Szent Márton püspök névnapján libazsíros kenyeres, mézeskalácsos, sütőtökös, pogácsás kínálattal várták az érdeklődőket Soltvadkerten, az Evangélikus Egyházi Óvoda előtti téren.

-Hirdetés-

November 11-én délután 17 órai kezdettel megrendezésre került a Márton-napi lámpás felvonulás. A rendezvényről, szervezésről és a lebonyolításról kérdeztük Lakatosné Hachbold Éva óvodavezetőt.

– Derűs napra ébredtünk, így bizakodtunk abban is, hogy a Márton-napi hagyományos séta az esti csendben szintén kellemes időben zajlik majd le. Vonultunk már esőben, erős szélben, de az időjárás mára eső- és szélmentességet ígért.
A mai napra már befejeződtek a csoportszobában a barkács munkálatok, kisültek a mézeskalács kislibák, a sütőtökös kókuszgolyókat is megformázták a gyermekek, valamint a papírlibák is előkerültek, melyeket a délutáni libavadászathoz bújtattunk el a bokrok alá és a fák tövébe.

Ezt a többéves, kedves hagyományt Homoki Pál evangélikus lelkész nyitotta meg, aki beszélt Szent Márton legendájáról az Evangélikus Óvoda előtti téren várakozó gyülekezetnek.
Pintér Béla keresztyén dalaira gyülekezve, lámpásokkal a kezükben indult útjára a családokból, gyermekekből álló tömeg – ki babakocsival, ki rollerrel, ki pedig sétálva. A felvonulás élére állt a városvezetés, Temerini Ferenc polgármester és Kárász András alpolgármester, Lehoczki Ferenc nyugdíjas polgármester, valamint Homoki Pál lelkész és Udvarhelyi Attila igazgató.

Lakatosné Hachbold Éva óvodavezető és Homoki Pál lelkész

A hosszú, több száz sétálóból álló kígyózó sor útvonala évek óta a Bocskai utcáról a Bajtárs utcán át halad a Szentháromság utca felé, majd a Kossuth utca sarkán álló evangélikus templomnál válik szét az evangélikus iskola és óvoda felé. Ez most sem volt másképp.

Dr. Jenei Gábor katolikus atya is várta egy igei áldással a katolikus templom előtt elhaladókat, akik néhány percre megálltak az esti szürkületben és a kissé tompa gyermekzsivajban.
Visszatérve a kiindulási helyszínekre, az iskola és az óvoda is programmal várta a gyermekeket. A libavadászat nagy sikerélmény az apróknak és a nagyobbaknak, de a gyermekeikben gyönyörködő szülőknek is. A sok kis zseblámpa „szentjánosbogárként” világított a sötét udvaron. A szeretetvendégség minden évben az óvoda és iskola udvarán zajlik, megterített asztallal várták most is az idelátogatókat.

A soltvadkerti Polgárőrség évente biztosítja a haladás útvonalát, ezzel is segítve a zökkenőmentes közlekedést. Fényben úszik az óvoda és a templom fala is, jelezve, hogy Szent Mártonra emlékezünk. Mindezt Lénárt Tamás apuka készíti elő már évek óta, Lakatos Mihály pedig gondoskodott a forró italokról, hiszen a hűvös, párás időben ez melegíti fel az arcokat. (Galántai Borászattól)

A Szülői Közösség – Galántainé Pivarcsi Eszter és Németh-Garami Helga vezetésével – sokat segített az előkészületekben. Az édesanyák és édesapák, valamint a dajka nénik kétkezi munkájukkal és adományaikkal terítették meg az asztalokat, ezzel várva a vendégeket, akik beszélgetni és közösséget építeni jöttek ide. A Szent Korona Cukrászda „lúdlábai” igazi különlegességnek számítottak az est folyamán.

A plakát hívogató jellege és őszi színe dr. Illésné Ocskó Ágnes édesanya ötlete volt, és a felvonulás életképeit Bíró Róbert fotós örökítette meg, aki volt ovis édesapaként évről-évre elkísér bennünket fényképezőgépével az 1km-es útszakaszon.

Indul a liba keresése

Úgy vélem, hogy ez egy olyan alkalom itt Vadkerten, melyre büszkék lehetünk, hiszen a gyermekeinkért való tenni akarás, egy olyan megmozdulást és összefogást eredményezett, ami nemcsak a számbeli „nagyságát” jelenti az együttlétnek, de jelenti a találkozás, összetartozás élményét és értékét.

Ez az ünnep szorosan kapcsolódik a „ZÖLD ÓVODAI” címhez is, melyet 2014-ben kapott meg az intézményünk. Célunk, az „Örökös Zöld Óvodai” cím megszerzése.
Újra hasznosított anyagok felhasználásával, kreatív ötletek hozzáadásával készültek el az alkotások, melyek hosszú időre gazdára találnak.

Már az ötödik éve, hogy a Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola Szülői Munkaközössége úgy döntött, hogy becsatlakozik az Evangélikus Óvoda Márton napi rendezvényébe. Erről Lehoczkiné Kardos Georgina mesélt nekünk.

Minden évben az iskola parkolójából történik az indulás az Evangélikus Óvoda elé, ahol az áldás meghallgatása után közös fáklyás felvonuláson vesznek részt az intézmények. Ez a szokás német nyelvterületről terjedt el, amely Szent Márton emlékét őrzi, és a jó cselekedeteket szimbolizáló fényt juttatja el az emberekhez.

Az iskolában a Szülői Munkaközösség szervezésével a rendezvény házigazdái az ötödik évfolyamos szülők voltak. A felvonulásból megérkező gyermekeket libavadászat várta, illetve mindenkit vendégül láttak zsíros kenyérre, teára és a felnőtteket forralt borral is kínáltuk.
Az esemény az iskola diákjai és szüleik körében egyre nagyobb népszerűségnek örvend, évről évre egyre többen látogatnak ki és vesznek részt a felvonuláson és az utána következő szeretetvendégségen.

-K.Gy.-

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (70 db kép)
MEGOSZTÁS