Sokan a vadkerti tüzéptől, mások már Jakabszállásról látták a füstöt: valami ég. Aztán a tűzoltó autók szirénája csakhamar sejtetni engedte, hogy nagy a baj. A Vadkerti-tó partján lévő nádas lángokban állt.

-Hirdetés-

Kiérve először a tópartról vettem szemügyre a szívszorító látványt és a vízsugarakat. „Talán menthető még valami” — sóhajtotta az egyik nézelődő asszony. Igaza lett: a tüzet sikerült megfékezni. Mint Cornea Zsolt katasztrófavédelmi őrnagy, az oltás vezetője elmondta, a szárazság miatt nagy erőkkel kellett kivonulnia a tűzoltóságnak. Soltvadkertről, Kiskunhalasról és Kalocsáról 29 tűzoltó vett részt a munkálatokban. Amit elértek: a tüzet körülzárták, a környezetet mentesítették, locsolták, így emberéletben és épületekben nem esett kár.

A számítások szerint

mintegy 15 hektár nádas és erdei aljnövényzet égett le, mely várhatóan még az idén megújul. Viszont a tóparti erdőkben több fa megperzselődött, és azok minőségi romlása már csak áron aluli értékesítést tesz lehetővé.

A tűzoltókat egyébként helyiek értesítették. Schnürlein Andor, a Vadkert Komszolg Kft. ügyvezetője éppen füvesítést végzett kollégáival, amikor 10.30-kor megpillantották a füstöt a nádas felett. „Azonnal intézkedtünk és rövidesen itt voltak a katasztrófavédelem emberei. A járműveken között erdőtűzre kialakított felszerelés is érkezett.”

Kár vagy nem kár?

Kévés Andor biológus és természetfotós véleménye szerint az élővilágban nem történt nagy katasztrófa.

Csak néhány korai madár tojásai veszhettek oda, mint pl. a csilcsap füzikéé és rozsdafarkúaké. De még ők is tudják ezeket pótolni. Ahogy az ornitológusok mondják: újra nászolnak.

A cinege már fészkel, de a fák közé. A héják még csak nászolnak. A hattyúk sem ültek még el kotlani, és a többi madárnak is elég lesz a maradék nádas.  Az óriásgém, a rétihéja, a búbos vöcsök a friss nád közt eleve több élelmet talál, mint a régiben.

Vízminőség szempontjából pedig kimondottan jót tesz az új nád megjelenése a régi helyett: nem von el oxigént a víztől és frissen tartja.

Ökológiai szempontból tehát — ha lehet ilyet mondani — a legjobb időben jött ez a nádastűz! De ez nem mentesít senkit a felelőtlen viselkedés alól. Ugyanis most ebben a a megyében tűzgyújtási tilalom van érvényben! A kár, a veszteség sokkal nagyobb is lehetett volna. Ezúton is köszönjük a a katasztrófavédelmisek munkáját!

Káposzta Lajos

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (36 db kép)