Igen, az egyik csapat erre a névre hallgatott a Bócsatoron: néhány jeles bócsai család a magyar kártya motívumait vonta be a névadásba. A hét szinte egyetlen esőmentes napját sikerült belőniük a szervezőknek, így a lehető legjobbat tudták kihozni a rengeteg felkészülésből és lelkesedésből, mely a 12 csapat munkáját végigkísérte.

-Hirdetés-

Ez volt a IX. Bócsator, és a szervező önkormányzati dolgozók, egyesületek és aktivisták már napokkal a rendezvény előtt kiépítették a Parkerdő víz- és áramellátó rendszerét, a „tanyaudvarokat, valamint a hangosítást. A jeles reggelen aztán izgatottan várták a napkeltét. Ami bekövetkezett. Nagy sóhaj!  

Ezt a varázslatot Kőhegyiné Erzsike látta meg…

Nézzük a csapatokat!

Torockó Baráti Kör

Ferencz Gábor nyug. unitárius lelkész, Torockó (Erdély, Fehér megye)

Bócsa egyetlen testvértelepülése az erdélyi Torockó. A kapcsolatokat főleg a Baráti Kör szervezi és gondozza. Vezetőjük Balogh Lajos és Gál László, akik évtizedeken át irányították a község gazdasági és társadalmi életét. Idén néhány erdélyi vendég is jelen volt Ferencz Gábor unitárius tiszteletes vezetésével.

Bócsa Község Önkormányzata

A bócsai taco

Csendesnek nem mondható helyen dolgoztak, igazán gőzerővel. Délelőtt befutott a mexikói delegáció is, akiknek tolmácsa, nyelvi segítője a vendéglátók részéről Kévés Andor és Kovács Illés volt. Alejandro Vazquez kulturális attasé, valamint Orlando Diaz Chavez konzul a mexikói nemzeti eledelt, a taco-t készítette el.

A jó Laci Betyár és társai a selfy-tanya előtt

Kiskun Express

Kecel, Bócsa, Soltvadkert, Tázlár és Iregszemcse (Somogy megye) a helységek, ahonnan jöttek a vendégek. Kétféle májas, kétféle leves, emellett resztelt máj készült a hagyományos disznótoros fogások koronájaként.

Bugaci Pásztorkonyha

Specialitásuk a bugaci királyhurka leves volt. Elkészítése: a disznó ütőerét kifordítják és megfűszerezik. A levesbe a kondér aljába tettek néhány marhacsontot is, emellett apróra vágott vese és velő került bele.

Pedagógusok és szülők együtt a gyerekekért

Bokadarálók

A név — BOKA — játékos betűszó a Bócsa Község Oktatásáért és Közművelődéséért Alapítvány nevéből. Tagjai pedagógusok és szülők, akik évente több rendezvényt szerveznek a gyerekek részére. Ezen a tanyán rekordlétszámú munkatárs dolgozott, saját mobilkemencét működtetve, melybe Kaposváriné Franciska néni és csapata dagasztotta a kalácsot, no meg készítette a levestésztát. Csatakiáltásuk: „Hajrá BOKA, Hajrá Bócsa, idejöttünk disznótorra!”

Ebben a csapatban mindenki mázsa fölött volt!

Soltvadkerti Polgárőrök

Az épülő, majd lebontódó böllértanyák őrzése, valamint a nagy eseményen a rend biztosítása a soltvadkerti polgárőrök szent feladata. Minden esztendőben így van ez, de emellett megfektetnek egy-egy disznót is, hogy ne maradjanak éhen.

Füstökösök — Nehéz Tamás és csapata

Ez itt a bab…

Ahogy elmondták: „Célunk a hagyományokat elfogadva és tisztelve, de a sertéshúst egy teljesen más dimenzióban elkészítve mutatjuk be. Stílusunk a BBQ, melynek sütésénél sok minden lehetséges, bizonyos értelemben csak a fantázia szab határt. Viszont van valami, ami szent és sérthetetlen! Maga az IDŐ. Nem sietünk!”

Régi képek a bejáratnál: pár percre itt mindenki megállt nézelődni, még a zsűri is!

Kolbászoló Kocapofák

Családi-baráti társaság jött össze. Különlegességük a „Cigányka” volt: a kolbászhúst összekeverték a májjal, befűszerezték és a fátyolkába töltötték. Ez a bélen lévő zsírháló, amit úgy vezettek le, hogy fel lehessen használni e töltelék begöngyölésébe. A csapat adományokat gyűjtött, emellett teljes bevételüket a jakabszállási Horváth Sanyikának ajánlották fel, akiknek nemrég összedőlt a házuk.

Böllér SE 

Vas disznóvágó rács: kényelmes, praktikus, tiszta

A bócsai labdarúgók, kézilabdázók és birkózók közös sportegyesülete ezúttal bárddal és késsel a kezében mérkőzött meg a közönség elismeréséért. 15 izmos ember kaszabolt a tanyaudvaron, hogy mire megjön a sok vendég, minden készen álljon.

Bács-Kiskondások — Megyei Katasztrófavédelem

Fekete kezeslábasban küzdik végig a napot a megyei katasztrófavédelem csapatának tagjai. Fő vendégük a BK Megyei Katasztrófavédelem igazgatója, dr. Farkasinszki Lóránt ezredes volt. És mégsem égett le a Parkerdő!

Szomjoltók

Egy pálesz a malac körméből!

Bugacról és Kiskunfélegyházáról jöttek. Hajdan IFA-val is közlekedtek (Mobil kocsma volt „Szomjoltóság” felirattal). A 7-8 dolgozó a vendéglátós és a hentes szakmából került ki.

 

Rudicilin, Villám Ács, Búgató Elixír… Ugyan vajon melyikben mi lehet?…

KAN-Ászok kontra SZŰZ-Érmék

Családtagok, barátok, majsai próbavejkó: 5 üstházat állítottak be, hagyományos pörkölővel dolgoztak (mint ahogy néhány másik csapat is) és nem bíztak semmit a véletlenre. Saját italaik névadása sokat sejttet: rejteznek itt még szellemi tartalékok a Kárpát-medence jövőjére nézve!

A Halas Táncegyüttes megmozgatta a vendégeket is

Számos fellépő tette oda magát ezen a jeles napon, mint a Halas Táncegyüttes, a Bócsai Boróka Citerazenekar, az iskola táncosai, no meg a Jó Laci Betyár. A helyi és környékbeli érdeklődők mellett számos vendég érkezett a februári  Utazás Kiállítás és a nemzetközi tájfutó verseny révén is.

Káposzta Lajos, a Bócsator moderátora

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (82 db kép)
MEGOSZTÁS