Kiskőrösi Rónaszéki Fürdő esetében új intézményvezetőt köszönthetünk Simon Gábor személyében, aki vállalkozói szemléletét átülteti a fürdőre is. Milyen tervei vannak a jövőt illetően? Interjú.

-Hirdetés-

Úgy tudom, hogy nem újkeletű a kapcsolatod a fürdővel.

Jól tudod; több, mint 2 éve járok már ide Kecskemétről vízilabda edzéseket tartani, fürdőzni. Lakhelyemen is nagyon jó fürdő van, de mindig is barátságosnak tartottam a kiskőrösi strandot. Tartottunk vízilabda tábort is Kiskőrösön, hiszen vízilabdaedző is voltam Kecskeméten. A KESI vízilabda szakosztályának 5 évig voltam a vezetőedzője. Több mint 230 gyerekért voltam felelős, akiket 5 kollégámmal együtt edzettünk, versenyeztettünk. Ezen kívül még a felnőtt csapatnál is tevékenykedtem, mint másodedző. Három sikeres TAO programot is írtam és elszámoltam a közel 230 millióval hiánytalanul. Természetesen mikor még csak edzőként voltam a fürdőben, akkor nem láttam bele akkor a fürdő működési mechanizmusába.

Most, hogy már látod a működést belülről: kifejtenéd, hogy milyen fejlesztések várhatóak illetve szükségesek a közeljövőben?

Első sorban azt szeretnénk elérni, hogy a bevételt növeljük, a kiadásokat csökkentsük. Nem lehetetlen feladat, mert ha csak egy szimpla nyári napot veszünk figyelembe, amikor 1200-1500 vendég érkezik hozzánk, és annak 10-20 százaléka a kempingen keresztül és másképpen jön be, mint lehetne az óriási bevételkiesés. Gondoljunk bele, hogy egy nap például 200 személy jön be fizetés nélkül, így 200.000 forinttól esik el a fürdő, ha ezt 20 napra vetítjük ki, akkor 4.000.000 forint. Ezek óriási pénzek, melyeket el lehetne költeni fejlesztésekre. Gyermekkoromban kifliben számoltunk mindent, mert éhesek voltunk, most viszont a fürdő esetében szekrényben, zuhanyrózsában, szőnyegben és vízdíjban.

Simon Gábor, a fürdő új intézményvezetője

Tehát felmerül a „biztonsági” kérdés, mely bevételcsökkentő tényező. Mivel próbáljátok meg visszaszorítani ezt a folyamatot?

Többféle megoldás van, melyekről Domonyi László polgármester úrral egyeztettünk, de a megvalósításukról a költségvetés fog választ adni. A tervek leadásra kerültek, melyekben pontosan kiszámoltuk, hogy mi mennyibe fog kerülni. Példának okáért vegyük a biztonsági beléptető rendszert. A meglévő már több, mint 10 éves, ráfér a megújítás. Egy ilyen komplex csere 12,5 millió forint plusz áfa. De tervben van egy kerítés építése, hogy a kemping felől ne tudjanak bejönni a fürdő területére. A karórákat is cserélni szeretnénk, a hozzá tartozó szoftvert is frissíteni fogjuk. Egy ilyen óra 1000 forint plusz áfa. De vannak mindig műszaki problémák, melyeket orvosolni kell. Ezek megoldása több 10 millió forintba kerül, ami nem kevés pénz.

Sorolnál fel közülük?

A szekrények komplett cseréje. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy kulturált módon nézzen ki a fürdő. Ez a projekt bruttó 5.000.000 forintba kerülne. Természetesen fele ennyiért is lehetne szekrényeket vásárolni, de azok 2-3 éven belül szintén rozsdásak lennének, hiszen a környezetünk rendkívül párás. A fürdő épülete elöregedett, a női és férfi öltözőkben a csempék potyognak le a falról, ami salétromossá vált. Tehát folyamatosan kell állagjavító intézkedéseket végeznünk. A medencék csempézése is rendszeres. Nem tehetjük meg, hogy nem javítjuk ki, mert a feljött csempe elvághatja a lábát a vendégeknek. Annak ellenére, hogy az ősszel kijavították, most került rá újra a sor, hogy vagy 150 csempét kijavítsunk csak az egyik medencében. Utána következik a másik.

A fürdő medencéinek állagmegóvó, hibaelhárító javítási munkái folyamatosak

1989 óta vagyok vállalkozó, tehát megszoktam, hogy a felesleges kiadásokat minimalizálni kell.

Mit jelent ez a vállalkozói szemlélet a fürdőre kivetítve?

