Az elmúlt szombaton 18 órától várták a vendégeket Soltvadkerten a Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola ebédlőjébe, a Kossuth Vadásztársaság hagyományos vadászbáljába.
A vendégeket Modok Imre és Hadnagy József üdvözlő itallal és egy-egy koccintással várta.

-Hirdetés-

Az elmúlt évben tartott bálhoz hasonlóan, idén is több mint kétszáz személy vett részt az esten, ami kitűnő hangulatban telt. Modok Imre, a vadásztársaság elnöke köszöntötte a résztvevőket, majd megkezdődött a vacsora.

Modok Imre a vadásztársaság elnöke
A Vadásztársaság a 302 sz. tájegységi körzetben, 9.541 ha területen – megközelítőleg Soltvadkert közigazgatási területe – folytat vadgazdálkodási tevékenységet. Tagjaik száma 38 fő, és kettő hivatásos vadászt alkalmaznak.
Területükön az alábbi vadászható vadfajok találhatóak: gímszarvas 45-50 db, dámszarvas 5-10 db, őz: 350-400 db, vaddisznó 40-50 db, mezei nyúl 500-600 db és fácán 200-300 db.
Ezeken kívül: aranysakál, róka, borz, Dolmányos varjú, szarka, szajkó és változó egyedszámmal tőkésréce is van.
Az éves – a vadászév március 1-től a következő év február utolsó napjáig tart – engedélyezett és előírt elejthető egyedszámok a következők: gím 16 db, őz 94 db, vaddisznó 44 db, mezei nyúl 130 db, fácán 50 db, aranysakál 40 db, róka 78 db, Dolmányos varjú 110 db és szarka 57 db. Ezidáig ezen kilövések nagy része megtörtént, a továbbiakban igyekeznek vadjaik részére, a rendszeres etetés mellett, a nyugalmat biztosítani.

A vadgazdálkodásról, az elmúlt év tevékenységeiről és a bál részleteiről Modok Imre elnök számolt be nekünk:

Vadgazdálkodásunkat több dolog is beárnyékolja, egyrészt a rohamosan terjedő ASP (afrikai sertéspestis) járvány, ami a vaddisznó állománynak a nagy létszámú elhullását eredményezheti. Súlyos gondot jelent a rohamosan növekvő aranysakál populáció, valamint a felszaporodott kóbor kutyák száma, ami főként az őzállományt veszélyezteti. Ezenkívül súlyos probléma a technikai sportok, nevezetesen a terepmotor, terepjáró  és quad nagyszámú szervezetlen megjelenése a vadászterületen. Nagy valószínűséggel az említetteknek jelentős szerepe lehet az olykor-olykor előforduló vad elütésekben, mivel e tényezők miatt a vad nyugalma nem biztosított. A vad sűrűség egyébként nem indokolná a közúti vad elütések előfordulását.

Etetést és itatást egész évben végzünk, októbertől áprilisig a megnövelt adagú szemestakarmány mellé szálas és lédús takarmányt is biztosítunk vadjaink számára. Az apróvad részére kora tavasztól a fagyok beálltáig mesterséges itatókat tartunk a területünk szárazabb, természetes vízlelőhellyel nem rendelkező részein.

A fenti kiadásaink fedezete a bérvadászati bevétel – osztrák vadász ismerősök, mint visszatérő bérvadászok az adott évben elejthető őzbakjaik jelentős részét minden évben levadásszák – a vadhús eladások, valamint a tagjaink által befizetett tagdíjak. Az osztrák vadászok mellett igyekszünk biztosítani főként helyi kötődésű vadászok számára is vadászati lehetőséget. Lehetőség van területünkre éves vadászati csomagot vásárolni, valamint a helyi földtulajdonosok részére – amennyiben rendelkeznek a vadászat személyi és tárgyi feltételeivel – biztosítjuk a saját terményeik védelme érdekében a vadkár elhárító vadászatot.”

A vacsora a Kossuth Vadásztársaság területén elejtett vadakból készült

“2019 februárjában a vadásztársaságot vezető öttagú intézőbizottság két tagja lemondott, magánéleti elfoglaltságuk miatt a nem kevés időt és energiát igénylő, és valljuk meg nem minden esetben hálás feladatot, a továbbiakban nem tudták vállalni. A közgyűlésünk az alapszabályát megváltoztatta, és 2019 márciusa óta a vadásztársaságot az időközi választás eredményeként háromtagú intézőbizottság vezeti, Hirsch Szabolcs gazdasági felelős, Zsebi László titkár (elnökhelyettes) és jómagam Modok Imre elnök. A megnövekedett feladatok elvégzésébe bevonva a vadgazdálkodás szakmai irányításának oldaláról Szomor Vilmos hivatásos vadászt, valamint a rendezvényszervezés és a vadászház ügyeinek kézben tartására Hadnagy József vadásztársunkat. Az intézőbizottság megbízatása 2020. március elejéig szól, ugyanis a február végi zárszámadó közgyűlésen kell megtartanunk az időszakos tisztújító választást.”

“A mai vadászbálunk már hagyományosan településünkön az első januári bál, amire nagy tisztelettel hívtuk vadásztársainkat családjaikkal, nagyobb területtel rendelkező földtulajdonosokat valamint minden a vadászatot elfogadó soltvadkerti lakost családtagjaikkal és barátaikkal. A rendezvényre mintegy kettőszáz résztvevő jelentkezett, s igyekszünk e körben is az egészséges vadhúst, valamint az abból készült ételeket megszerettetni a megjelentekkel.”

A tombola fődíját Suhajda Krisztián nyerte, ami egy 300 grammos trófeaméretű őzbak kilövése

A bál folyamán a Szamosi Band szolgáltatta a talpalávalót, a vacsorát a soltvadkerti Kossuth Vadásztársaság területén elejtett vadakból a Sa-No-Ti Kft. készítette és szervírozta, a desszertet a Szervánszky család felajánlásából a Szent Korona Cukrászda készítette.

A szervezők ezúton is szeretnék megköszönni a Galambos borháznak a borokat, a felajánlásokat az Autó-Veinhardt Kft.-nek, az Amir Apartmannak, az Elektro Favoritnak, a Kárpi sörnek, Lepotika Bt.-nek, Zsebi Lászlónak, Tóth Endrének és Simon Józsefnek.

-K.Gy.-

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (51 db kép)