Koronavírus – Mit lehet tenni?

A vírus terjedésének megakadályozására tett hatósági erőfeszítések azt sugallják, hogy itt valami nagyon veszélyes dologgal állunk szemben, egy halálos vírus tört az emberiségre. Ez azonban egyáltalán nem igaz.

-Hirdetés-

Az új vírus nem igazán viselkedik nagyon másként, mint az ilyenkor szokásos influenza. A téli járványok idején is szoktak óvintézkedéseket hozni, lezárják a látogatók elől a kórházi osztályokat stb., de nem ilyen drasztikusakat, mint a mostani.

Ha maga a vírus nem veszélyesebb egy átlag influenzánál, akkor mire ez a nagy felhajtás?

Két különbség van a szezonális influenza és az új koronavírus között.
Az egyik, hogy ez a vírus új, nincs ellene (még) oltóanyag, ezért a világjárvány kialakulását nem lehet oltással megakadályozni – szemben az influenzával. Az oltóanyag kifejlesztését fél- másfél évre teszik.

Ezért jelenleg a vírus terjedését kell megakadályozni, hogy a fertőzés ne érhessen el az idős, legyengült szervezetű vagy egyéb más súlyos betegségben szenvedő emberekhez, akikre valódi veszélyt jelent.

Ha lenne oltóanyag, akkor nem lenne szükség ezekre a drasztikus intézkedésekre (karantén, vesztegzár stb.) Mivel vírus új, a viselkedését sem ismerjük. Az influenza általában eltűnik az idő melegedésével és a napsütéses órák növekedésével. Valószínűleg a korona vírussal is így lesz, de erről még nincs tapasztalat.
A másik, hogy a vírus gyakori szövődménye a súlyos hörgő- vagy tüdőgyulladás, ami azt jelenti, hogy az oxigén felvételéhez szükséges tüdőkapacitás lecsökken, a vér nem szállít elég oxigént a sejtekhez és a szövetekhez, ami a szerveink rossz működését vagy egyenesen a leállását eredményezi. Ezért veszélyes a fertőzés legyengült szervezetű emberekre, elsősorban olyanokra, akik egyébként is légző vagy szív- érrendszeri megbetegedésekkel küzdenek, vagy az immunrendszerük gyenge (pl. kemoterápiás kezelés vagy szervátültetés miatt), vagy a szegénységből fakadóan alultápláltak, vitaminhiánnyal vagy más hiánybetegséggel küzdenek.

Mit lehet tenni?

A szájat elfedő maszkok nem sokat érnek, ezek arra valók, hogy mi ne fertőzzünk meg másokat és nem fordítva. A száj és a szem a leggyakoribb pont, ahogyan a vírus a testbe kerülhet a kezünkről. Ezért a legtöbb, amit az ember a megelőzés érdekében tehet, hogy gyakrabban mos kezet, a kezét nem viszi a szájához (gyorsétterem, szendvics) vagy a szeméhez, és egyébként is nagyobb hangsúlyt fektet a higiéniára. Az orrcseppek és szájfertőtlenítő tabletták is segíthetnek. Mivel vírusfertőzésről van szó, az antibiotikumok nem hatásosak, ezeket csak orvos rendelésére érdemes és szabad szedni. Ha influenza szerű tüneteket észlelünk, akkor a szokásos kúra javasolt: sok folyadék, pihenés, C-vitamin, esetleg lázcsillapítás. Ha mindez hátfájással, extrém magas lázzal és száraz köhögéssel is társul, haladéktalanul orvoshoz kell fordulni, ha tüdőgyulladás lépne fel, az kórházi kezelést igényel.

Kell-e karanténra készülni?

Nem valószínű, de nem is teljesen kizárható, hogy egy időre lezárhatják a lakóhelyünket, ezért érdemes az otthoni tartalék készleteket feltölteni: élelmiszer, gyógyszer és egyéb a mindennapi élethez szükséges dolgokból jó, ha rendelkezünk kb. két hétre elegendő mennyiséggel. Világvégére még nem érdemes készülni – bár tudom, ha ezzel riogatnék, népszerűbb lenne.

-Görbicz Tamás – facebook bejegyzés-

Egy hasonlóan értékes cikkért kattints IDE

MEGOSZTÁS