Minden év novemberében az EGYMI Országos Egyesülettel karöltve szervezi meg a Kiskőrösi EGYMI kollektívája  “A jövő útjai…” című konferenciát Kiskőrösön, ahol a gyógypedagógiát érintő aktuális oktatáspolitikai kérdések mellett a napi pedagógiai gyakorlatokhoz is jól használható ismereteket szerezhetnek a szakemberek.

-Hirdetés-

A konferenciára meghívást kaptak a Strázsa Tanya és a Csepi Könyvesbolt munkatársai is, akik szebbnél-szebb portékáiban gyönyörködhettek, termékeiből vásárolhattak a szakemberek.  

A 23. szakmai konferencia mottója ezúttal a Hatékony változáskezelés jövőt álló képességekkel: KREATIVITÁS-EGYÜTTMŰKÖDÉS-RUGALMASSÁG volt, melyet 2019. november 20-án szerdán rendeztek meg a Kiskőrösi EGYMI-ben.

Schaffer István, Dr. Somogyi Ferenc, Dr. Szikora Ágnes, Dr Kiss László, Hajnal Gabriella és Markó Ibolya

Az ország különböző pontjairól érkező gyógypedagógusok, igazgatók a nap első felében különböző osztályokban, különböző bemutató órákon vehettek részt, majd a megnyitó következett, ahol Markó Ibolya intézményvezető és Schaffer István intézményvezető-helyettes köszöntötte a jelenlévőket. A nap moderátora Viedner Mónika intézményegység-vezető volt.

Vágó Ferencné, a Kiskőrösi Tankerületi Központ igazgatója

Vágó Ferencné, a Kiskőrösi Tankerületi Központ igazgatója: „Tanuljunk egymástól, hogy minél jobban taníthassunk!” gondolatával nyitotta meg a szakmai konferenciát.

A plenáris előadások keretében Dr. Kiss László pedagógiai szakszolgálati és gyógypedagógiai referens (Emberi Erőforrások Minisztériuma, Köznevelésért Felelős Államtitkárság) „A köznevelési rendszer fejlesztésének gyógypedagógiai irányairól” tartott előadást.

Dr. Szikora Ágnes főosztályvezető (Oktatási Hivata, Tanügy-igazgatási és Köznevelési Hatósági Főosztály) „Aktualitások, újdonságok a pedagógusok minősítésében és a tanfelügyeletbencímmel tartott előadást, mely prezentáció alkalmával többnyire statisztikai adatokkal találkozhattak az érdeklődők.

Halnal Gabriella a Klebersberg Központ elnöke, kiemelt feladataikról, fejlesztéseikről, a sajátos nevelési igényű gyermekek ellátásának rendszeréről beszélt és azt is elmondta, hogy ezen köznevelési javaslatokat a kormány még nem tárgyalta.

Az NFSZK képzési lehetőségeiről az EFOP 3.1.6. pályázatot megvalósító szervezetek számára Nagy Zsuzsanna felnőttképzési vezető (Nemzeti Fogyatékosságügyi- és Szociálpolitikaai Központ Közhasznú Nonprofit Kft.) adott szakmai tájékoztatást.

Dr. Somogyi Ferenc, egyetemi docens

Végül, de nem utolsó sorban Dr. Somogyi Ferenc a Széchenyi Egyetem Nemzetközi és Elméleti Gazdaságtan Tanszékének egyetemi docense tartott egy igazán nagyszerű előadást: A jövő útja társadalmi-gazdasági szempontú megközelítésben” címmel. Előadásában hangsúlyozta: ma már nyilvánvaló, hogy nem úgynevezett spekulációs válságról van szó, ami mondjuk, átlag minden 20 évben kialakul, hanem sokkal többről. Egyszerre jelentkezik ugyanis a szellemi áramlatok, a gazdasági folyamatok és a demográfiai ciklus mélypontja. Szerinte az egységes személyiségből kell kiindulni, hiszen az egész az igazi! ÉN TE nélkül nincsen, mindannyiunkban ugyanúgy Krisztus és a Sátán vívják a harcot.

A délután folyamán műhelymunkák keretében az ország különböző pontjairól érkezett szakemberek mutatták be egymásnak helyi jó gyakorlataikat.

Bemutatkoztak az együttnevelésben élen járó intézmények, mint a Kaposvári Kodály Zoltán Központi Általános Iskola II. Rákózczi Ferenc Tagiskola, a Kisszállási Sallai István Általános Iskola, A Kondor Béla, valamint a Szederkényi Általános Iskola.

Ezt követően Mezőfi Horváth Antónia, tagintézményvezető-helyettes, klinikai szakpszichológus (BKMPSZ Kiskőrösi Tagintézménye) műhelyvezető „Amire érdemes odafigyelni: pedagógus mentálhigiéné a hétköznapokban” tartott foglalkozást.

„ÉletUtak”- avagy, jó gyakorlat autizmussal élő gyermekek önálló életvezetésre való felkészítésére” címmel Szeleczki István gyógypedagógus („Csodabogár” Autizmussal és Fogyatékkal Élő Személyek Nappali Intézménye) vezetett műhelymunkát.

Markó Ibolya, intézmény és projektvezető, valamint Bódog Erika gyógypedagógus, szakmai vezető az EFOP 3.1.6.-os pályázatok kapcsán osztották meg eredményeiket, tapasztalataikat a szakemberekkel.

Végül az Egyesületi Közgyűléssel és Schaffer István  titkár (EGYMI Országos Egyesülete) záróbeszédével ért véget a „A jövő útjai…” (23) szakmai konferencia.

A rendezvényen ezúttal 150 szakember vett részt az ország különböző pontjairól, akik új módszerekkel ismerkedhettek meg, valamint értékes tapasztalatokat cserélhettek, tanulhattak egymástól.

A program Miniszterelnökség, a Nemzeti Együttműködési Alap és az Alapkezelő támogatásával, a NEA-TF-19-Ö-M-0137 sz. pályázat keretében valósult meg.

Ezúton is gratulálunk az intézmény sikeres működéséhez.

Kutyifa Icu 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (42 db kép)
MEGOSZTÁS