Minden intenzív osztályon dolgozó orvos és ápoló speciális maszkot kap – jelentette be Orbán Viktor.

Az intézkedés holnap, azaz kedd reggeltől él. A miniszterelnök hozzátette, hogy a többi orvos ápoló sebészi maszkot kap, akit pedig aki koronavírus gyanújával visznek kórházba szintén sebészi maszkot kap.
 
AZ ORVOSI ESZKÖZÖKET SZÁLLÍTÓ REPÜLŐGÉP A FEDÉLZETÉN 30 050 DARAB VÉDŐRUHÁVAL ÉS 82 000 DARAB ORVOSI MASZKKAL ÉRKEZETT A FŐVÁROSBA.
 

12 napja hirdették ki a rendkívüli jogrendet,amire azért volt szükség, mert a koronavírus ellenszerét még nem találták meg az ellenszert.

-Hirdetés-

“Az volt a kérdés, hogy várakozzunk vagy cselekedjünk, és mi úgy döntöttünk, hogy várakozás helyett felvesszük a kesztyűt”

– mondta Orbán Viktor az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján. A miniszterelnök szerint a rendkívüli jogrend a biztosítéka annak, hogy Magyarország és a kormány sikerrel vegye fel a harcot a vírussal szemben. Beszélt a járványügyi szakaszokról és a megbetegedések, pontosabban a vírusteszttel igazolt esetek számának emelkedéséről, kiemelve, hogy csak becsléseink lehetnek arról, valójában hány megbetegedés van Magyarországon.

“A ténylegesen megfertőződöttek száma nyilvánvalóan jóval nagyobb, mint a 167 beteg”

– mondta a kormányfő

Közel 140 ezer rendőrt és katonát rendelt ki Orbán a rendfenntartásra

23 950 hivatásos katona (9381 tartalékos katona, 10 649 öt éven belül leszerelt katona)
áll rendelkezésre a közrend és köznyugalom fenntartására Orbán Viktor szerint. Ők emelt szinten vesznek részt a határvédelemben, illetve a kiemelt vállalatokhoz operatív irányítási csoportot rendel ki, hogy segítséget tudjanak nyújtani.
70 205 bevethető egyenruhás van, aki 60 év alatti, tette hozzá. Polgárőrből 46 573 fő van, akinek nincs fegyvere, ők is bevethetők a rendfenntartásra.
A több mint 70 ezer rendőr mellett polgárőröket is bevetnek a veszélyhelyzetben. Nekik azonban csak úgynevezett rendfenntartási hatáskörük van. Nekik kell majd ellenőrizniük például azokat, akik hatósági házi karanténba kerültek. 
 
A határon a teherforgalom továbbra is megengedett. A románoktól garanciát kértek: amilyen ütemben Románia beengedi a humanitárius folyosót használókat, úgy engedik be az Ausztriából érkezőket.
 

Orbán Viktor hétfői bejelentését azzal zárta, hogy elmondta: „elérkezett az összefogás ideje”. Erre kért mindenkit, és erre kéri majd képviselőtársait is a parlament mai ülésén.

Új gazdasági intézkedések:

  • A taxisok után további több mint 80 ezer kisvállalkozónak adnak adómentességet a KATA fizetése alól, mint fodrászok, gázszerelők, burkolók, személyi edzők, stb. A részletek egy ma megjelenő rendeletben lesz olvasható. 
  • A március elseje előtt keletkezett KATA tartozásokat csak a veszélyhelyzet utáni negyedévben kell majd befizetni. 
  • Mentességet kapnak továbbá a médiaszolgáltatók a kieső reklámbevételek miatt.
  • A kilakoltatásokat és lefoglalásokat felfüggesztik, az adótartozások behajtásával együtt. 
  • Meghosszabbítják továbbá a lejáró GYES, GYED jogosultságokat is a veszélyhelyzet idejére.

Forrás:M1, portfolio.hu
Címlapkép forrása: MTI Fotó/Miniszterelnöki Sajtóiroda

MEGOSZTÁS
Írta: vira