„Minden nap értéket közvetítünk” volt a szlogenje a február 14-16. között a Magyar Népművelők Egyesülete által 14. alkalommal megrendezett Kultúrházak éjjel-nappal országos rendezvénysorozatnak.

-Hirdetés-

Az eseménysorozat célja, hogy minél többen részesei legyenek a közművelődési intézmények által nyújtott kulturális sokszínűségnek. A rendezvénysorozat idén is arra hívta fel a figyelmet, hogy a közművelődés a hétköznapokban is értékes kultúrát teremt és közvetít.

Idén a Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központban indították útjára február 14-én, pénteken a rendezvénysorozatot.
Szombaton Soltvadkerté volt a főszerep, a város Gyöngyház Kulturális Központja képviselte a magyarországi városokat, míg vasárnap a kistelepüléseken zajló, a nélkülözhetetlen közösségteremtő munkára hívták fel a figyelmet, ezúttal Patak képviselte a falvakat, mint kiemelt helyszín.

Tavaly 261 településen, 400 helyszínen mintegy 1100 programon 160 000 látogató vett részt. 2020-ban több mint 400 résztvevő szervezet és több mint 1000 program várta az érdeklődőket az eseményen.
Ebben az évben már az összes, hazánkkal szomszédos ország is csatlakozott az eseményhez, Bécstől Eszékig. Nyolc határon túli település szervezett táncházat ezen a hétvégén a Csoóri Sándor Alap támogatásának köszönhetően.

Az osztrák fővárosban: Bécsben, a szlovákiai Komáromban, az erdélyi Nagybányán és Nagyszebenben, a kárpátaljai Tiszapéterfalván, a szlovéniai Lendván, a vajdasági Szabadkán, valamint a horvátországi Eszéken várták mindazokat, akik szívesen ropták a táncot a magyar népzenére.

A Magyar Népművelők Egyesülete által immáron 14. alkalommal megrendezett Kultúrházak éjjel-nappal országos rendezvénysorozatnak a védnöke, jószolgálati nagykövete, Novák Péter színész, énekes, szövegíró, zeneszerző, műsorvezető, akit Soltvadkerten személyesen is üdvözölhettünk

Külön tisztelettel köszöntötték a rendezvényen Novák Péter színészt, Bordás Istvánt a Magyar Népművelők Egyesületének elnökét és a rendezvénysorozat operatív igazgatóját, Bazsó Zoltánt.

A Gyöngyház Kulturális Központ programkínálatának elnevezését az intézmény elhivatottsága, célja és Kárpáti Tibor verse ihlette: Gyöngyöt az embernek.
Ennek a szlogennek a jegyében zajlottak a programok is, többek között a szingapúri élménybeszámoló a Karaván Klubban, Ray Cooney: Család ellen nincs orvosság címmel a Szilveszter Társulat előadása, amit a nagy sikerre való tekintettel 16-án, vasárnap délután is megismételtek, amelynek főszereplője a soltvadkerti Medveczki János, aki a Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola és AMI tanára. A Sportcsarnokban kézilabda mérkőzéseket láthatott az érdeklődő közönség.

A főszerepben Medveczki János

A művelődési ház díszteremében és a folyosógalérián a soltvadkerti alkotók körének kiállítása volt látható. A kiállítás megnyitásával és a színházteremben zajló programokkal egy időben különböző foglalkozásokon, tájékoztató, beavató interaktív kiselőadásokon vehettek részt a vendégek.

Kiállítók voltak:
Barcsik Beáta
Barcsik Irén
Dukai Gyuláné
Font Sándorné
Kocsisné Somogyi Eszter
Lázárné Herczeg Lívia
Nagy Anita
Szabadi Mónika
Zsikla Magdolna
Sasvári Ágota
Sámel Mária
Szatmári Katalin

A megnyitó után az általános iskola Cantare Gyermekkarának előadása, Kárpáti Tibor: Gyöngyöt az embernek című versének a Misztrál Együttes által megzenésített, ezen alkalomra készült hangszereléssel, egyedi átdolgozása következett. A gyermekkart Fehér Fedoszja tanárnő hegedűn, Sztojka Julianna fuvolán, Sztojka Máté cajonon kísérte. A karvezető Darányiné Haris Gabriella volt.

A továbbiakban bepillanthattunk a néptánc és a modern tánc képzésben résztvevők munkájába és Novák Péter néptánc tanulásra inspiráló kedvcsinálóját hallgathattuk meg. Utána tárlatvezetéssel megtekinthetőek voltak a soltvadkerti alkotók munkái és a Szent Korona Cukrászda kiállítása. Volt kézműveskedés és rendhagyó Mese-Kuckó is, ahol a gyermekek meséltek.

Babenyecz Erika tánctanár vezetésével a felnőttek standard és latin amerikai táncpróbáját mutatták be

Ezt követően YouTuber találkozóra várták vissza az érdeklődőket a színházterembe. A beszélgetést Supka Éva, a Vadkerti újság főszerkesztője vezette. A beszélgetőtársai Sajt 32 és Novák Péter voltak. A beszélgetés után a mozifilmeké lett a főszerep. Délután 3 órától egészen estig lehetett filmeket nézni.

A Kultúrházak éjjel-nappal programsorozat keretén belül a Nagy-Pál István Helytörténeti Gyűjtemény és a Motor Múzeum is kinyitotta kapuit. A helyi értéktárat Szeg Dorottya mutatta be az érdeklődőknek. A helytörténeti részt Légrády Andor ismertette a csoportoknak. Sajnos az időbeosztás rövidsége miatt csak arra volt lehetőség, hogy néhány érdekességet mutasson be az itt őrzött tárgyakból.

Szeg Dorottya mesél a gyerekeknek

A történelmi értékek bemutatása mellett itt kapott helyet a szalagos fánk valamint az álarckészítés is, mivel farsang ideje van. Segítőik az Aktív Nyugdíjas Klub lelkes tagjai voltak.

Kovács Gyula

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (96 db kép)
MEGOSZTÁS