2020. február 26-án megtartotta soron következő ülését a Soltvadkert Város Önkormányzatának Képviselő-testülete.

-Hirdetés-

A hulladékkezelési szolgáltatás 2019-es év működési beszámolóját megtárgyalta a testület. Soltvadkerten a Kunság-Halas Nonprofit Kft. végzi a kevert, települési szilárd hulladék heti egyszeri, valamint a lomhulladék évi kétszeri begyűjtését, az elkülönített gyűjtött szelektív hulladék kéthetente, a biológiailag lebomló hulladék négyhetente történő begyűjtését, valamint a szelektív hulladékgyűjtő szigetek ürítését.

Zsikla Győző képviselő felhívta a lakosság figyelmét, hogy minden negyedéves számlázást követően

két alkalommal – péntekenként 8 és 17 óra között – fogadják az ügyfeleket a Soltvadkert Város Önkormányzat épületében, a 13-as szobában.

Lantosné dr. Mayer Zsuzsanna képviselő kérdésére elhangzott, hogy tervben van egy call center beindítása a hulladékgazdálkodó szervezet esetében, hiszen ez sokkal rugalmasabb lenne, jelezte Király Mihály a Kunság-Halas Nonprofit Kft. munkatársa.

Elfogadták a Vadkert-Komszolg Kft 2020-as évre vonatkozó üzleti tervét is, mely olyan városüzemeltetési feladatokat lát el a 2020-as évben, mint többek között a földutak és kerékpárutak karbantartása, kátyúzás és aszfaltozás, szemétszállítás belterületen és a Vadkerti-tónál, kerékpárkölcsönzés, piacüzemeltetés, a Vadkerti-tó valamint a kemping és a panzió üzemeltetése is. Fontos megjegyezni, hogy a belépőjegyek ára 2020-as évben változtatásra kerül: így a felnőtt belépők ára 800 forintról 900 forintra fog emelkedni.

A Vadkert-Komszolg Kft május 1-től kezdi meg várhatóan a „Vadkertkártyák” kiadását, melynek érvényessége 2020-2021 évre fog szólni. A regisztrációs díja változatlan marad, így két évre 1000 forint lesz. Fontos változás, hogy az üdülőtulajdonosok kikerülnek ebből a kedvezményezeti körből, csak soltvadkerti lakcímmel, lakcímkártyával lehet igényelni.

A Soltvadkert Város Önkormányzatának tulajdonában lévő Biztonság Soltvadkert Vagyonvédelmi Kft 2020. évi üzleti tervét is elfogadták, mely az elektronikus biztonsági riasztórendszerek közvetlen és távfelügyeletével foglalkozik, mint például a betörés-és tűzriasztás. Ezeket a feladatokat a társaság 24 órás ügyeletben látja el. Zsikla Tamás felhívta a figyelmet az idősriasztó szolgáltatás fontosságára: véleménye szerint érdemes kihasználni ezt az időskarperec által nyújtotta lehetőséget.

Megtárgyalták és elfogadták a Bodelshauseni és Sarmasági Testvérvárosi Kapcsolatok Munkacsoportjának a beszámolóját is. Temerini Ferenc jelezte, hogy rövidesen a bodelshauseni képviselő-testület és a hivatal munkatársait fogják vendégül látni, illetve már van a bodelshauseni utcafesztiválra érvényes meghívása az önkormányzatnak. Ez természetesen bővülhet még Sarmasági rendezvényekkel is, tette hozzá a polgármester.

Megszavazták a Soltvadkeri Óvodák és Bölcsőde körzethatárait illetve a beiratkozás időpontjait is, melyről részletesen írtunk az alábbi cikkben.

Jóváhagyásra került a 2019-es év költségvetésének módosítása is. Zsikla Tamás képviselő elmondta, hogy a számokat látva nagyon jó évet zár Soltvadkert. A gépjárműadó illetve az iparűzési adóbevételi eredmények azt tükrözik, hogy a vállalkozások is nagyon szépen és eredményesen működnek Soltvadkerten. Kárász András alpolgármester hozzátette: a város gyarapodik, és nagyon sok olyan infrastrukturális beruházás történt, ami nem feltétlen fogható kézzel.

Jóváhagyták a 2020-as költségvetési rendeletet is. Zsikla Tamás szerint 1990 óta mindegyik képviselő-testületnek az volt az irányvonala, hogy Soltvadkert város nem mehet át adósságba, a költségvetése nem tartalmazhat költségvetési, sem felhalmozási hiányt. Ezt az irányvonalat a testület betartja, hiszen sem a következő testületnek, sem az utódjainknak nem szeretnének adósságot hagyni, így ez az óvatosság látszódik a költségvetésben is.

Költségvetés beruházás részénél kifejtette a fejlesztéseket is: Vadkerti-tó esetében az Ibolya illetve a Gyöngyvirág utcai csatornaépítésre is előirányoztak a 2020-as költségvetés megalkotása során. 100 millió forintot különítettek el a kemping vizesblokkjának és a játszótér fejlesztésére is. Az épülő birkózócsarnokra is elő van irányozva 5 millió forint, ami a tervezési költségek illetve a közüzemi bekötésekre szolgál.  Gyöngyház Kulturális Központ esetében a könyvbeszerzésre 1.5 millió forintot különítettek el. Felújítások között szerepel még a Bajcsy-Zsilinszky utcának a felújítása illetve Bocskai utcai óvoda konyhájának a felújítása is.

Elfogadták a civil szervezetek 2020. évi támogatására szóló pályázati felhívását is. Minden évben támogatja az önkormányzat a civil szervezeteket, természetesen ezt a közpénzek átláthatósága miatt csak önkormányzati rendelettel szabályozva lehetséges ezt megtenni, jelezte Lantosné dr. Mayer Zsuzsanna. 17 millió került betervezve erre a célra, így bíztatja a civil szervezeteket, hogy fogalmazzák meg írásban a céljaikat és mutassák be, hogy minél színesebb legyen a civil élet is Soltvadkerten.

A pályázatnak van egy adatlapja, amit ki kell töltenie a civil szervezeteknek. Az a szervezet, amely igényelni szeretné ezt a támogatást, annak fontos tudni,

hogy 2020. március 28. a beadási határidő.

A pályázati kiírás a város honlapján, a hirdetőtáblán és a Soltvadkerti Televízióban is meg fog jelenni, tette hozzá Dr. Pozsgai Boglárka.

A polgármester rámutatott: ritka, hogy pályázati igényt elutasítanak a civil szervezetek esetében. Kárász András alpolgármester jelezte: érdemes kihasználni ezt a lehetőséget, hiszen nem minden város önkormányzatánál van ilyen pályázati mód, pláne nem ekkora összegekkel. 

Kiss Tamás

MEGOSZTÁS