Két forrásból üzemel Császártöltés települése éves viszonylatban. A helyi önkormányzat 700 millió forint körüli összegből gazdálkodhat, a Német Nemzetiségi Önkormányzat pedig 250 millió forintból működik és fenntartja az óvodát, valamint az általános iskolát.

-Hirdetés-

A település polgármestere Takácsné Stalter Judit elmondta, hogy a polgármesteri hivatalban 14-en, az önkormányzatnál pedig összesen 40 fő dolgozik. Az intézmények tekintetében az önkormányzat üzemelteti az idősek otthonát és a védőnői szolgálatot.

-Milyen nagyobb beruházások érintik most a települést? – kérdeztem Takácsné Stalter Judit polgármestert.

-A megvalósítás végéhez közeledik a belterületi kerékpárút fejlesztés, ami 140 millió forintos beruházás. Ehhez kapcsolódóan valósulhat meg a csapadékárok-csatorna feledése is bizonyos szakaszokon 23 millió forint értékben. A kivitelezés költségeihez 15 %-os kiegészítő támogatást kértünk, mert a pályázati projektek 2016-ban tervezett mutatókkal készültek és azóta felmentek az alapanyagok és a munkadíjak árai is. Van egy nyertes energetikafejlesztési pályázatunk, amely által olyan jellegű fejlesztés történhet meg 110 millió forint értékben az uszodánál és a Sváb Értékháznál. A Piac tér is megújul, amelyre 17 millió forintot nyertünk pályázaton és 10 millió forintot még önerőből biztosítunk. Itt kialakításra kerül egy olyan fedett rész, ami alatt 14 árusító hely lesz a szükséges kiszolgáló helyiségekkel. A Magyar Falu Programban szintén pályázat útján szeretnénk elvégezni a sportcsarnok fűtés-és világításkorszerűsítést, valamint festési munkálatokat 15 millió forint értékben. Ezen kívül járdafelújításban van ebben a programban 5 millió forintunk és egy másik pályázatban még további 15 millió forint. Jövőre kezdjük el egy szintén sikeres 5 millió forintos pályázatnak köszönhetően a szabadtéri színpad kialakítását.

-Milyen gazdasági és civil háttér jellemzi a települést?

-A vállalkozásokat nézve legtöbben őstermelők vannak, de sokan egyéni vállalkozók és jelentősebb cégek is megtalálhatók nálunk. A helyi iparűzési adóból befolyó összeg éves viszonylatban 70 millió forint körülire tehető. Az önkormányzatnak jó a kapcsolata a tűzoltókkal, a polgárőrökkel, a sport, valamint a kulturális egyesületekkel, az óvodai és az iskolai alapítvánnyal, amelyeket lehetőségeinkhez mérten támogatunk. A közmunkaprogramban 10 fővel vettünk részt, akik kertészeti és közterület karbantartási munkálatokat végeztek el. Jelenleg 30 regisztrált munkanélküli van a településen és munkahely tekintetében a helyi cégeknél, Baján, Kalocsán, Kiskunhalason vagy Kiskőrösön tudnak dolgozni az emberek. Sokan tekintenek úgy Császártöltésre, hogy itt olcsóbban tudnak ingatlanhoz jutni és nem jelent nagy távolságot egy városba bejárni dolgozni. A lakosság száma 2310 fő jelenleg, ami az elmúlt évben csekély mértékben, mindössze 11-el csökkent.

-Az éves rendezvénynaptárban mi szerepel?

-A téli időszakban nagyon népszerűek a sváb, az iskolai és a német nemzetiségi bálak. A magyarországi németek kitelepítésének emléknapját januárban tartjuk. Áprilisban a felvidéki magyarok kitelepítésére, novemberben pedig a málenkij robot áldozataira való megemlékezést tartjuk. Nagy hagyománya van már nálunk a májusfa állításnak és augusztusban a Falualapítók Ünnepének, ami három napos. Ezt követően októberben rendezzük meg a Szüreti Felvonulást, de az Idősek napjára és az adventi gyertyagyújtásokra is sokan eljönnek. A nemzeti ünnepeket az iskola bevonásával szoktuk megtartani.

Filus Tibor

MEGOSZTÁS