„Jó szomszédok a közös jövőért”  Interreg-IPA CBC Magyarország- Szerbia keretében, Magyar Pálinka Hetet rendeztek Kecelen.

-Hirdetés-

2019. november 4-től 9-ig Kárpát-medencei Pálinka-, és Párlatverseny Bor-, Pálinka-, Párlat- és Palackszépségverseny Bács-Kiskun Megye Pálinkaversenye volt Kecelen a T.G. Virágdekor Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával valósult meg Téglás András az intézmény igazgatója, Pásztor Sándor pálinkabíráló, a szervező bizottság vezetője, Béli Géza okleveles pálinkamester a Pálinka Nemzeti Tanács alelnöke, a Pálinka Kollégium Szakmai Műhely alapítója, a verseny elnöke, Krizl Edit pálinkamester a Pálinka Memzeti Tanács tagja, a Pálinka Kollégium alapító tagja, a verseny szakmai igazgatója részvételével, szervezésével, szakmai vezetésével.

A versenyre 2 szlovák és 11 erdélyi nevezés mellett 25 magyar nevezés érkezett ez összesen 182 mintát jelentett.
Három napon át tartott a minták bírálata. A 30 szakképzett bíráló, akik pálinkafőző mesterek naponta fejenként 40 pálinkát, párlatot kóstolt majd értékelt. A hagyományostól módszertől eltérően, a kipróbálás alatt álló pálinkaprofil analízis szerint értékeltek. Az adatok összesítését már számítógép végezte. A Kiértékelő bizottság Muth József vezetésével végezte a bírálatok elemzését.

„Pálinkakóstoló ropogós kacsasülttel” elnevezésű társrendezvény keretében pálinka kóstoló volt november 6-án Városi Könyvtár és Művelődési Házban. Widnerné Fenyvesi Bernadett, köszöntötte a vendégeket Pásztor Sándor pálinkabíráló, a szervező bizottság vezetője beszélt a pálinkaverseny érdekességeiről és fellépett a Kéknefelejcs Népdalkör. Támogatók voltak: T. G. Virágdekor Szakgimnázium, Szakiskola és Kollégium igazgatója Téglás András Hatvani Gábor, Hatvani Gáborné és a Fürtös Vendéglő.

Csütörtökön tartották a bor-, pálinka-, párlat-, és palack szépségversenyt, majd délután 75 tagú társadalmi zsűri 16 mintát értékelt. Szakmai találkozók, fórumok folytak napokon keresztül az iskola tanfőzdéjében, ahol gyakorlati párlatkészítést is bemutatták az érdeklődők számára.

November 9-én Kárpát-medencei Lovagrendek találkozója, felvonulása majd szentmise, bor, pálinka szentelés volt a Szentháromság templomban. A misét Burányi Roland plébános celebrálta. Az utána következő ünnepi program levezetője Pál Attila kecskeméti színművész volt.
Kiss Miklós Zoltán államtitkár, az esemény védnöke köszöntötte a megjelenteket, meghívott szervezetek vezetői Mihály László, Barabás Attila, Koczor Károly és Pataky Mihály méltatták az elmúlt hét történéseit. A hét rendezvényén jelen volt Haszilló Ferenc Kecel polgármestere és Forrai Ákos alpolgármester is.

Végül királynői avatási ceremónia következett. Lőrincz Anita lett a T.G. Virágdekor Lovagrend Pincekirálynője, aki Erdélyből, Margittáról érkezett.

Vesztergám Miklós tárogatójátékával, a Keceli Kéknefelejcs Népdalkör énekével járult hozzá az ünnepi hangulathoz.

Szombaton délután sor került az eredmények kihirdetésére Béli Géza szakmai vezető elnökletével.
Az eredmények: 53 bronz elismerés, 57 ezüstoklevél, és a 34 db arany elismerés. Aki nem értek el helyezést, oklevelet kaptak.

A támogató szervezetek különdíjakat ajánlottak fel:

Nagy Attila a Magyar Magánfőzők Pálinka Egyesülete különdíját Dr. Gyenesei István magánfőző kapta Kaposvárról.
A Kisüsti Pálinkafőzők Országos Egyesülete a legeredményesebb nevezőjüknek a Madarasi Pálinkaháznak.
A Pálinka Nemzeti Tanács által felajánlott különdíjat a Zimek Pálinkaház kapta meg.
A Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének különdíját a Bajai Pálinkaház vehetett át.
A Pálinka Kollégium által felajánlott Fortissimus Spiritus díjat a szlovákiai Varga Imre érdemelte ki.
A társadalmi zsűri a Kalla Pál hordókészítő által felajánlott díját az Erdélyből érkező Lőrincz János nyerte el.

Végül Téglás András és a szervezők is megköszönték a résztvevőknek, nevezőknek a munkát.

A szervezőbizottság által közreadott részletes EREDMÉNYEKET ITT olvashatjuk!

Dubai Lászlóné Évát kérdeztem a pálinka héttel kapcsolatban, aki keceliként aktívan részt vett a rendezvényen.

Majdnem az egész családod részt vett a rendezvényen. Ki, miben, milyen részt vállalt?

Igen a családból 4 –en vettük ki részünket a Fesztivál programjának lebonyolításában, segítésében. A férjem és én is a hét első felében a verseny háttér munkájában segítettünk, a lányunk Éva a szakmai pálinkabíráló csapat tagja volt. A fiunk barátnője pedig a pálinkák, párlatok felszolgálásában vett részt. A hét záró napján, szombaton pedig a Lovagrendi találkozón a vendégek fogadása volt a feladatunk.

Pár szóban mutasd be kérlek a keceli pálinka lovagrendet, milyen a kapcsolatotok más települések lovagrendjeivel?

A T.G. Pince Lovagrendet 2007 – ben Téglás András alapította meg, melynek tagjai határon innen és határon túlról származnak, közel száz tagja van. Nagyon jó a kapcsolatunk más borrendekkel, eljárunk egymás rendezvényeire, tartalmas beszélgetésekkel, jó hangulatban telnek, ezek találkozók.

A lovagrendben mi a szereped?

Hat éve megalapítottam a T.G. Pince Lovagrend Keceli Apródok csapatot, amelynek tagjai óvodás és bölcsődés gyermekek. Ezek után 2015 – ben kértek fel, hogy lépjek be a lovagrendbe, azóta aktív tagja vagyok.

A családod is pályázott a versenyen? Ha igen, akkor milyen pálinkával?

Neveztünk három tétellel a versenyre, meggyel, Vilmoskörtével és Jonagold almával.

Van-e más keceli résztvevő, összetartóak-e a keceli pálinkakészítők?

Szomorúan vettem tudomásul, hogy más keceli nem nevezett a versenyre, pedig kereskedelmi főzde is van Kecelen és tudomásom szerint magán főzők is vannak szép számmal. Ezek után azt tudom mondani, hogy nem összetartóak a keceli pálinkakészítők. Sajnos nem értékelik, és nem használják ki ezt a lehetőséget, hogy itt helyben van ez a rangos rendezvény.

Hogyan ítéled meg a pálinkafőzés jelenét, jövőjét hazánkban, településünkön?

Azt gondolom, hogy fontos a pálinka minőségének biztosítása. A jó alapanyag előállítása, az erjesztés és a lepárlás technológiája ez mind befolyásolja a vég produktumot, és a pálinka jövőjét hazánkban. Kecelen ezt nem tudom megítélni, hogy miként van.

 

Varga Eszter

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (95 db kép)
MEGOSZTÁS