Hosszú évek óta hagyomány Kiskőrösön, hogy az adott év utolsó napján a Petőfi Szilveszter programjaira várják az érdeklődőket. Az esemény 2019. december 31-én Kiskőrös Város Önkormányzata, az Országos Petőfi Sándor Társaság, valamint a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum szervezésében került megrendezésre.

Petőfi-kötetek átadása: 169-en születtek 2019-ben január 1-jén

A kiskőrösi Újvári Nátán és szülei
-Hirdetés-

A programok az óév utolsó napján délután a Petőfi Múzeum emeleti galériájában kezdődtek, ahol Domonyi László polgármester 5 kisgyermeknek adta át személyesen a sorszámozott Petőfi-köteteket. A város első embere elmondta, hogy 18. alkalommal került sor a Petőfi-kötetek átadására, amely során az előző év újszülöttéinek adatik meg a lehetőség, hogy ezekhez a könyvekhez hozzájussanak. Ez a jeles esemény minden évben december 31-én történik meg, amikor a Magyarország területén az adott évben – most 2019. január 1-jén – született gyermekek megkapják a város ajándékát, a névre szóló Petőfi-kötetet. Az eseményen azok az egyéves gyermekek kaptak kötetet, akik ebben az évben a költő születésnapján, január elsején születtek Magyarországon. Létezik ma Magyarországon egy gyerekcsapat, melynek tagjai azért tartoznak össze, mert ugyanolyan jeles Petőfi-kötet gazdái és rájuk különös tisztelettel gondolnak Kiskőrösön éppen Petőfi Sándor okán. Ez a kötet a nevükre szól, nem lehet boltban megvásárolni, hozzájutni is csak úgy, ha valakit a születésnapja tesz jogos tulajdonossá. Ennek a csapatnak már másfél ezernél is több tagja van, közülük a legidősebbek diákként járhattak és jártak már a költő szülőházában, és szüleikkel, nagyszüleikkel szívesen olvasgatják Petőfi verseit. 2019-ben 169 gyermek született – köztük 4 ikerpár – a költővel azonos napon, január 1-jén. Az önkormányzat megkeresésére közel 100-an jelezték, hogy szeretnék megkapni ezt a különleges könyvet.

A megtisztelő személyre szóló könyvet 5 gyermek – Faragó Zoé Regina, Ferenc Ferdinánd, Németh Dominik Dávid, Újvári Nátán, Rádi Benett Tibor – és szüleik vették át személyesen, a többi személynek postai úton juttatja majd el az önkormányzat. Érdekességként kell megemlíteni, hogy Újvári Nátán kiskőrösi gyermek.

Az ünnepi pillanatokban Sáfár Andrea fuvolaművész fuvolajátékát és Téglás Vajk szavalatát hallhatták a jelenlévők.

Kiállítás a képzőművészeti alkotótábor műveiből

Babucsikné Zeikfalvy Anna grafikusművész

A Petőfi Múzeum emeleti galériájában kiállítás-megnyitó is volt a helyi képzőművészeti alkotótábor műveiből. A tárlatról Babucsikné Zeikfalvy Anna grafikusművész elmondta, hogy az alkotások és a munkák mögött nagyon sok támogató és segítő áll. Megemlítette a Kőrös Körül a Művészetért Egyesületet, amelynek tagja és 2011 óta működnek. Ez az egyesület tette lehetővé azt, hogy a terveik megvalósítására pályázatot nyújthattak be és a komolyabb célokat az elnyert támogatásokból tudták, tudják megvalósítani. Az alkotótáborokat a sikeres pályázatoknak köszönhetően tudták megszervezni, melyeket minden esetben szálláshellyel és egyéb formában is támogatta az önkormányzat. A munkába bekapcsolódott a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum is, amely elkezdte gyűjteni az alkotótáborokban elkészült alkotásokat. Az alkotások a „SZÓ-LA-M” Alapfokú Művészeti Iskolában készültek el az alkotótáborok alkalmával. A most megnyitott kiállítás művei a falakon 5 éves munka eredményeit adják vissza.

