Az utóbbi időben egyre több kérdés látott napvilágot a lakosság részéről az épülő záportározóval kapcsolatosan, melyeket Mátyus Zoltán vízépítő mérnök, az építkezés műszaki ellenőre válaszol meg. 

Kiskőrös Város Önkormányzata a városból lefolyó és átfolyó csapadékvizek tárolására, illetve helyben tartására a város déli, mély fekvésű területén csapadékvíz tározó megépítését határozta el.

-Hirdetés-

A tározó egyik célja a város déli részén összegyűlt csapadékvíz helyben tartása és károkozás-mentes levezetése a Sáhor-csatornán keresztül. Másik fontos cél a csatorna városi szakaszának tehermentesítése belvizes időszak alatt. Ugyanis Soltvadkert irányából, csapadékos és belvizes időjárás alkalmával igen jelentős mennyiségű vizet vezet keresztül a városon, ami szélsőséges időjárási viszonyok között, hirtelen nagy intenzitású csapadék lehullása esetén a belvárosban elöntést okozhat.

Kiskőrös déli vízgyűjtő területeire (Béke, Klapka, Szabadkai utcák) hullott belvizet képező csapadékvizeket a területről károkozás-mentesen le kell vezetni a tervezett csapadékvíz tározóba.

Az összegyűjtött csapadékvíz tárolásra kerül, közben párolog, szivárog, majd gravitációsan bevezetésre kerül a Sáhor-csatornába egy bizonyos szint eléréséig. Amennyiben további víz tárolására van szükség – mert annyi csapadékvíz érkezik – akkor egy átemelő műtárgy segítségével juttatjuk a vizet a tározóba.

A tározóban minimum 80 cm, maximum 2 méter vízszintet lehet majd tartani, így 54 ezer m3 vizet lesz képes tárolni

Természetesen a feltöltött tározóból „visszafelé” nem tud a víz kifolyni, mivel a bevezető csatornára tiltó, elzáró műtárgy kerül beépítésre. Összehasonlításképpen: a tározó maximális vízszintje 99,48 mBf. (a Balti-tenger közepes vízszintjéhez viszonyított tengerszint feletti magasság) közel 90 cm-el alacsonyabban lesz, mint a Klapka utca aszfalt burkolatának szintje, ami 100,40 mBf.

A beruházás kapcsán szintén megépül a Sáhor-csatorna 1+750 km szelvényében egy vízkormányzási műtárgy, amelynek célja a csatorna felső szakaszáról érkező belvíz hullámok tárolóba történő kormányzása. Továbbá egy átemelő műtárgy, melyben két, egyenként 100 liter/sec vízmennyiséget beemelő képességű szivattyú kerül elhelyezésre.

A tározó egyébként úgynevezett kiemelt víztározó, mivel a mélységét meghatározta a területen lévő maximális talajvízszint nagysága, melybe a vízügyi szabályozás szerint nem lehet belemetszeni.

A projekt részeként felépül a körtöltésre egy gyalogos közlekedésre alkalmas sétáló, a tározó mellé parkoló, valamint a Segesvári utcára csatlakozó aszfalt szervizút is.

A Sáhor-csatorna északi részén új mederben lesz elterelve a víz. Környezete földfeltöltést fog kapni.

-Kiss Tamás-