Éves viszonylatban a keceli önkormányzat 2 milliárd forintos költségvetésből gazdálkodhat. A település üzemelteti az óvodát 5 tagintézménnyel, a könyvtárat, a művelődési házat, a múzeumot és a Csendes Ősz Idősek Otthonát.

-A városban az idei évben milyen komolyabb fejlesztések vannak folyamatban? – kérdeztem Haszilló Ferenc polgármestert.

-Hirdetés-

-Több olyan projekt is van, amely megnyert pályázatok a megvalósítás szakaszában vannak. A TOP pályázatok sorában 389 millió forintból kerékpárút építés Kecel és Imrehegy között a biztonságos közlekedés érdekében, amelyhez 300 millió forint támogatást nyertünk. A beruházás átadása 2020 második felében történhet meg. A Csendes Ősz Idősek Otthona bővítése is megtörténhet a nappali ellátás és szociális étkeztetés biztosítása céljából 180 millió forintból. A belterületi csapadékvíz-elvezetésére is nyert az önkormányzat pályázaton 300 millió forintot, amelyhez közel 108 millió forint önerőt biztosítunk. A beruházás során 2459 m beton áteresz, 15114 méter földmedrű nyílt árok, 525 folyóka, 3 beton akna és 3 rácsos vízelnyelő akna kerül kialakításra és megvalósul a Kenderföldi-tó mederkotrása is. A város pályázaton nyert 80 millió forintot az egészségház fejlesztésére, amely 45 millió forint önerő hozzáadásával valósulhat meg. Bölcsődei eszközfejlesztés is megtörténhet, melynek összköltsége 39 millió forint konzorciumi szinten és ebből a város 4,8 millió forint támogatást nyert el. Nagy előrelépést jelenthet a költségtakarékos üzemeltetés szempontjából, hogy 158 millió forintot nyertünk az önkormányzat épületeinek energia korszerűsítésére. Ebből megvalósulhat a polgármesteri hivatal homlokzat hőszigetelése, nyílászárócsere, padlásfödém hőszigetelése, lábazat hőszigetelése és akadálymentesítés. A Szabó Pál Óvodánál elvégezhetjük a homlokzat hőszigetelését, nyílászáró cserét, padlásfödém hőszigetelését, lábazat hőszigetelését, hőleadó cseréjét, csőhálózat, termoszelepek cseréjét, és akadálymentesítést. Az Újfalusi Óvodánál elvégezhetjük a homlokzat hőszigetelését, a nyílászáró cserét, a padlásfödém hőszigetelését és az akadálymentesítést. A Kubinyi Ágoston Program keretében sikeresen pályáztunk a Keceli Helytörténeti Gyűjtemény pincehelyisége felújítására és annak közösségi térré alakításának V. ütemére, ami 1,5 millió forintos beruházás.

-A város gazdálkodásáról mit lehet tudni?

-A bevételek tekintetében a helyi iparűzési adó 250 millió forint körüli összeget képez éves viszonylatban. Az összeg kiegészül még a gépjármű és a kommunális adóból befolyt tételekkel összesen mintegy 300 millió forintra. Elmondhatom, hogy a 8500 lakost számláló település lélekszáma stabilnak mondható és évente csekély csökkenés tapasztalható. Az önkormányzat részt vesz a közmunkaprogramban is, amely keretében közel 60 főnek adtunk munkát. Ezek a személyek segítettek az önkormányzati közterületi, köztisztasági feladatainak végrehajtásában és az egyedi programok megvalósításában. Szeretnénk pályázni erre a lehetőségre jövőre is a munkaügyi központon keresztül.

-Milyen egyesületi, civil élet folyik a városban?

-Az önkormányzat számára nem kötelező feladatok ellátásban nagy segítségünkre vannak a civil szervezetek, melyek működését minden évben támogatjuk. Ilyenek a sportegyesületek, az alapítványok, a tűzoltó egyesület vagy az idősek otthona. Ilyen módon működtetünk a városban önerőből orvosi ügyeletet és van járóbeteg szakellátás a kiskunhalasi kórházhoz tartozva.

-Az éves nagyrendezvények programja hogyan áll össze?

-Az évet a vállalkozók fogadásával szoktuk kezdeni, amelyre azok kapnak meghívást, akik 1 millió forintot meghaladó helyi iparűzési adóval járulnak hozzá a város működéséhez. A Városalapítók napját áprilisban rendezzük meg és tavasszal várjuk az időseket a Nyugdíjas napra, majd júniusban a Meggyfesztivál vonzza az érdeklődőket. A legnagyobb éves rendezvényünk a Szüreti Fesztivál augusztusban, melyet októberben a Birkafőző Verseny, decemberben pedig a Flóra Virágkiállítás követ. A nemzeti ünnepeinkről az óvodával és az általános iskolával közösen egyeztetve tartunk megemlékezéseket.

Filus Tibor

MEGOSZTÁS