Elfogadták az idei évi költségvetést: megtartotta soron következő ülését Kiskőrös Város Képviselő-testülete.

Elsőként Kiskőrös Város Önkormányzatának 2020-as évi költségvetését fogadta el a testület. Domonyi László polgármester kifejezte örömét a helyi bevételek alakulása kapcsán, mely esetében megdöbbentően szép számról beszélünk. A helyi adók tekintetében a legtöbb bevételt egyértelműen a helyi iparűzési adóból befolyt összeg adta, mely 960 millió forintot jelent a városnak.

-Hirdetés-

Domonyi László már tavaly is azt gondolta, hogy az előző évet nem lehet felülmúlni, de a kiskőrösi vállalkozók bebizonyították, hogy igen, ez lehetséges. Ezért megköszönte a vállalkozóknak hogy, a megtermelt javaikkal, befizetett adóikkal a települést erősítik, a településen élők komfortérzetét növelik.

A tenni akarásból ismét csillagos 5-re vizsgáztak.

Átlépte a város az adóbevételek tekintetében az 1 milliárd forintos álomhatárt, melyre álmainkban sem mertünk gondolni, fogalmazott Domonyi László polgármester. 2010-es évhez képest duplájára,  azaz 1.111 milliárd forintra nőtt a bevétel.

Azért hatalmas ez az összeg, mert közben a kommunális adó még mindig csökkenő tendenciát mutat. Hiszen a nyugdíjasok részére, kérésre az önkormányzat 50%-kal csökkenti a kommunális adóterhet. Aki a nyugdíjkorhatárt eléri, és kéri, hogy felezzék meg ezt az adóterhet, az önkormányzat cselekszik.

A kommunális adók csökkenésével a lakosságszám csökkenésével is összefüggésben van. 2006-ban 15. 280-an voltunk a városban, míg 2020-ra ez a létszám sajnos 14 ezer fő alá csökkent.

Egy olyan városban csökken a lakosság,

ahol erős a gazdaság, ahol van munkahely, ahol jó élni és ahol minden feltétel adott, hogy itt alapot teremtsen egy fiatal.

Érthető a kormány törekvése, miszerint a családokat segíteni kell, mert ha a mi városunkban ez a tendencia, akkor ez országosan talán még rosszabb képet festhet., tette hozzá Domonyi László polgármester.

Csökkent az idegenforgalmi adóból származó bevétele is a városnak, nem sokkal, 2 millió forinttal, keressük az okát, de nem nagy problémaként éli meg a polgármester, de foglalkozni kell vele. Komoly feladat lesz az önkormányzatnak a turizmus, a városmarketing, a város idegenforgalmának a felerősítése.

Látványosan emelkedett a gépjárműadókból befolyt bevételek száma is.

Szedmák Tamás alpolgármester kifejtette, hogy számok helyett már a tettek is beszédesek: elindultak az építkezések a városban, melyből látszik, hogy az önkormányzat hatalmas mennyiségű összegeket költ a fejlesztésre. Kultúrával kapcsolatosan megjegyezte, hogy erre a területre közel 267 millió forintot költ a város az idei évben, ez nagyon fontos szám, nagyjából a költségvetés 4%-át költi az önkormányzat erre a területre.

Ha a lakosságszámot nézzük akkor látható, hogy a kultúrára kiemelten tekint.

Döntöttek a városatyák az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatának módosításáról, hiszen 2020. február 29-i hatállyal megszűnik az építéshatósági csoport. Az építésügyi igazgatási feladatok ellátása a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatalhoz fog kerülni. Megszűnik az első fokú építésügyi hatósági feladatokat ellátó általános építésügyi hatóságként az építmények, építési tevékenységek tekintetében a járásszékhely települési önkormányzat jegyzőjének hatásköre is.

Polgármesteri Hivatal teljes létszáma a módosítást követően 40 fő lesz.

Az új szervezeti felépítés a következőképpen fog alakulni:

Stratégiai és Városüzemeltetési Osztály, azon belül Városüzemeltetési és gondnoksági csoport, Pályázati és fejlesztési csoport, Titkársági és koordinációs csoport, Pénzügyi Osztály, Közigazgatási Osztály, azon belül Adócsoport, Szociális és igazgatási csoport, és a Függetlenített főépítész.

Az általános ügyfélfogadási rend az alábbiak szerint alakul:

Hétfőn: 8:00 órától 12:00 óráig és 12:30 órától 16:30 óráig

Szerdán: 8:00 órától 12:00 óráig és 12:30 órától 18:00 óráig

Csütörtökön: 12:30 órától 16:30 óráig

Pénteken: 8:00 órától 12:00 óráig”

Polgármesteri Hivatal szervezeti egységeinek teljes létszáma a módosítást követően 40 fő.

Döntött a testület a 2020/2021-es nevelési évre vonatkozó óvodai felvételi körzetekről is, melyről az alábbi cikkünkben tájékozódhatnak az olvasók. 

Kiss Tamás
Fotók: Kiskőrös Város, VIRA.HU

MEGOSZTÁS