Írta: vira

Járulékkedvezmények, az eddigi támogatások megtartása, duplájára növelt SZÉP kártya-keret is szerepel a tervek között.

-Hirdetés-

Az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján részt vett Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár is. Elmondta, a helyzet mindenkinek nehéz, hiszen nem látogathatjuk idős, esetleg beteg hozzátartozóinkat, a gyerekek hetek óta nem járhatnak iskolába, miközben a szülőknek úgy kell felügyelni rájuk, hogy gyakran a saját munkájukat is végezniük kell közben.

A családok megsegítésére öt pontos tervet hoztak létre. Mint ígérte, semmit nem vesznek el a családtámogatásoktól, minden nehézség ellenére, akkor sem, ha nagy összegeket csoportosítanak át védekezésre. A családi adókedvezmény, otthonteremtési program, autóvásárlás és a többi sem vész el.

Elsődlegesnek nevezte a munkahelyek megőrzését. Mint elmondta, 26 munkakörben járulékkedvezményeket vezettek be. A kisvállalkozóknak átlagosan 50 ezer forintos megtakarítást jelenthet. Ez 90 ezer családot érint. A fizetés nélküli szabadságon lévők járulékait átvállalja az állam.

Átképzési programok indulnak és felnőttképzési diákhitelt biztosítanak, segítik most munkanélkülivé váltakat is. SZÉP-kártyára helyezhető összegek keretét megemelték a duplájára. A dolgozó szülők gyermekei számára felügyeletet biztosítanak, óvodákban és iskolákban.

A hiteltörlesztési kötelezettség felfüggesztése a CSOK és a babaváró támogatásokra is vonatkozik. Ha egy családban a második gyermek érkezik meg, lehet igényelni, hogy 1 millió forintot engedjenek el, minden további gyermeknél ez további 1-1 millió forint.

Meghosszabbították a GYES, GYET, GYED jogosultságok idejét, ez 15 ezer családot érint. Beteg gyereket nevelőknek a magasabb otthongondozási díj bevezetéséve segítettek, az ehhez szükséges ügyintézést most online, vagy telefonon is lehet intézni. A nagycsaládosok autóvásárlási támogatását egyszerűsítették: aki már megkötötte a szerződést, de most nem tudja átvenni autóját, a veszélyhelyzet után még 60 napig erre lesz lehetőség.

Diákhitel moratórium miatt most nem kell diákhitel törlesztőket fizetni. Jelezni azt kell, ha valaki mégis akar fizetni.

Egy új diákhitel konstrukcióval 500 forintos nulla százalékos, rendkívüli diákhitelt vezettek be. Eltörölték a nyelvvizsga-kötelezettséget a diploma megszerzéséhez.

Novák hozzátette, igyekszik megtenni a kormány az idősek biztonságáért is: egyszerűsítették a receptkiváltást és az ügyintézéseket, a nyugdíjügyek felülvizsgálatát elhalasztják. A postákon is egyszerűsítéseket vezettek be, és nekik segít a vásárlási idősáv is.

Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu

MEGOSZTÁS