Az Adventi hangverseny szervezése már több éves múltat rajzol Soltvadkert életébe.

-Hirdetés-

Legnagyobb értéke az, hogy a kisvárosban élő családok gyermekei kis amatőr művészként lépnek fel az érdeklődő gyülekezet előtt, az évente váltakozó helyszínt biztosító katolikus és evangélikus templomban Soltvadkerten. Az idén péntek 13-án este ez utóbbi adott otthont az ünnepi alkalomnak.

Ilyenkor megtelnek a templomok padjai, hiszen ki ne kísérné el gyermekét, unokáját, barátját, vagy bármely családtagját erre a meghitt, várakozással teli alkalomra

Komoly előkészületek zajlottak most is, nemcsak a műsor szervezését illetően, de a dekoráció és az élményt jelentő hang-, illetve fényhatások is megjelentek az est folyamán. A felkészítő pedagógusok szerepvállalása is hangsúlyos. Ők azok, akik kiválasztják a megfelelő műveket, betanítják és koordinálják a zeneszámokat, a prózai előadásokat mindennapi feladataik mellett, felelősséggel. Kodály országában sok az énekelni szerető gyermek és felnőtt – és ezt megtapasztalhattuk a mai esten is a változatos repertoárokon keresztül.

Temerini Ferenc polgármester, Kárász András alpolgármester és Homoki Pál evangélikus lelkész gyújtották meg a három gyertyát az adventi koszorún, templomi csendben és esti szűrt fényben

Hachbold Éva, az est moderátora köszöntőjében rávilágított a karácsony lényegére:

„A karácsonyi szeretet, amit szívből kaptál, nem maradt benne a jókívánságokban. Az életre kelt, beléd költözött, és minden nap veled lesz. Nem vagy egyedül.”
(Csitáry Hock Tamás)

„Ilyenkor karácsony felé közeledve a legnagyobb érték a nyugodt együttlét, az egymás felé fordított figyelem. Legyen ez a hálaadás ünnepe!  Visszagondolhatunk azokra, akik segítettek bennünket a nehézségek leküzdésében, de vigasztalást nyújthat Mindazoknak, akik szorongva készülnek a Karácsonyra, mert megbántottként érzik magukat, vagy… mert valakinek üres lesz a helye az ünnepi asztalnál. Jó lenne, ha a karácsony és a családi együttlét gyógyulást adna az összetört családoknak is, hogy ezen az estén igazi békesség tölthesse be otthonainkat, és valamennyiünk hajlékát!”

E gondolatokkal kívánt minden kedves jelenlévőnek szép Adventi elmélyülést a hangverseny estéjére. Először közös énekre hívta fel a gyülekezetet és a vendégeket, majd Homoki Pál evangélikus lelkész tolmácsolta az est bevezetőjeként igei üzenetét.

Hangszeres szólisták, versmondók, a város egyházi és kisgyermek kórusai, zenekarok, együttesek mutatkoztak be ünnepi szolgálatukkal.
Az alkalom zárásaként ünnepi muzsika harsant fel a kiskőrösi SZÓ-LA-M Művészeti Iskola Ifjúsági Rézfúvós Együttese előadásában, akik között vadkertieket is köszönthettünk.

Hachbold Éva az est moderátora

Felcsendült az a halhatatlan karácsonyi dal, mely nélkül üres lenne az ünnep, s amely betölti minden templom és hajlék csendjét Szenteste. Ez az ének először 1818-ban csendült fel Oberndorfban egy kis kápolnában, Josef Mor és Franz Xaver Gruber szerzésében. Azóta 30 nyelvre fordították le, és 2 milliárdan énekelik szerte a világon azonos időben. Természetesen a CSENDES ÉJ-ről van szó.

Ez a hangverseny igazi kikapcsolódást és lelki elcsendesedést jelentett a családoknak, biztosítva ezzel a ráhangolódást a szeretet ünnepére. Adventben lehetőségünk nyílik városi szinten a közös ünneplésre, az együttgondolkodásra, hogy így tudjunk készülni az ünnep tartalmára és meghittségére.

A szervezők ezúton is szeretnék megköszönni a Német Nemzetiségi Önkormányzatnak az ünnepi hangverseny utáni állófogadás szervezését, a meghívott vendégek részére a Polgármesteri Hivatal Dísztermébe, valamint köszönet az est szervezőinek és közreműködőinek.

-K.Gy.-

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (55 db kép)
MEGOSZTÁS