Február 27-én este nagy érdeklődés kísérte Rékasi Károly színművész önálló estjét Kecelen a Városi Könyvtár és Művelődési Ház nagytermében. A teltházas, pótszékes előadáson Wass Albert életművét mutatja be Rékasi Károly, akit számos színdarabból, tévéfilmből, moziból, sorozatból ismerhet a közönség.

-Hirdetés-

Több éve fut nagy sikerrel a Szerelmem, Erdély című irodalmi est. Az első évben már 96 előadás volt, mára már több mint 200 előadást ért meg. Az irodalmi összeállítás sikerében a kezdetekkor csak az alkotók hittek: Koltai Gábor filmrendező, – aki Wass Albert életútját bemutató, Adjátok vissza a hegyeimet! című dokumentumfilmet készítette -, a film főszereplője Rékasi Károly és Tóth Zoltán a Madách Színház hangmestere, hangtár-vezetője.

A keceli esten is elvarázsolta a közönséget, jelezte ezt a pisszenés nélküli csend, feszült figyelem, az előadás közben is többször felcsattanó taps.

Wass Albert költői, írói munkássága csak halála után lett ismertté Magyarországon. Hazájában származása és magyarsága miatt nem maradhatott. A „hősi halál” helyett a „hősi életet” választotta. Az emigrációban feladatának tartotta, hogy elismertesse a magyarságot és felhívja a figyelmet az összetartozás fontosságára. Bármerre élt is a nagyvilágban, számára Erdély volt a Haza. 1944-től Németországban, majd 1952-től haláláig az Amerikai Egyesült Államokban élt. Nicolae Ceauşescu elnökségének éveiben, Romániában könyveit betiltották. Műveit Magyarországon korábban szinte nem is ismerték. Népszerűsége az 1990-es évek végétől az erdélyi olvasók mellett a magyarországi olvasóközönség körében is folyamatosan növekszik. Írásainak részleteit, verseit gyakran idézik. Felolvasó esteket, előadásokat rendeznek az író, költő műveiből.

Az összeállításban három asszonyhoz, feleségeihez írt levelek tartalmán keresztül elevenednek meg az emlékek. Siemers Éva, Elizabeth McClain, Éltető Marianne volt a három nő, aki sorsdöntő hatással volt életének alakulására. A negyedik nő Szeleczky Zita szintén emigrációba kényszerült. Hozzá írott levelekből az is kiderül, hogy a színésznő a Wass Albert verseinek nagy népszerűsítője volt.

A levelek mellett, Rékasi Károly felidézte a költő néhány közkedvelt versét. A zenei aláfestés és az életrajzi film bejátszásai még fokozták a lebilincselő élményt, amelyet az előadás nyújtott.

A keceli est, amely a Trianon-évforduló megemlékezéseinek részeként valósult meg, szervezői Vulman József önkormányzati képviselő és Kovács Áron voltak.

Varga Eszter

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (11 db kép)
MEGOSZTÁS