Az ember lánya Kiskőrösön úgy nő fel, hogy szombat délelőtt a piac és a nagytakarítás kezdetének időszaka, mondjuk a portörlés-porszívózásig. De aki a mai napon ellátogatott a Petőfi Sándor Művelődési Központ programjaira, sokkal nagyobb élményben lehetett része, mint néhány neveletlen porcica megzabolázása.

A Művelődési Központ 14. alkalommal csatlakozott a címben említett országos rendezvénysorozathoz, melynek keretében pénteken és szombaton a családok minden tagja megtalálhatta a kikapcsolódási lehetőségét.

-Hirdetés-

A fenti aulában ifj. Dulai György vezetésével, a felnőtt társastánc csoport nyílt órája zajlott. Gyuri életének hetedik osztályos kora óta része a társastánc, számos versenyen mutathatta meg tehetségét. Táncos és próbavezető végzettségét a Táncművészeti Főiskolán szerezte meg. A rendszeres társastánc órák ötlete a Kiskőrösi Nyugdíjas Klub vezetőiben született meg először, ők kérték fel az órák megtartására. Azóta minden csütörtökön este 6 és 7 óra között zajlanak a próbák, a résztvevő öt-hat pár standard és latin-amerikai táncokat tanul. A kialakult, lelkes közösség örömmel várja leendő tagjait. Legyen bármilyen korú is a jelentkező, Gyuri és a táncosok remélik, hogy még sokáig élvezhetik együtt a tánc jótékony hatásait. Ez a nyílt alkalom négy pár bemutatójával kezdődött, majd minden jelenlévő érdeklődőt felkértek a tapasztaltabbak, hiszen „alkalom szüli a táncos lábakat”.

Eközben az egyik tükrösteremben Horváth-Huber Tímea – elsődleges szakmája szerint védőnő –, jelenleg a család legifjabb tagjával otthon lévő édesanya, kangatréning-edző várta a mozogni vágyó édesanyákat és a kisbabáikat. Ezt a különleges, közös baba-mama tornát Nicol Pascher dolgozta ki. A program ötlete akkor fogalmazódott meg benne, mikor – kisgyermekével otthon töltve az időt – úgy érezte, szüksége van mozgásra, de nincs kire bízza a babáját.

A kangatréning élmény babának és mamának egyaránt, miközben segít regenerálni, megerősíteni azokat az izomcsoportokat, melyeket a várandósság és a szülés különösen is igénybe vesz.

Timi 2016 óta tart alkalmakat Kiskőrösön. Már maga a védőnőhálózat is egyedülálló a világon, és az ő tevékenysége összetett módon támogatja az édesanyákat. Ezen a délelőttön is egyszerre tartott védőnői tanácsadást, edzést és épített közösséget. A februári betegséghullámnak köszönhetően ma „csak” három édesanya és baba vett részt az alkalmon, de rendszeresen hét-tíz csapattag látogatja az órákat. Gabriella, az 5 hónapos Anna édesanyja elmondta, hogy „nemcsak a mozgáslehetőség, de a többi édesanyával való találkozás, a kimozdulás lehetősége is sokat jelent” számára. Timi elmondta, hogy „sima” szülés után 6-8, császáros szülés után 10-12 héttel lehet elkezdeni az edzést. Ebben a közösségben is szeretettel várják az új tagokat.

Nem láttam még kedvesebb aerobic órát, mint ez a mai kangatréning, ahogy a babahordozóban, a Fürge róka lábak dallamára, egyszerre ringatózott – Annán kívül – a tízhónapos Sára Diána, és a négyhónapos Gergő az édesanyja hátán.

Ez a nap délelőtt olyan volt, mint a legjobb társasjátékok, amiknek az oldalán ott az ajánlás: 0-99 éves korig. Rajtunk múlik, mennyi élménnyel töltjük meg ezeket az évtizedeket!

Kutyifa Anikó

A képeket Kutyifa Ágnes készítette.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (40 db kép)
MEGOSZTÁS