Soltvadkert város képviselő-testülete december 18-án tartotta idei utolsó testületi ülését, amin hat napirendi pontot tárgyaltak.

-Hirdetés-

A Városháza Dísztermében délután 14 órai kezdéssel Temerini Ferenc polgármester köszöntötte a résztvevőket, majd mindjárt az elején az eredetileg hét pontból álló napirendből az első törlését kezdeményezte, ami a Schulcz-Ker Bt. kérését tartalmazta. Ahhoz hogy ebben a pontban érdemi döntést tudjanak hozni további adatokra van szükség, ezért a testület ennek a napirendi pontnak a törlését egyhangúan megszavazta.

Napirend előtti felszólalásokkal folytatódott az ülés. Elsőkén Zsikla Győzőnek adta meg a szót Temerini Ferenc polgármester, aki az engedély nélküli szemét lerakásával kapcsolatban elmondta, hogy fokozottan figyelni fogják a területeket és akár százezer forintos büntetést is kiszabhatnak az illegális szemetelőkre.

Zsikla Győző (jobbról) a Vállalkozási, Gazdasági, Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Bizottság elnöke

Weppert Sándor első felszólalásában megköszönte a választóknak, hogy különösebb kampány nélkül is megválasztották és elmondta, hogy az utolsó pillanatra hagyott jelentkezésének az emberektől a városvezetésnek az eltávolodása és a kommunikáció hiánya, ezen javítási célja volt az oka. Képviselő munkájával építész technikusként szeretné segíteni a város beruházásait, például jelenleg is együtt dolgozik Kárász András alpolgármesterrel, a kemping új vizesblokkja terveinek átdolgozásain munkálkodnak.
Temerini Ferenc reagálva elmondta, hogy ezen változtatnak, sőt már megkezdődött egy ilyen fajta beszélgetés a lakossággal. Biztatta képviselő társait, ha vannak ötletek, újfajta elképzelések azt bizottsági üléseken mondják el, tárgyalják és valósítsak meg.

Medgyes Attila Jenő a Bocskai utca 8 szám alatti ingatlan előtti parkoló lezárásáról érdeklődött, hogy az milyen jogon történhetett illetve lehet-e ilyet tenni, mivel a parkolót az iskolába a gyerekeiket hordó szülők használnák. Dr. Viszkók Zoltán jegyző válaszolt a felvetésre, aki elmondta, hogy ez törvénytelen, ilyet csinálni nem lehet és intézkedtek ennek megszüntetésében.

Galántai Norbert képviselő helyeselte az engedély nélküli szemetelésre való intézkedést, majd a nemrégen történt ABC előtti zebrán történ balesetre áttérve elmondta, hogy a figyelem felkeltésre használt úttestbe épített ledes villogok nem működnek és ennek garanciális javítását kezdeményezték. Felhívta a figyelmet a gyalogosok számára, hogy noha a zebrán nekik van elsőbbségük, ott álljanak meg és körültekintően nézzenek szét. Kitért az adventi rendezvénysorozatra, amit sikeresnek ítélt meg.

Temerini Ferenc polgármester visszatérve a közmeghallgatáson nem tisztázott kérdésre, hogy a tollfelvásárló engedéllyel járja-e az utcákat elmondta, hogy igen, engedéllyel végzik a tevékenységüket

Lantosné dr. Mayer Zsuzsanna elmondta, hogy az ügyrendi bizottság engedélyt adott a Soltvadkert város címere használatra Simonyi Zoltán könyvéhez, valamint a lakosok kérték, hogy sok helyen sötétek az utcák, kevés a közvilágítás ennek felülvizsgálatát és megszüntetését. A Bocskai utcán a volt BGB előtti járda balesetveszélyes és ennek a felújítására tett javaslatot.
A polgármester úr válaszában a közvilágítással kapcsolatban elmondta, hogy már elkezdték a lámpák hiányának felmérését és jövőre ezeket pótoljak. A járda javításával kapcsolatban a jegyző úr válaszában elmondta, hogy az ingatlanok előtti járda karbantartása, felújítása a lakosok kötelessége, amihez Temerini Ferenc hozzátette, hogy a város támogatást ad hozzá. Zsikla Győző a témával kapcsolatban javaslatot tett, hogy esetleg közmunkaprogramban az ilyen veszélyesebb járdaszakaszokat ki lehetne javítani, amit a polgármester megoldhatónak ítélt meg.

