Öko-tatyó projekt a kiskőrösi EGYMI-ben

Az ÖKO-team minden hónapban igyekszik különleges módon átélhetővé tenni a gyermekek számára, hogy az ember felelőssége megkérdőjelezhetetlen bolygónk jövője szempontjából.

-Hirdetés-

Januárban kreatív feladattal indítottuk útjára az aktuális projektet. Minden csoport egy újrahasznosított táskát varázsolt színessé. A változatos technikákkal készült „tatyók” hátoldalára egy öko-üzenet került, mely környezettudatos gondolkodásra és – ami talán még fontosabb –, cselekedetre hívja fel a figyelmet.

Az idei tanév alapgondolata folyamatosan kristályosodott ki a programok során. Az EGYMI örökös ökoiskolai címét szerettük volna valami többre, jobbra használni, mint egy plakett az intézményünk falán vagy a saját örömünkre és tanulásunkra szolgáló programok izgalmas sora. Ősszel az állatok világnapja kapcsán a Tündér Szolgálat által megmentett cicákat fogadták örökbe az osztályok. Hisszük, hogy az ökoszemlélet ily módon terjeszthető igazán, ha képesek vagyunk kilépni a falaink közül.  Tanulóink azóta többször is meglátogatták a cicaovit. A Tündér Szolgálattal való kapcsolatnak köszönhetően, megtapasztalhatták, hogy mindnyájan az élővilág aktív, cselekvő részei vagyunk.

Ez a közös élmény vezetett a januári ötlethez is. Hiszen az öko-tatyókat sem maguk számára készítették a diákok. A második héten kiállítást rendeztünk a táskákból, ahol minden osztály titkos szavazással dönthetett a neki legjobban tetsző alkotásról. A Toronytál Étkezde is örömmel csatlakozott a projektünkhöz. Egyrészt a legszebbnek ítélt alkotás gazdái – a negyedik osztályosok – részére ajánlottak fel egy sültestálat, támogatva ezzel az ügyünket. Másrészt Ba Zsolt – az étkezde üzemeltetője – vállalta, hogy a harmadik héttől, az  újrahasznosított táskákban szállítják ki az ételt. Így a megrendelő nemcsak egy finom ebéddel, de egy öko-üzenettel és egy különleges öko-tatyóval is gazdagabb lesz.

Minden újra-táskához csatoltunk egy levelet is:

Kedves Megajándékozott! A kezedben lévő ÖKO-táskát sajátos nevelési igényű gyermekek készítették. A kiskőrösi EGYMI óvodásai és iskolásai keze munkáját dicséri minden ecsetvonás és ceruzanyomat. Sokan dolgoztunk együtt, hogy tevékenyen részt vegyünk a környezet védelmében. Szeretnénk, ha kevesebb műanyag szemetet termelnénk, és tisztább, élhetőbb lenne a világ. Kérünk Te is vigyázz a Földre, mert mindannyiunk jövője van a kezedben! Ha teheted, a bevásárlásokhoz mindig vigyél magaddal újrahasznosított papír -vagy textiltáskát! Örömmel vennénk, ha kedvelnéd és követnéd az EGYMIkisÖKOs oldalt a Facebook-on! Kérünk, fotózd le a táskát, amiben a mai ebédedet kaptad és a fényképet töltsd fel az oldalra, hogy minél többen lássák, Te és mi is tettünk valami fontosat a holnapért!

A XXI. században egy fogyatékkal élő gyermek sokmindent kérhetne a felnőttektől. Megértést, figyelmet, elfogadást, türelmet, akadálymentes környezetet. A mi lelkes diákjaink ebben a projektben most mégsem kértek, hanem adtak. Adtak valami megfizethetetlent. Önzetlenül példát mutattak környezettudatosságból, elkötelezettségből, szorgalomból és együttműködésből.

Fogyatékkal élni ma, amikor tökéletességre törekszenek az emberek – ha máshol nem –, hát a közösségi média felületein, talán a legkomolyabb kihívás. Adni, mikor a többség úgy hiszi, neked kevesebb jutott, a legnagyobb tanítás.
Merjünk tanulni!

Az ÖKO-team nevében,

Kutyifa Anikó

A képeket Hajósné Hertl Edit, az ÖKO-team vezetője készítette. 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (24 db kép)
MEGOSZTÁS