Ismét nagy sikert ért el a SZÓ-LA-M Alapfokú Művészeti Iskola Kreatív Kakasok grafikai csoportja a Katasztrófavédelem Központi Múzeuma (Tűzoltó Múzeum) rajzpályázatán, Budapesten.

-Hirdetés-

Ez már a második év, hogy megnyertük a Tűzoltók díját – Meséli nagy lelkesedéssel Szentgyörgyi Erika tanárnő.

„A rajz és irodalmi pályázatot, amelynek címe: „Ne égess!” immár tizenharmadik alkalommal rendezték meg. A rajzpályázatra több mint ezer alkotás érkezett az ország minden pontjáról és a határon túlról is. A pályázat ünnepélyes eredményhirdetésére és a nyertes pályaművekből készült kiállítás megnyitójára 2020. február 28-án 10.30 órakor került sor Budapesten, a Katasztrófavédelem Központi Múzeumában.

Ebben az évben „Tűzoltás múltja, jelene és jövője” volt a témája az alkotásoknak. A pályázaton nemcsak rajzokat lehetett készíteni, hanem szobrokat és maketteket is. Ezt a lehetőséget mi ki is használtuk, készítettünk egy szoborcsoportot erre a témára és egy szoborportrét városunk tűzoltó parancsnokáról, mivel a Keceli tűzoltóság ebben az évben ünnepli a 150 éves megalakulását.

A szoborcsoportunknál a kiindulási pontunk az volt, hogy kértem a gyerekeket, használjunk fel minél több PET palackot a szobrainkhoz.
Ami a PET palackból formáját tekintve legjobban kialakítható azok az emberi figurák, így jött az ötlet, hogy csináljunk 3 db körülbelül 1m magas tűzoltót. Az egyik lesz a múlt, a másik a jelen és a harmadik a jövő tűzoltója. Miután összeragasztottuk a palackokat, újságpapírral vontuk be, a ragasztáshoz tapétaragasztót használtunk. Száradás után kifestettük a figurákat, majd kiegészítő kellékekkel láttuk el, amelyeket a hulladéknak ítélt tárgyak közt találtunk, mint például: porszívócső a tűzoltó tömlőnek, törött hajcsat a bajuszhoz, repedt vödör. Mi a jövő tűzoltóját úgy képzeljük el, hogy egy robot megy be az égő házba menteni, a tűzoltó pedig kívülről irányítja, ezért még egy robotot is készítettünk, amelynek anyaga hulladék: hungarocell, papírdoboz, konzervdobozok, tapétadarab, szívó szál, gyógyszeres doboztetők, PET palack.

Ezeket a szobrokat párosával készítették a gyerekek. A múlt tűzoltóját készítette: Rácz Kristóf 4. osztályos és Varga Dorka 2. osztályos tanuló.

A jelen tűzoltóját készítette: Herczeg Nikolett 3. osztályos és Simon Jázmin 2. osztályos tanuló.

A jövő tűzoltóját készítette: Turcsán Bertold és Zöldági Cintia 2. osztályos tanulók.

A robotot készítette: Flaisz Dóra és Bakács Bettina Elisabeta 4. osztályos tanulók.

Ebből a szoborcsoportunkból a jövő tűzoltóját és a robotot díjazták megkapták a Tűzoltók Díját.

A másik díjunk az egy különdíj, melynek a neve: Képzőművészet díj: Vasvári Zsolt 5. osztályos tanuló kapta, aki a Keceli tűzoltó parancsnokról készített egy életnagyságú szoborportrét. Zsolt már az elmúlt évben is készített egy hasonló nagyságú szoborportrét Mátyás királyról, akkor nagyon megtetszett neki a szobrászat.

A díjkiosztó ünnepségen a résztvevőket dr. Berki Imre múzeumigazgató köszöntötte. Szász György Munkácsy-díjas szobrászművész méltatta az alkotásokat, Kovács Titusz, Kreatív Ügynökség vezetője a zsűri nevében is megköszönte a gyerekek munkáját. A díjak mellett számos jutalom és különdíj is gazdára talált. A rajzkategória alsó tagozatos győzteseinek és jutalmazottainak járó díjakat Tóth Tibor tű. dandártábornok adta át. A felsőtagozatosok kategóriájának díjait Barta-Vámos László tű. őrnagytól, a képzőművészeti különdíjat pedig Szász Györgytől vehették át a nyertesek. Kovács Titusz az irodalom kategória győzteseinek adhatta át a nyereményüket, majd Horváth Lajos tű. őrnagy a Tűzoltók díját adományozta a kiemelkedő pályaművet készítőnek.

A díjazottak nyereményei: a Csodák Palotájába családi belépőjegy, Színházi belépőjegyek, ezen kívül játékokat és könyvet nyertek.

A megnyitó után állófogadás következett, majd játékos tárlatvezetés a gyerekeknek, ahol gyufákat gyűjtöttek; a végén vissza is kérdezte Vargáné Galambos Éve múzeumpedagógus a tanultakat. Akik a legtöbb gyufát gyűjtötték, további játékokat nyertek. A gyerekekkel egy időben Petermann József Attila tűzoltó ezredes a felnőtteknek is tartott tárlatvezetést.” – számolt be sikerükről Szentgyörgyi Erika festőművész és művésztanár, a grafikai csoport vezetője.

Tűzoltók díja:

Turcsán Bertold                                 2. o.
Zöldági Cintia                                    2. o.
Bakács Bettina  Elisabeta                    4. o.
Flaisz Dóra                                        4 . o.

Különdíj: Képzőművészet díj:
Vasvári Zsolt                                      5. o.

Fotók: Szentgyörgyi Erika, Vasvári Zsolt, Varga Eszter

-Varga Eszter-

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (30 db kép)
MEGOSZTÁS