Weppert Sándor (a képen középen) két programra hívta fel a figyelmet, december 21-én a korcsolyapálya mellett a Soltvadkert Jó Itthon csoport egy közös forralt borozásra invitálja a városlakókat, és idén is megtartják 31-én az óévbúcsúztató futást a Vadkerti-tón

A napirend előtti felszólalások végén Medgyes Attila Jenő aggodalmát fejezte ki a kerékpárút és a főút kereszteződésében elhelyezett közlekedési lámpa balesetveszélyeségére, miszerint későn erős fékezéssel állnak meg a járművek és ennek megoldására javaslatokat tett. Szintén a kerékpárúttal kapcsolatban, hogy annak aszfaltozása nem megfelelő minőségben – nem megfelelő hőfokon – készült el. Temerini Ferenc a felvetésre válaszolva elmondta, hogy az útkereszteződés biztonságát a közútkezelő a megfelelő szabályok szerint fogja megoldani. Az aszfaltozással kapcsolatban bízik benne, hogy a kivitelező maximálisan és jó minőségben fogja elvégezni a munkát.

Kárász András alpolgármester javaslatot tett a lakók jobb kommunikációs lehetőségére hogy a város honlapjára minden képviselő tegye fel az elérhetőségét, és így mindenki meglátása szerint kereshetné meg panaszával.

A folytatásban Pájer Ildikó a Gyöngyház Kulturális Központ igazgatójának a programajánlója következett, majd rátértek a napirendi pontokra.

– Soltvadkert Város Önkormányzatának az idegenforgalmi adóról szóló 16/2016. (XII.1.) önkormányzati rendelet jogszabály változás miatti módosítása és egyes rendelkezéseinek hatályon kívül helyezése. Az előterjesztést három bizottság tárgyalta és egyhangúan mindenki megszavazta.

– Az Önkormányzat 2019. évi költségvetési rendeletének IV. módosítása volt a harmadik napirendi pont, amit minden bizottság tárgyalt, és Zsikla Tamás a Pénzügyi Bizottság elnöke ismertetett.

– Soltvadkert Város Önkormányzat 2020. évi átmeneti gazdálkodásáról szóló rendelete, amit szintén Zsikla Tamás a Pénzügyi Bizottság elnöke részletezett.

– Döntés a 2020. évi Járási Start Közmunkaprogramban való részvételről, amiről a Gazdasági Bizottság elnöke Zsikla Győző számolt be és javasolta, hogy vegyenek részt benne.

– Társulási Tanács tagok, Felügyelőbizottsági tag és a Társulási Tanács helyettes tagjának delegálása a Homokhátsági Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulásba. Az Ügyrendi Bizottság tárgyalta a napirendi pontot, amiről Lantosné dr. Mayer Zsuzsanna elnök elmondta, hogy nem küldenek tagot.

– Soltvadkert Város Önkormányzat és Bócsa Község Önkormányzata által a házi segítségnyújtás feladat ellátására kötött feladatellátási megállapodás meghosszabbítása volt az utolsó napirendi pont. Erről Galántai Norbert számolt be részletesen, majd a módosításokról Lantosné dr. Mayer Zsuzsanna adott tájékoztatást.

A napirendi pontokról összességében elmondható, hogy a módosításokat minden képviselő egyhangúan támogatta és megszavazta.

 

-K.Gy.-

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (16 db kép)
MEGOSZTÁS