Farkas Zsuzsanna számára nem elcsépelt a holisztikus kifejezés, ugyanis a klasszikus és innovatív egészségügyi megközelítéseket is megismerve fiatal kora ellenére számos képesítéssel rendelkezik: dietetikus, természetgyógyász, fitoterapeuta, étrend-kiegészítő szakértő, sőt még arcdiagnosztikával is foglalkozik. Úgy véli, hogy csak így lehet hiteles szakemberré válni a mai világban. 

Zsuzsannával az egészség világnapja kapcsán beszélgettem. 

-Hirdetés-

 

Mesélj egy kicsit magadról, a tanulmányaidról. Hova jártál középiskolába és egyetemre, milyen végzettséggel rendelkezel?

Földrajzilag és szakmailag is távolabbról indultam, tettem egy nagy iskolakört. Dél-Alföldön, Dusnokon nőttem fel, később a szentesi Horváth Mihály Gimnázium irodalmi-drámai tagozatára jártam, majd magyar szakos bölcsészként diplomáztam a Károli Gáspár Református Egyetemen. Már a szakdolgozatom írása közben tudtam, hogy valójában más pályára vágyom. Majd természetgyógyász, fitoterapeuta képesítést szereztem, közben elvégeztem a Semmelweis Egyetem dietetikus szakát is. A klasszikus és innovatív egészségügyi megközelítéseket is meg akartam ismerni. Úgy vélem, hogy csak így lehet hiteles szakemberré válni a mai világban.

Miért pont ezeket a szakokat választottad? Mit szeretsz bennük és mi az, amit kevésbé?

A színház mindig meghatározó szerepet töltött be az életemben, de a kezdeti heves láng barátságos, parázsló tűzzé változott át…kamaszszerelem.

A táplálkozással, az életmóddal való foglalkozás pedig egyértelmű volt számomra, mondhatni az anyatejjel már szívtam be a tudást. A családomban az egészség kérdésköre folyton nyitva állt, az új információkat mindig beépítettük hétköznapjainkba. A gyógynövények szeretete, gyűjtése édesanyámtól ered.

 
Mivel foglalkozol most, melyik szakmádban dolgozol?

Budapesten dolgozom, már 4. éve vezetem saját üzletemet, a Héjakút Drogéria és Bioboltot. Nem egy szokványos bioboltot álmodtam meg, azt szerettem volna, hogy a legmagasabb szintű tudás és megbízható minőség lengje át az atmoszférát.

Dietetikusként pedig személyre szabott szaktanácsadásokat tartok.

Ha már az egészség világnapja kapcsán beszélgetünk, te hogyan definiálnád az „egészséget”? Mit jelent számodra, illetve milyen főbb életviteli tanácsokkal látnád el a 21. század modern emberét?

Valljuk be, a mai világban az egészség kifejezés szinte elcsépeltnek hangzik. Mindenki adhat tanácsot, ömlik az információ-dömping 0-24 órában, ezért nehéz egy laikus számára rátalálni a hiteles információra. Egy modern ember számára is a természet közelsége az egyik legfőbb segítség. A táplálkozásunkban a legnagyobb anomália az, hogy folyton feldolgozott élelmiszereket fogyasztunk. Holt anyagokkal akarjuk “táplálni” szervezetünket. Sejtszinten pedig éhezzük a valódi élelmiszereket. Sose feledjük, hogy amit megeszünk abból lesz a motivációnk, gondolataink. Elég nemes cselekvésről van szó, amely elveszítette a valódi jelentését: testünk, lelkünk, szellemünk táplálását.

Hogyan, hol lehet hozzád csatlakozni?

A Farkas Zsuzsanna – Dietetikus Facebook oldalamon keresztül, de az üzletem felülete vagy a weboldalam is ad rá lehetőséget: www.farkaszsuzsanna.hu, ahol napi szinten próbálok hiteles információkkal szolgálni ebben a zűrzavaros időben.

 

MEGOSZTÁS