A vira.hu részéről egy egészen újszerű vállalkozás ez a jogi rovat, de úgy gondoljuk, – tudjuk és tapasztaljuk-, hogy a mai kor nagy részben már a jogokról szól. Sokszor rémül meg az átlagember a paragrafusok tömegétől és fest magának hamis képet a rendeletek világáról. Célunk a közérthető ismertetés és magyarázat. Havonta megjelenő jogi rovatunkban igyekszünk a legaktuálisabb témákat körbejárni dr. Polereczki Csilla ügyvéd segítségével/tanácsaival, emellett pedig az online összegyűjtött kérdésekre is megpróbálunk általános és érthető válaszokat/ismereteket adni olvasóink számára.

Mielőtt a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) részleteiről írnánk, ismerjétek meg dr. Polereczki Csillát.

dr. Polereczki Csilla, ügyvéd

Mesélj egy kicsit magadról, és a vállalkozásodról!

-Hirdetés-

2013-ban végeztem a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán. Tanulmányaim végeztével közjegyző-jelöltként dolgoztam a Sipos Attilánál, majd 3 évig a Polgármesteri Hivatalban, ezt követően pedig még 1 évet dr. Tömör Gábornál ügyvéd-jelöltként, akinek mai napig nagyon sokat köszönhetek. Próbáltam tapasztalatot szerezni a jog minden területén – polgári-és közigazgatási jog, gazdasági-és büntetőjog-, majd ezt követően egy éven belül minden szakvizsgatárgyból levizsgáztam, mindeközben pedig arra jöttem rá, hogy a családjog áll a szívemhez legközelebb. Igaz, néha egészen szívszorító ügyekkel is találkozom, melyek rengeteg odafigyelést, precizitást és nagy felkészültséget igényelnek, de mindig arra törekszem, hogy a felek minél hamarabb egyezséget kössenek, ügyvédi és perköltséget is spórolva maguknak. Én azt vallom, hogy mindenre van megoldás, és ezt erősítik meg az ügyfeleimtől kapott pozitív visszajelzések is. A több éves gyakornoki munkát követően, 2019. március 1-jén alapítottam meg a saját ügyvédi irodámat, ahol leggyakrabban a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) után érdeklődnek legtöbben. Igyekszünk több bankkal is együttműködni, mellettük pedig az Adójel Könyvelőiroda Kft.-vel ápolunk jó kapcsolatot egy komplexebb szolgáltatás nyújtása érdekében.

Érdeklődni, felkeresni dr. Polereczki Csillát, az alábbi elérhetőségek valamelyikén tudjátok:

A cikkben szereplő Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK), egy a Magyarország Kormánya által nyújtott támogatás.

Melyek a legfőbb szempontok, melyeket érdemes figyelembe venni a CSOK igénylése előtt/esetén?

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) már 1 vállalt vagy meglévő gyermek után igényelhető. Az állami támogatás felhasználható: új, vagy használt lakás, vagy lakóház vásárlására, építésre vagy akár meglévő otthon bővítésére is, melyet igényelhetnek: fiatal házaspárok, élettársi kapcsolatban élők, de akár egyedülállók is, bár utóbbiak csak abban az esetben, amennyiben a gyermekekkel már rendelkeznek az igénylés időpontjában. Fiatal házaspárok esetén vállalt gyermeknél elegendő, ha az egyik fél még nem éri el a 40 éves korhatárt. Meglévő gyermekek esetén semmiféle életkori határ nincs megszabva az igénylőkre vonatkozóan.

Természetesen a felsorolt és nyilvánvaló célcsoporton kívül van még néhány megkötés, amely hozzátartozik a jogosultsági feltételekhez (pl. büntetlen előélet), mely kritériumoknak meg kell felelniük az igénylőknek.

Álláspontom szerint a CSOK igénylése hosszú távú elköteleződést jelent, nemcsak az igénylő, hanem az egész család számára.

Érdekes kérdés, egy vissza nem térítendő támogatásnál, de léteznek helyzetek, amikor az állam visszakövetelheti a pénzt. Ilyen helyzet, amikor – sértve a támogatási szerződést -, valaki lebontja a lakást, vagy ha például nem lakáscélra használják az ingatlant a támogatottak. Ilyen esetekben a Polgári Törvénykönyv szerinti késedelmi kamattal növelve vissza kell fizetni a támogatást. Bizonyos esetekben, ha a tulajdonviszonyokat nem a szerződésben kikötött módon intézik, például időközben elválnak, vagy felbontják a párkapcsolatot, akkor is hasonló következményekkel kell számolniuk. Ha a fentebb írt határidőn belül nem sikerül teljesíteni a gyermekszámra tett vállalást, abban az esetben is vissza kell fizetniük a CSOK összegét.

Nagyon fontos, hogy akárki is igényel CSOK-ot vagy a mellé járó kamattámogatást, akkor az azt megítélő bank köteles teljeskörűen és érthetően tájékoztatni a részletekről, feltételekről és jogokról. Így azt, hogy valaki megfelel-e a feltételeknek, nem én döntöm el, az én feladatom az okirat jogszabályokhoz igazodóan történő megszerkesztése és az Ügyfél teljes körű tájékoztatása mind a jogokról, mind az ezzel járó kötelezettségekről. Ezzel együtt természetesen próbálunk egy komplexebb szolgáltatást is nyújtani, mely magában foglalja az Ügyfél eljárás során történő segítését, kapcsolattartást a Bankkal, levéve ezáltal az ügymenet terhét az Ügyfél válláról.

dr. Polereczki Csilla, ügyvéd és asszisztense; Szenohradszki Csilla

Íme egy rövid összefoglaló táblázat:

Kutyifa Icu
Fotók: Kincses Szilvi 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (7 db kép)
MEGOSZTÁS