Elkészült az „Ihletőnk: Petőfi” című képzőművészeti katalógus

Az eseményre meghívást kaptak azok az alkotók, akik alkotásai szerepelnek a kötetben

A Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum vezetője dr. Filus Erika elmondta, hogy a Petőfi Szilveszter alkalmával minden évben fogadalomtételt mond el Domonyi László polgármester. Minden alkalommal olyan fogadalomról van szó, ami a Petőfi kultuszt előre mozdítja és segíti. 2018 szilveszterén a polgármester azt a fogadalomtételt tette, hogy a Petőfi Sándor Emlékmúzeum és így a város közel 600 kortárs alkotásából álló képzőművészeti gyűjteményéből egy elegáns képzőművészeti katalógust, albumot jelentetnek meg a múzeummal közösen. Ez a vállalás teljesült, melyről Kispálné dr. Lucza Ilona volt múzeumigazgató mondta el ismertetőjét, valamint Feledy Balázs művészettörténész értékelte szakmai téren. Az eseményre meghívást kaptak azok az alkotók, akik alkotásai szerepelnek a kötetben és a munkájukat megköszönve adott át a részükre Domonyi László polgármester egy „Ihletőn: Petőfi” című katalógust.

Serleges fogadalomtétel a Petőfi Szülőház előtt

A Petőfi Szilveszter egyik új eleme volt, hogy a korábban éjfél után megtartott serleges fogadalomtételre most a Szilveszter Társulat kora délutáni első előadása után került sor a Petőfi Szülőház előtt. A változtatás által a korábbiakhoz képest jóval nagyobb érdeklődés mellett zajlott le a program. A Himnusz eléneklése után az eseményen Kassai Hajnal az Emberi Erőforrások Minisztériuma Múzeumi főosztály-vezetője mondott ünnepi beszédet. Ezt követően immár 23. alkalommal hangzott el a polgármester részéről serleges fogadalomtétel. A Petőfi Sándor életútjáról elmondott gondolatai után Domonyi László az következő fogadalomtételt tette: „2019 szilveszterén azt fogadom, hogy felújítjuk a Petőfi Múzeum és a műemlék járdáját és megoldjuk az esővíz elvezetését, az épület falazatának megóvása érdekében. Erre a fogadalomra emelem a serleget, és a hagyományokhoz híven Jókai Mór gondolatait felidézve kívánom, hogy Isten keze Önöket is takarja be minden vétek elől, vezessen küszöbükre minden boldogságot, múló szava legyen a fájdalomnak, tartós az örömnek, futó vendég legyen önöknél a baj, rendes szálló az áldás”.
Az elhangzottak után koszorút helyezett el a Petőfi Szülőháznál az önkormányzat nevében Domonyi László polgármester, Szedmák Tamás alpolgármester és dr. Székely Gábor, az Országos Petőfi Sándor Társaság tagjai, a KEVI Petőfi Sándor Gimnáziuma nevében Horváth Kinga igazgató-helyettes és Kissné Zsikla Edit tanárnő, Feledy Balázs vezetésével az „Ihletőnk: Petőfi” című képzőművészeti katalógusban szereplő alkotók, valamint a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum nevében dr. Filus Erika igazgatónő és Rajosné Lapid Eszter. A program a Szózat eléneklésével zárult.

Két teltházas előadás a Petőfi Sándor Művelődési Központban

Minden évben nagy érdeklődés kíséri a Petőfi Szilveszter programjaiban szereplő színházi előadást a Szilveszter Társulat előadásában. Nem volt ez másként most sem december 31-én, hiszen a kora délutáni és a 17:30 órai kezdettel megtartott előadás során is teltház volt a művelődési központ színháztermében. Most a Szilveszter Társulat tagjai „Ray Cooney: Család ellen nincs orvosság” című darabját adták elő Supka Éva rendező vezetésével.

Éjfél előtt-után…

Az óév utolsó óráit a Petőfi Szilveszter keretén belül az érdeklődők egy része a Szarvas Fogadóban tölthette el, ahol vacsora és élőzene volt a Cocktail Band előadásában, valamint tombola színesítette a programot. Éjfélkor a Petőfi Szülőház előtt a Himnusz hangzott el és pezsgővel köszöntötték az új évet. Ezt követően a korábbi évek hagyományinak megfelelően az evangélikus templomban Lupták György evangélikus püspökhelyettes évkezdő áldást mondott és az érdeklődők megtekinthették Petőfi Sándor eredeti keresztelési anyakönyvét.

Filus Tibor

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (99 db kép)
MEGOSZTÁS