Borbényi Klári neve ismerősen cseng a kiskőrösiek fülében. Nagymamája az egyik kedvelt kiskőrösi gyermekorvos Dr. Ginál Judit, öccse Tamás egy budapesti kézilabda csapatban, húga Luca pedig a kiskőrösi kézilabdások színeiben játszik. Egész családjukban fontos szerepet kap az egészség és a sport szeretete, nem véletlen tehát, hogy Klárit is erre az útra vitte a szíve.

Klári rengeteg judo éremmel rendelkezik, melyek büszkén függnek a speciális judo-szőnyeggel, tatamival borított sportszobájának falán
-Hirdetés-

Mesélj picit a gyerekkorodról! Hogyan lettél ilyen sokoldalú 24 évesen?

A Petőfi Sándor Gimnázium után Fitness-wellness instruktor szakon végeztem Budapesten. Egyetem vagy főiskola helyett inkább valami más irányt szerettem volna, így édesapám segített kiválasztani a képzést, ami mint látszik, sikeres választás volt. Kicsi koromra visszagondolva tanító néni vagy óvónéni szerettem volna még lenni, de aztán a judo meghatározta a sportszeretetem és az életszemléletem. Így ebbe az irányba mentem tovább.

Nem szédített meg a főváros, hazaköltöztél az iskola után.

A mai napig járok Budapestre sport továbbképzésekre. De valóban, nem maradtam fent a fővárosban, hazajöttem. Az iskola befejezése után dolgozni kezdtem a Fritti Sportban, ahol a mai napig tartok csoportos órákat, valamint személyi edzéseket. Majd ezt követően elvégeztem egy Életmód- és táplálkozás tanácsadó és Sport táplálkozás tanácsadó iskolát is. Ezzel szeretnék leginkább foglalkozni majd a jövőben, az internetes tanácsadásban látok nagy lehetőséget. Mindezek mellett kitanultam a masszírozást is, ami ugye szintén kapcsolódik az egészséghez és a sporthoz is. A családban is jól jön ez a végzettségem, hiszen a családom tagjai is sportolók.

 

Klári jelenleg a fitnesz területén lép színpadra és indul versenyeken

Sosem akartál más városban esetleg külföldön élni?

Egyikben sem gondolkoztam még. Tudtam, hogy az iskola után haza szeretnék jönni és nem is tervezem máshol az életem jelenleg.

A judo területén kiemelkedő teljesítményt értél el. Mesélj erről nekünk!

6 éves korom óta judozok. Az egész azzal kezdődött, hogy az öcsém is judozott ovis korában és elkísértem az edzéseire. Elsőre nem volt ez szerelem nálam, de aztán egész jó eredményeim lettek. Minden korosztályban voltam magyar bajnoki második. Ifjúsági magyar bajnok II., Serdülő magyar bajnok II., Felnőtt II. osztály magyar bajnoki II., területi kupákon voltam aranyérmes is. Amíg Budapesten tanultam, addig ott judoztam két évig a mai Vasasban olyan edzővel aki az olimpiára is kijutott.

Itthon pedig Szabó Zoltánnal közösen vezetjük az edzéseket a gyerekeknek, és versenyekre is járunk. Emellett pedig az ovisoknak is tartok judot, az ő edzéseinken leginkább a mozgásfejlesztésre és esés technikákra fókuszálunk. A családomban szintén fontos a judo, hiszen például édesapám is judozott sőt egészen a feketeövig vitte.

Klári testvére (Tamás) judo óráin szeretett bele a sportba. Bár ez még óvodás korukban kezdődött

Nem szeretnél újra versenyezni?

Versenyeztem sokat, de egyszer eltört a kulcscsontom, amit négyszer kellett megműteni egy orvosi hiba miatt. Aztán részleges szalagszakadásom is van a térdemben. A könyököm is sérült egy Magyar Bajnokságon, azóta nem versenyeztem. Terveim közt szerepel, hogy egyszer újra szőnyegen állok, de ez sok felkészülést igényel, na meg a szerzett sérülésekkel sem túl egyszerű.

Ha nem is a judoban, de fitnesz kategóriában indultál versenyeken az elmúlt évben.

Igen, pont egy éve találtam ki, hogy szeretnék ilyen versenyen indulni. Kerestem egy edzőt, Orbán Arnold –Diamond Team Sport Egyesülettől, aki felkészített és kemény diétába, illetve edzésbe kezdtem. A Diamond Team SE győri csapat és ez miatt sok hétvégémen Győrbe utaztam, hogy a csapatommal készülhessek a versenyekre. Novembertől tavaszig diétáztam és több versenyen indultam is sportmodell és bikinimodell kategóriákban. Nyáron abbahagytam a diétát 3 hétre, majd úgy döntöttem, hogy ősszel is versenyzem. Voltam több hazai és egy külföldi megmérettetésen is, átlagban a negyedik és ötödik helyeket értem el. Most viszont már abbahagytam. De sose tudni, hogy a jövőben fogok e újra versenyezni.

Mit szól a családod a szigorú diétáidhoz és fitnesz versenyeidhez?

Igazából a családom mindenben támogat bármit találok ki. Szinte minden versenyemre elkísértek, pedig legtöbbször korán kellett érkezni a regisztráció miatt, volt olyan verseny ahol reggel 8 órára érkeztünk a helyszínre és este 10 óra után léptem színpadra, de ennek ellenére is jöttek velem többször is. Amikor hétvégeken Győrbe utaztam a csapatomhoz, akkor is elkísért mindig valaki, amíg én csináltam a dolgom, ők elfoglalták addig magukat. A diéta alatt pedig grammra pontosan kellett ennem, és ebben sokat segített anyukám. Amikor időhiányban szenvedtem, kimérte az adagjaimat és megfőzött helyettem. A verseny közeledtével egyre feszültebb voltam és ingerült, ekkor persze adódtak már a családom és köztem viták, de ezeken mindig túllendültünk.

Miért vagy te más mint a többi helyi dietetikus és személyi edző?

Minden edző és táplálkozási szakértő más. Mindenkinek van egy adott stílusa és a vendég vagy szereti vagy nem. A vendégeimmel mindig próbálom megtalálni a közös hangot. Szerencsére mindenkivel jó kapcsolatban állok. Segítek elérni a céljaikat, és nem csak a vendégnek siker ha eléri a célját hanem nekem is. Az óráimat igyekszem változatossá tenni és sok új gyakorlatot mutatok nekik, bár ezeknek nem mindig örülnek, főleg ha egy adott feladatsort nehezebb végrehajtani. Én is próbálok mindig fejlődni, ezért is vágtam bele a fitness versenyzésbe, hogy saját magamon tapasztaljam a változásokat. Úgy gondoltam, hogy ezzel az edzettjeimet is motiválom.

Fotó: Kincses Szilvi (KincsesFotó)
Fotó: Kincses Szilvi (KincsesFotó)

Mik a jövendőbeli terveid?

Nagyon sok tervem van így 24 évesen, szeretném mind elérni, megvalósítani. Szeretnénk a kiskőrösi judot fellendíteni, jó lenne kinevelni még több helyi magyar bajnokot. Ugyanakkor szeretnék majd én is versenyezni ismét, erre szeretnék felkészülni.

Szeretnék további tanfolyamokat, képzéseket elvégezni a sport területén. Valamint szeretném a meglévő vendégköröm bővíteni itthon Kiskőrösön.

DéKá

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (7 db kép)
MEGOSZTÁS