Harold Burroughs Rhodes(1910-2000) zongorista, feltaláló, mérnök, zenetudós,hangszerkészítő a második világháború ideje alatt a katonai légierő repülési oktató tanfolyamán vett részt, itt barátait tanította zongorázni.
 
Egy sebészt a támaszponton lenyűgözött Harold tehetsége és megkérte, hogy segítsen a sebesült katonák felépülésében gyors, egyszerű és szórakoztató tanítási módszerével. Mivel nem létezett olyan kis zongora, melyen az ágyban fekvő sérült katonák játszhattak volna, ezért úgy döntött, felesleges repülőgép alkatrészekből állít össze egyet. Ez volt a Xylette, vagy más néven az Army Air Corps Piano, egy ölben játszható 2 és fél oktávos elektromos zongora, melyben a hangok megszólalásáért B-17-es bombázórepülőkhöz tartozó alumíniumcsövek feleltek.
 
A katonák zenei képzése, valamint maga, a kifejlesztett hangszer olyan sikeres volt, hogy a hadügyminisztérium megkérte, készítsen a Xylette-hez tervrajzokat és használati utasítást, hogy megkezdhessék a gyártást. 1942 és 1945 között, mintegy 125 ezer darabot készítettek. Végtére is több, mint negyed millió katona tanult meg játszani a billentyűs hangszeren és megkapta a hadügyminisztérium legmagasabb rangú civileknek járó elismerését, a Commemoration of Exceptional Civilian Service-t, vagyis Kivételes Civil Szolgálat-ért járó kitüntetést, melyet “egy zenei terápiás program kitartó kidolgozásáért” kapott. Az 1950-es évek végén társult Leo Fender-rel és megkezdődött a nagyobb modellek fejlesztése… (további információk a wikipédián)

Februári klubestünk vendége a Rieger Rhodes Quartet.

 
A formáció jellegzetes hangzásvilágát az eredeti Fender-Rhodes zongora határozza meg,aki megszólaltatja: Rozsnyói Péter jazz zongoraművész.
A zenekar vezetője Rieger Attila gitárművész,aki már szerepelt klubunkban Lombos Marci kísérőzenekarában.
Nagybőgőzik Oláh Zoltán, aki a Gyárfás Trió révén már többszörösen visszatérő vendég nálunk.
A dobos pedig Csízy László, aki egyben a Fekete-Kovács Kornél által vezetett világhírű Modern Art Orchestra dobosa.
 
Ismét szép estének nézünk elébe!
 
Márciusban 6-án találkozunk, terveink szerint a szájharmonika és hegedű fenomén Ferenczi Gyurit és zenekarát, a Ferenczi és a Rackajam zenekart látjuk vendégül!!!
 
Várunk szeretettel!
Szürkeverebek
-Hirdetés-
MEGOSZTÁS