Egy végtelen fantáziával, kreativitással megáldott tanárnő és egy kis csapatnyi ügyes, játékos kedvű gyerek csodákat művel. Ami másnak eldobható, szemétnek vélt anyag, tárgy, új életre kel kezük nyomán. Minden használható még valamire, csak ötlet, elhatározás és cselekvés kell hozzá. Rajzolás, festés, barkácsolás örömteli tevékenységet jelent Szentgyörgyi Erika művésztanár irányításával, a SZÓ-LA-M Alapfokú Művészeti Iskola Keceli Kreatív Kakasok grafikai csoportjának.

Szinte naponta értesülhetünk sikereikről. Napjainkban is országos versenyeken remekeltek a Kreatív Kakasok. Tanárnőjüket kérdeztük legutóbbi eredményeikről.

-Hirdetés-

Az Agrárminisztérium Természetmegőrzési Főosztálya Országos rajzpályázatot írt ki „A természet ajándékai” címmel. Szentgyörgyi Erika tanárnő elmondása szerint sok rajzzal készültek erre a pályázatra, szinte minden gyermeknek tetszett ez a cím. Majd nagyon megörültek, amikor olvasták, hogy a következő tanulók lettek díjazottak.

Különdíjat kapott: Antóni Sára, Kovács Adrienn, Kovács Viktória és Kiss Boglárka

A díjátadó a Magyar Természettudományi Múzeumban volt a “Hiúzgála” rendezvényen, november 22-én Budapesten.

A díjátadót megnyitotta és a díjakat átadta: Dr. Rácz András, a környezetügyért felelős államtitkár; Bernert Zsolt, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója; Dr. Béres András, a Herman Ottó Intézet ügyvezetője.

A gyerekek alkotásairól írta a tanárnő:

Antóni Sára egy olyan rajzot készített, ahol az érzékszerveink voltak kapcsolatba hozva a természettől kapott ajándékokkal. Például a száj a gyümölcsökkel, az étellel, az orr a természet illataival, a fül a természet hangjaival, a szem a természettől kapott gyönyörű látványával.

Kovács Viktória, Kiss Boglárka és Kovács Adrienn egy olyan alkotást hozott létre, amely 3 külön képből áll és a hármat össze is lehet illeszteni egy nagyobb képpé. A képek témája egy éjszakai kép egy fa tövében. Megjelenik rajta természeti ajándékként a virág, a gyümölcs, az állatok. A képen éjszaka van, az is ajándék, hiszen a természet akkor megpihen. A képek alapanyaga hulladéknak ítélt laminált lap, így a három kép precízen összekapcsolható. A képek fő eleme egy fa töve, amelyet nem megfestettünk, hanem felhasználtuk a laminált faerezet felületét, csak a fán kívüli részeket festettük. Ezt az ötletet nem láttuk sehol a világon, ez saját ötlet. A kiselejtezett laminált lapot – más faipari hulladékkal együtt – Szabadi Zoltán asztalostól kaptuk, így vált a hulladékból igazi érték.

Másik rangos megmérettetésen is részt vettek. A Rendőrség Országos Bábversenyt rendez minden évben közlekedési és baleset-megelőzési témában óvodás és általános iskola alsós korcsoport számára. A bábverseny neve: „Úton útfélen”. A bábverseny megyei fordulója Kalocsán zajlott, amelyre ebben az évben benevezett a kiskőrösi SZÓ-LA-M Alapfokú Művészeti Iskola Keceli Kreatív Kakasok grafikai csoportja.

A Kreatív Kakasok csoport már több éve készít árnybábokat és árnybáb előadásokat a grafikai és festészeti munkák mellett, így erre a versenyre is árnybáb produkcióval készültek. Az előadásuk történetét a gyerekek és a tanárnő találta ki, majd a gyerekek kérésére a szöveget Szentgyörgyi Erika írta rap stílusban, az előadás címe: Dj. Kakas munkába indul.

A megyei középdöntőn a csapat első helyezést ért el, így ő mehetett Budapestre a Rendőr Palotába versenyezni az országos döntőre. A megyei versenyen osztálykirándulást nyertek a Bajai Kiserdő Kalandparkba.

Az Országos Bábversenyen pedig 2. helyezést értek el, és megkapták a legkreatívabb előadás különdíját. A nyereményük pedig egy osztálykirándulás a MiniPoliszba Budapestre, azonkívül kaptak még több értékes tárgyjutalmat és egy nagy élményt, hogy ott lehettek ezen a versenyen, amelyen egész napos érdekes programok voltak a verseny mellett, például lufihajtogató bohócok, közlekedési kvízjáték csokikért és egy humorista is szórakoztatta a gyerekeket.

A bábozó gyermekek: Bakács Bettina Elisabeta, Flaisz Dóra, Herczeg Nikolett, Lajkó Boglárka, Salánki Izabella, Stenczel Flóra, Turcsán Bertold, Varga Dorka, Vén Hanna, Zöldági Cintia.

A 2019/20 tanévben a következő eredményeket érték még el:

1.Országos Mécs László Irodalmi Társaság és Gyermekjóléti Alapítvány országos rajzpályázata- Címe: „Színpompás tavasz, napfényes nyár”

Általános iskola 1-5. osztály 5. helyezés: Stenczel Zsófi (7 éves)

2.A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága által meghirdetett, (VIII. Fehértavi Darvadozás rendezvény része) „Madárvonulás gyerekszemmel”című Csongrád és Bács-Kiskun megyei gyerekeknek kiírt rajzpályázat.

Alsós korcsoport 1. helyezett: Kévés Medárd, Saláki Izabella, Stenczel Zsófi

Fotók: Kovácsné Veréb Gabriella, Takács András Attila,
Varga Eszter

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (19 db kép)
MEGOSZTÁS