A Missziós kereszt a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós szimbóluma. Ozsvári Csaba ötvösművész (1963-2009) alkotása. Az Esztergomi Bazilikában álló tölgyfa kereszt 2007-ben készült, három méter húsz centi magas, bronz borításokkal díszített. A keresztet a 2007-es Budapesti Városmisszió alkalmával állították fel először, majd az Esztergomi Bazilika északi kereszthajójában nyert végleges elhelyezést.

-Hirdetés-

A keresztet 2017 novemberében a magyar főpásztori látogatás alkalmával Ferenc pápa megáldotta a majd néhány hónap múlva missziós útjára indult, bejárva a Kárpát-medence több egyházmegyéjének sok települését. 2019. december 2-án érkezett a missziós kereszt Kecelre a Szentháromság templomba, ahol ünnepi szentmisével fogadták a hívek. Burányi Roland plébános ismertette a kereszt történetét és megemlékezett a szentekről, boldogokról, akiknek ereklyéit őrzi az egyedi ötvösmunka.

„A 30 ereklyét őrző  kereszt középpontjában, ezüst tokban Szent Kereszt-ereklye van elhelyezve, melyet a leveles díszek fordulataiban magyar, ill. magyar vonatkozású szentek ereklyéi vesznek körbe: Szent Adalbert, Boldog Salkaházi Sára, Boldog Batthyány-Strattmann László, Szent Gellért, Szent Imre, Szent István király, Szent László király, Szent Margit, Szent Erzsébet, Kassai vértanúk, Boldog IV. Károly király, Szent Hedvig, Zoborhegyi Szent Zoerard-András, Zoborhegyi Szent Benedek, Szent Márton, Boldog Gizella, Boldog Apor Vilmos, Boldog Romzsa Tódor, Boldog Meszlényi Zoltán, Becket Szent Tamás, Boldog Brenner János, Boldog Drinai Vértanúk, Boldog Gojdics Pál Péter, Boldog Hopkó Bazil, Boldog Scheffler János, Boldog Anton Durcovici, Boldog XI. Ince pápa, Boldog Kolesár Anna.”

December 3-án hajnali misével, rorátéval kezdődött a nap, majd a délelőtt az iskolások lelki napja volt a missziós keresztel. Délután dicsőítéssel és imaórával, majd ünnepélyes szentségimádással és 24 órás csendes szentségimádással folytatódott a nap.

December 4-én egész napos csendes szentségimádást követően este érseki szentmisére került sor. Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek Vajda János:Őszi tájék című verséből a rózsa példáját említette az elmúlás és újraéledés, újrakezdés jelképeként.

„Elhervad a rózsa, lehull a levél!
Ezért születünk hát, ez az életi cél?…
S ott fenn a keresztfán suttogja a szél:
Kinyílik a rózsa, kihajt a levél!”

–  utalva a missziós kereszt leveles-indás, életfát jelképező motívumára, a hit erejére. A hívő ember számára a kereszt a remény jele. Bíztatás, hogy mindannyian váljunk missziósokká, vállaljuk a küldetést, hogy az Istenbe vetett hitet és a reményt hirdessük embertársaink felé.

December 5-én roráte szentmise alkalmával búcsúztatták, majd további újára bocsájtották a keceli hívek a missziós keresztet.

Varga Eszter

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (37 db kép)
MEGOSZTÁS