Mi is a Házasság hete?

Közel két évtizede Angliából indult el ez a kezdeményezés, amely Valentin-nap környékén minden évben egy hétig a házasság és a család fontosságára kívánja irányítani a figyelmet. A házasság hetét – amelyhez hazai és nemzetközi szinten is számos ismert közéleti személyiség csatlakozott kifejezve elköteleződését a házasság, a család ügye iránt – mára 4 kontinens 21 országában ünneplik. Hazánkban az országos eseménysorozatot 2008 óta rendezik meg a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával, számtalan nagyváros, település, közösség részvételével. A Házasság Hete Szervezőbizottsága által koordinált központi programok fővédnöke 2013 óta Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége.

-Hirdetés-

„A házasság Isten csodálatos ajándéka és gondoskodása az ember számára, amelyben a felek megtapasztalhatják a feltétel nélküli szeretet, a hűség és az őszinte megbocsátás értékét egy nekik rendelt, de nem tökéletes társon keresztül. A házasságban egy férfi és egy nő saját elhatározásából elkötelezi magát, hogy egymás bátorítására, segítésére és védelmére törekszik egész életében. Ilyen módon a házasság felelősségteljes, biztonságos és meghitt közösséget jelent számukra, és áldásul szolgál életük minden más területén is.

A házasság hete olyan széles körű összefogásra törekszik, mely gyakorlati példamutatással, tudományos kutatások eredményeivel, bibliai és erkölcsi érvekkel támasztja alá a házasság örökkévaló értékét. Bátorít minden olyan helyi kezdeményezést, amely hidat épít az adott közösség környezetében élő házaspárok és családok felé, amely segíti életüket, boldogulásukat. Nyíltan beszél a házasság mindennapi valóságáról, örömeiről és feszültségeiről. Igyekszik bölcs és gyakorlati tanácsokkal ellátni a házasokat és házasulandókat, valamint a teljes helyreállás reményét ébren tartani azokban, akiknek a kapcsolata válságban van, illetve valamilyen ok miatt megszakadt.”

A házasság hete arcai 2020-ban Semsei Rudolf üzletember és felesége, Dobay Eszter

A házasság hete idei nagykövetei Semsei Rudolf üzletember és felesége, Dobay Eszter. Mint elmondták, jegyesfelkészítésben is részt vesznek, tapasztalataik szerint a párok sokszor nem is a házasságra, hanem az esküvőre készülnek. A Semsei házaspárnak négy gyermeke van – két fiú és két lány. Gyakran szoktak vízitúrázni, éppen ezért a hajózás hasonlatán keresztül világították meg gondolataikat. „Ha valaki gyorsan akar valahova eljutni, menjen egyedül, de ha messzire szeretne menni, keressen egy társat.” A házasság kenujában ketten ülnek, nekik pedig folyamatosan kommunikálniuk kell egymással, máskülönben fel fognak borulni. A házastársak egy hajóban eveznek, ezért a közös érdekeket kell előtérbe helyezniük. Együtt kell evezni, mert ha valaki abbahagyja, akkor a kenu zátonyra fog futni. Fontos, hogy ebben a csónakban az Úr is benne ül, sőt, ő irányítja. Sokan azt hiszik, hogy kapcsolatukat egy ház építésével vagy egy új gyerek vállalásával helyre fogják hozni, ez azonban inkább egy vadvízi evezésre hasonlít, mert ami nem működik a normál vizeken, az a sodrásban még kevésbé fog. A házasság hete idei szlogenje: „csapatjáték szerelemmel”. Fontos az együtt eltöltött, minőségi idő, a humor és a játék. A párkapcsolat elején lobog a szerelem tüze, ám mint tudjuk, a nagy láng mellett nem lehet megmelegedni, a cserépkályhában égő tűz mellett viszont annál inkább.

A programokról ITT lehet tájékozódni.

 

A Házasság Hete Szervezőbizottsága
Fotók: https://www.magyarkurir.hu/