Bizony, ez egyre több polgártársunkkal előfordul: betegség, baleset, születési rendellenesség… De van remény és megoldás! Mindezt Hanó Mihály a Mozgáskorlátozottak Bács-Kiskun Megyei Egyesületének elnöke állítja. Tavaly kezdte 3. elnöki ciklusát ebben a funkcióban és egyre több ötletet, kezdeményezést valósítanak meg.

-Hirdetés-

A vírus előtt még éppen meg tudtuk rendezni néhány tavaszi programunkat. A többi nyárra kerül, ahová amúgy is sok mindent terveztünk — kezdi a beszélgetést az elnök.

A nyár, az a mozgáskorlátozottaknak is nyár: kimozdulás, meleg idő, társaság… Mit terveznek idén?

Ez a horgász nincs pácban

Integrált sportnapunk és paralimpiánk lesz Lakiteleken, a Holt-Tiszánál. A jelszó: „Sportoljunk együtt az épekkel!” Ki hinné, hogy a közös mozgás és ügyességi gyakorlatok mindkét fél számára megerősítést és tapasztalatszerzést jelentenek? Pedig a hatásuk óriási! A közös főzés, a horgászverseny és az épeknek szóló kerekesszékes gyakorlatok mindig nagy élmény. A kerekeszékes rodeo mellett persze jönnek majd a profi kerekeszékes táncosok is!

 

Honnan lehet informálódnia az érintetteknek az eseményekről?

Az egyes csoportjainknak hírlevelet küldünk ki a következő hetekben, mely minden szükséges tudnivalót tartalmaz. Tudjuk azt is, hogy főleg az idősebbek nem mindig érnek oda a számítógéphez. És amellett, hogy ez a hozzáállás és képesség az elmúlt években jelentősen javult, az egyes csoportvezetők természetesen ki is nyomtatják a hírlevelet azoknak, akik ezt igénylik.

Hány tagjuk van?

A megyében közel 2000 regisztrált taggal rendelkezünk. Ebből 1420 fizetős rendes tag. Ifjúsági csoportunk is van, mely 45 főt számlál. Rájuk külön kell gondolni a programoknál és a tanácsadásnál.

Tanácsadás. Mi tartozik ide?

Például a megváltozott munkaképesség felmérése és segítségnyújtás az álláskeresésben. 33 dolgozónk van, közülük egy adott kecskeméti munkahelyen. Öten irodai alkalmazottak, a többiek dobozt hajtogatnak, csomagolnak, postai munkát végeznek. Két műszakban dolgoznak: 8-12 és 12-16 óra között. Az egyes munkacsoportokhoz segítők is tartoznak. Tudni kell, hogy itt nem elsősorban a pénzkereset a fontos, hanem a közösség, a hasznosság érzése és az, hogy nincsenek egyedül!

Hanó Mihály (balról) és az elnökség tagjai

Mit tegyen az, aki nem tud beutazni Kecskemétre dolgozni?

Először is ne csüggedjen! Most bővítjük a telephelyet, mert egyre több a jelentkező — családtaggal, segítővel a szállítás megoldható. Aztán pedig javaslom, hogy minél több munkavállaló, munkaadó és segítő jöjjön el megnézni minket! Azzal is segítünk, hogy impulzust adunk másoknak: nem mindenki tudja, hogyan kell kialakítani egy ilyen munkahelyet…

Az elnöktől megtudtuk, hogy ősszel fórumot szerveznek a Lakiteleki Népfőiskolán, melyen számos szakember tart előadást, meghívva a sajtó munkatársait is.

Káposzta Lajos

MEGOSZTÁS