék a roma társadalmat, szem előtt tartva azt, hogy a romák mit szeretnének.

Kunhegyesi Gábor, ifj. Kunhegyesi Ferenc, Kunhegyesi Nikolett, Virág Attila, Kunhegyesi Gábor

Milyen ötleteitek, terveitek vannak?

Tavasztól, amint elkészül a Roma Alkotóház, igyekszünk minél több olyan programot szervezni ott, amely lehetővé teszi, hogy igazi tehetséggondozó központtá váljon, komoly szakemberekkel. Kihasználom azt, hogy alkotó ember vagyok. A roma gyerekeket tekintve egyébként is hamarabb lesz belőlük művész, mint matematikus. Nagyon professzionális szinten szeretném majd működtetni. Egyik nagy példaképem a Schnétberger Központ, ahol tulajdonképpen tehetséges zenész roma gyereket oktatnak, de nem csak művészetet szeretnénk tanítani nekik. Azt is szeretnék, ha jó szakmákat tanulnának, hogy aztán be tudjanak illeszkedni a többségi társadalomba. Erre fókuszálunk a jövőben leginkább, illetve tervben van egy játszótér, focipálya megépítése is szintén a Délibáb utcában. A valódi tevékenység a gyerekekre fog fókuszálni, mert azt szeretnénk, hogy minél több szakmával rendelkező roma kerüljön ki ebből a városból.

Az országos önkormányzattal milyen kapcsolatot ápoltok?

Amióta képviselő vagyok az Országos Roma Önkormányzat soha nem keresett még meg minket, tehát semmilyen kapcsolatot nem teremtettünk. Talán nincs is szükségünk rájuk, mert nem úgy működik az országos önkormányzatunk, ahogyan kellene. Őszintén megvallva nem hiszem, hogy együtt tudnék dolgozni velük.

Kiskőrös Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata 2019. november 25-én (hétfőn) 15 órai kezdettel közmeghallgatást tart a Polgármesteri Hivatal Dísztermében, ahol az állampolgárok, állampolgári közösségek, társadalmi szervezetek közvetlenül terjeszthetik a testület elé közérdekű kérdéseiket, javaslataikat, kezdeményezéseiket.

Kutyifa Icu

MEGOSZTÁS