November 7-én eltörölték a középfokú nyelvvizsga követelményét a felsőoktatási felvételin, azóta pedig módosult a felvételi rendelet is. Egy emelt szintű érettségivel ugyanakkor mindenkinek rendelkeznie kell, aki alap- vagy osztatlan képzésre szeretne bekerülni. Jó hír ugyanakkor, hogy már az első emelt szintűért is jár 50 többletpont, ha legalább 45 százalékos eredményt értek el, a tárgy az adott szakon kötelező vagy választható, és az emelt szintű érettségi eredményéből számítják az érettségi pontokat. Emelt szintű érettségiért továbbra is összesen 100 pontot kaphattok, vagyis két emelt szintű vizsga számítható be. –írja az Eduline.

-Hirdetés-

Korábbi cikkünkben már olvashattok arról, hogy mit szólnak a diákok az új törvény módosításról. Most a KEVI gimnáziumának tanáraival beszélgettem a változtatásokról, és ennek belátható hatásairól.

 

“Egyáltalán nem értek egyet az új módosítással, hiszen a diákok már több, mint két éve éltek abban a hitben, hogy a továbbtanulásukhoz kötelező lesz egy középfokú komplex nyelvvizsga. Így, hogy ezt eltörölték, sok diák fellélegezhet, azonban ez a bizonytalanság egyáltalán nem tett jót nekik.”- Szabó Márta

“Úgy gondolom, hogy teljesen átverték a diákokat azzal, hogy bevezették a törvényt, most pedig eltörölték. Sajnos sok diák nincs kellőképpen felvilágosítva, főleg az idei továbbtanulási információkról. Nekünk, tanároknak mindenképpen az a dolgunk, hogy felkészítsük a diákokat a nyelvvizsgára, ugyanis előbb-utóbb úgy is szükségük lesz rá, ezt pedig az egyetemi, vagy más felsőoktatási tanulmányok mellett sokkal nehezebb kivitelezni.” – Kincses Mihályné

“Én sem tartom jó ötletnek, hogy most újra eltörölték a kötelező nyelvvizsgát a továbbtanuláshoz, szintén azon okokból kifolyólag, mint a kollégáim. Szerintem a mai világban már elengedhetetlen a nyelvtudás, és ennek szilárd alapjaira tökéletesen felkészít a középfokú nyelvvizsga, legyen az akár angol, vagy német.” – Kispál Katalin

A gimnázium tanárai tehát nem támogatják teljesen az újabb módosítást. Az Eduline viszont azzal a hírrel lepte meg napjainkban a felvételizőket, hogy egyszerre emelt nyelvi érettségi vizsgáért, valamint ugyanabból a nyelvből tett középfokú komplex nyelvvizsgáért csak az egyik (feltehetőleg a kedvezőbb) esetben jár többlet pont.

Mi a szabály, ha egy nyelvért többféle többletpontot is kaphatnátok?

Ezzel kapcsolatban két fontos szabályra kell figyelnetek. Egyrészt egy nyelvből csak egy nyelvvizsgáért adható többletpont, másrészt ha egy adott idegen nyelvből egyidejűleg nyelvvizsga és emelt szintű érettségi alapján is jogosultak lennétek többletpontra, akkor a többletpontokat csak egyszer, a számátokra kedvezőbb pontszámot biztosító jogcímen kapjátok meg.

írta az Eduline legfrissebb cikkében, ezzel újabb aggodalmakat adva néhány felvételiző diák számára. A részletes felvételi tájékoztató várhatóan december 19-20-án jelenik meg.

T.R.

MEGOSZTÁS