A Kiskőrösi Gazdakör Egyesület november 19-én „gazdaköri estre” várta az egyesület tagságát.

-Hirdetés-

Az eseményen az egyesület elnöke Nikléczi Gábor köszöntötte a jelenlévőket és elmondta, hogy a jövőben szinte havi rendszerességgel szeretnének különböző témákban meghirdetett összejöveteleket szervezni.

Az elnök beszámolt az októberi önkormányzati választások eredményeiről. Elmondta, hogy a Kiskőrösi Gazdakör Egyesület-Ültess Fát Mozgalom Egyesület közös összefogásával megszerzett 1032 szavazat a rendszerváltás utáni időszak legnagyobb eredménye civil szervezetektől. Köszönetét fejezte ki a gazdáknak a választások során nyújtott támogatásukért, ami által listáról bejutva két képviselőt is delegálhatott a két egyesület a város vezetésébe.

Ezt követően Ba Andor adott tájékoztatást a gazdákat érintő aktuális kérdésekről, bejelentési határidőkről. A kárenyhítési rendszerről elmondta, hogy azt mindenki 15 napon belül adja le. Az őstermelői igazolvánnyal kapcsolatban felhívta arra a figyelmet, hogy a hatályosság dátuma nem egyenlő az érvényesség időpontjával.

A hatályosság időszakán belül tudnak az adott évre érvényes betétlapot kiállítani, amire mindenki nagyon figyeljen oda.

A falugazdász irodák működésével kapcsolatban megemlítette, hogy országosan egységesen december 20-ig vannak nyitva az idei évben. Beszélt arról, hogy a kormány tervezi az őstermelői rendszer reformját, amelyhez számtalan minisztérium és jogszabály megváltoztatására lenne szükség.

A tervek szerint a „családi mezőgazdasági vállalkozás” fogalmát szeretnék bevezetni.

Mostanra már az őstermelők nemcsak a felesleget adják el, hanem gazdasági tevékenységet is folytatnak, amit szeretnének a vállalkozások irányába terelni. Annyit tudni, hogy ez egy cégbíróságnál bejelentett forma lenne, amely élvezné az őstermelői előnyöket. Az adózással kapcsolatban mondta el, hogy az őstermelői tevékenység 4 millió forintig adómentes, melynél a zöldszüret nem, a kárenyhítési támogatás viszont árbevételnek számít.

Az aktuális növényvédelmi dolgokról Újvári Zsolt tájékoztatta a jelenlévőket. Sokakat érintő kérdés a növényvédelmi gépek felülvizsgálatára vonatkozó EU-s jogszabály, ami már 2009-től van érvényben. Az előírások szerint hazánkban 2016 év végigéig már mindenkinek ilyen okirattal kellene rendelkeznie a gépek tekintetében.

Idén nyáron került kihirdetésre egy rendelet, amely szerint kötelezően műszaki vizsgára kell elvinni a növényvédelmi gépeket.

A NÉBIH ezzel kapcsolatosan szeptemberben képzést szervezett, hogy növényvédelmi állomásokat tudjanak felállítani. Megemlítette, hogy a kertészeti géppályázat keretében sokan vásároltak új gépeket, melyeket 5 évig nem kell ilyen vizsgálatra elvinni. Az ettől idősebb gépek vizsgálatát azonban szükséges elvégezni és

2020-tól már csak olyan berendezésekkel lehet a földeken a munkálatokat elvégezni, amelyet bejelentettek műszaki vizsgára vagy rendelkezik erről megfelelő papírral.

Kiemelte, hogy 2020-tól a gépeket akár a földalapú támogatások ellenőrzése során is megnézhetik a szakemberek és kérhetik a műszaki vizsga papírjait. Az árak tekintetében a egy kertészeti permetezőgép műszaki ellenőrzésének ára várhatóan nettó 30.000-45.000 forintig terjedhet. Fontos megjegyezni, hogy a műszaki felülvizsgálat követelményrendszere a háti permetezőgépekre nem vonatkozik. Beszélt arról is, hogy a növényvédőszer hatóanyagok kivonása állandónak mondható, amelynél csak az a kérdés, hogy ez mennyire fog felgyorsulni.

A jövőkép ilyen tekintetben az, hogy minél kevesebb lesz a növényvédőszerekben a hatóanyag.

Egy érdekes szőlő betegségről is tájékoztatást adott, ami a jövőben új kihívás elé állíthatja a gazdákat. Elmondta, hogy november 4-én jelent meg a NÉBIH honlapján az a hír, mely szerint a Hajós-Dunai Borvidéken megjelent a sárga fitoplazma a szőlőültetvényeken. Ez a fertőzés szőlő tőkeelhalást okoz, amelyet néhány kabócafaj terjeszt. Az ilyen fertőzött ültetvényt kivágják és lezárják a területet, amely megelőzése a jövő egyik nagy feladata lesz.

Filus Tibor

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (25 db kép)
MEGOSZTÁS