A nagyközönség láthat olyan dolgokat bevezetve, melyek eddig nem voltak. Úgy próbálunk meg spórolni, hogy minőségi romlás ne legyen közben. Kicserélésre kerülnek a fehér, műanyag fekvőágyak, egy jóval strapabíróbb fémlábú, normálisan mosható és könnyen kezelhető pihenőágyakra. Melyek nyáron kikerülnek a napra. 16.000 forint egy ilyen ágy. De ha 2 évig kitart, nyilván fennáll a rozsdásodás veszélye, akkor is jobban megéri, mintha évente vásárolna a fürdő műanyag ágyakat 20.000 forint darabáron.

Tudomásom szerint nincs olyan fürdő a világon, ami önmagában nyereséges lenne, ha nincs mellette szálloda, olyan szintű étterem, ami kiszolgálja a vendégeket. Nekünk a feladatunk véleményem szerint az, hogy minél kisebb legyen a költség, úgy, hogy ez ne menjen a már elért színvonal rovására. A név pedig kötelez bennünket a minőségre. Lerontani valamit nagyon gyorsan megy, de felépíteni, elfogadtatni sokkal hosszabb idő.

Nagyon jó kapcsolatot ápolunk Domonyi László Polgármester úrral, a kiskőrösi városvezetéssel, valamint a Kőrösszolg Nonprofit Kft. vezetése is rendkívül korrekt, jó együttműködés van a fenntartóval: mindig arra keresi a választ, hogy egy problémát hogyan is tudunk orvosolni. Emellett meg kell említenem, hogy nagyon jó a viszony a János Vitéz Látogatóközponttal is. Az intézményvezető, Tóth Anett is nagyon segítőkész, kölcsönösen reklámozzuk a másik intézményt. Ennek okán felkerült a belépő karszalagokra a Kiskőrösi Rónaszéki Fürdő mellé a János Vitéz Látogatóközpont is.

Vannak már a nevedhez köthető újítások is?

Igen, vannak. Kihelyezésre került 2 darab televíziós készülék, melyeket fontosnak tartok, hiszen ha ezt az évet nézzük sportban gazdag lesz. Gondolok itt többek között az olimpiai játékokra, az úszó Európa-bajnokságra, vagy a futball eb-re is. Így egy család esetében, ha a férj meg szeretne nézni egy-egy futamot, akkor kényelmesen a büfében –akár egy sör mellett is- meg tudja tenni, miközben a hozzátartozói fürdenek, úsznak. A másik funkciója a tv készülékeknek az információközlés lesz. Mikor nincs sportesemény, afféle képújságként fog üzemelni: mutatni fogja a jegyárakat, városi rendezvényeket, koncerteket és szeretnénk elérni, hogy a városi, környékbeli sporteseményeket is tudjuk hirdetni.

Folyamatban van a házirend ráncfelvarrása is, illetve fordítjuk angolra és németre is. A Kiskőrösi Rónaszéki Fürdő logó-terve is készen van.

Volt már eddig is, de most új „köntöst” kapott: az ajándékkártya. 1 illetve 10 alkalmas belépésre jogosít fel, mely nagyon szép ajándék lehet bármikor. Ez jó annak, aki kapja, és jó nekünk is. Nagyon szép eredménnyel értékesítettük karácsony előtt és azóta is.

Mik a hosszabb távú elképzeléseid? Sorolnál fel néhányat?

A kemping területén szeretnénk a szociális helyiségeket felújítani, esetleg pénzbedobós mosógépet vásárolni. Fel fogjuk parcellázni az egész kempinget, hiszen kötelezően az állam felé be kell regisztrálnunk minden hozzánk érkező vendéget. Az első két sor a medencék felöli oldalon európai színvonalú mérőórát és vízvételi lehetőséget fog kapni.

Árak tekintetében várható-e változás?

Nem, egyetlen változás került bevezetésre egyenlőre, az pont a kempingezőket érinti: aki itt hagyja a lakókocsit úgymond „tárolásra” annak 300-ról 500 forintra fog emelkedni a díja, viszont kedvezményes lehetőséget kínálunk a számukra: amennyiben egész évre kibérli a helyét és kifizeti előre az egész évet, 300 forintos áron tudjuk ezt biztosítani számukra.

Természetesen Kiskőrös Város Képviselő-testületének és a Kőrösszolg Nonprofit KFT-nek kell elfogadnia ezeket a terveket, hiszen ők tudják meddig nyújtozkodhatunk.

Kiss Tamás

MEGOSZTÁS