A KÉSZ és a Cursillo keceli csoportjai meghívására Dr. Székely János szombathelyi megyéspüspök „Szeretere születtünk” címmel előadást tartott a Szentháromság templomban január 24-én 18 órai kezdettel.

-Hirdetés-

Burányi Roland plébános köszöntötte a híveket, akik nem csak Kecelről, hanem a környező településekről is szép számmal érkeztek.

Dr. Székely János szombathelyi megyéspüspök Budapesten született. Hosszú út vezetett életében az esztergomi Érseki Papnevelő Intézettől – ahol papi tanulmányait kezdte – a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának  Újszövetség tanszékéig, amelynek docense. Az Esztergomi Hittudományi Főiskola tanára, 2006-tól rektora. Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyében a társadalmi-oktatási-kulturális szakterület püspöki helynöke.
1991-ben szentelték diakónussá Jeruzsálemben, majd ugyanezen év március 2-án szentelték pappá. 1997-ben teológiai doktorátust szerzett a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karán.
2007-től febianai címzetes püspök. 2008. január 5-én Esztergomban az Esztergom-Budapesti főegyházmegye segédpüspökévé szentelték. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Cigánypasztorációs Bizottságának vezetője, a Caritas in Veritate Bizottság elnöke, valamint tagja az Oktatási, a Hivatásgondozó és a Felnőttképzési Bizottságnak. 2010-től a Magyarországi Keresztények és Zsidók Tanácsának elnöki tisztét is betölti. 2017. június 18-án Ferenc pápa kinevezte a Szombathelyi egyházmegye megyéspüspökévé. Több teológiai, biblikus és lelkiségi írás szerzője, szerkesztője.

A püspök atya először közös imára hívta a jelenlévőket. Az előadás kezdetén saját életéből idézett fel emlékeket, családjáról mesélt. Kisgyerekként látta, hogy az nagyon jó, ha az ember sok mindent tud, művelt, de az idő folyamán tapasztalt élethelyzetek azt bizonyították, hogy minden ismeretünknél és tulajdonságunknál fontosabb, hogy tudjunk szeretetet adni. Saját gyermekkori emlékein, édesanyja példáján keresztül szemléltette, hogy a hit és a szeretet az élet eredete, a családnak is az legfőbb erőforrása, ha tagjai kölcsönösen szeretik, tisztelik egymást, odafigyelnek a másikra. Fontosak a közös imák, ilyenkor a család Isten szeretetének forrásából táplálkozhat. Ez teszi túlélhetővé a mindennapok megpróbáltatásait és ezáltal fejlődve tudunk nem csak a családunkon belül, hanem környezetünkben élő többi embertársunk számára is szeretetet adni.

Felhívta a figyelmet a világban történő aránytalanságokra, milyen önző módon működik a gazdaság, csak a haszon és a pénz a fontos és ez sajnos károsan hat az emberi közösségekre. A keresztény emberek feladata, hogy ezzel szemben értéket képviseljenek, jó példát mutassanak.
Ha szeretnénk érteni a világot, hogy mi az értelme létünknek, az univerzumnak, akkor Jézusra kell tekintenünk. Krisztus által feltárul a Szentháromságban rejlő titok: az élet értelme.

Hivatása során tapasztalt élményeket, példákat mesélve erősítette meg hallgatóit abban, hogy a Jóisten arra hív mindannyiunkat, hogy egy életen át szeressünk.

Varga Eszter

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (15 db kép)
MEGOSZTÁS