– Szén-monoxid-mérgezés megelőzése

A hideg időjárás miatt sokan intenzívebben fűtenek a megszokottnál. A fűtési szezonban fokozott veszélyt jelent a szén-monoxid. A mérgezések elkerülése érdekében fontos – a fűtési technológiától függetlenül – az eszközök karbantartása és rendeltetésszerű használata mellett a lakás megfelelő szellőzéséről való gondoskodás is.

-Hirdetés-

A tüzelő- és fűtő berendezések fokozott használata során is minden esetben be kell tartani a használati szabályokat, valamint csak és kizárólag megfelelő tüzelőanyagot tanácsos használni. 

A nyílt égésterű fűtőeszközök – kandalló, szieszta kályha – a szoba levegőjét használják el az égés során. Fontos, hogy nyílt égésterű tüzelő- és fűtő berendezések használata során még rendkívül hideg időjárás esetén is biztosítani kell a megfelelő levegő-utánpótlást, mert ennek hiányában, rövid időn belül veszélyes koncentrációban alakulhat ki szén-monoxid. Ezért még a hideg időjárás esetén is szellőztessen rendszeresen!

A teljes biztonság elérését segítheti a megfelelő minőségű és megbízhatóan működő szén-monoxid-érzékelő, amelyet tüzelő-fűtő berendezéseink közelében célszerű elhelyezni. Mivel a szén-monoxid színtelen és szagtalan gáz, ezért csak ezek a műszerek képesek jelezni a mérgező gáz jelenlétét. Vásárlás előtt mindig tájékozódjon, mely termékek megbízhatóak és kérje szakember segítségét.

Forrás: https://bacs.katasztrofavedelem.hu/
Fotó: Pixabay

MEGOSZTÁS