Jelenleg a koronavírus járvány miatt kialakult helyzetben a szlovák I. osztályú labdarúgó bajnokság is szünetel. A dunaszerdahelyi csapat játékosa a soltvadkerti Vida Máté, a különböző intézkedések miatt már nem tudott visszamenni klubjához.

-Hirdetés-

A DAC és a magyar válogatott labdarúgója most Soltvadkerten készül egyéni edzésterv alapján az előtte álló feladatokra. A sportoló március utolsó napjaiban jött haza és azóta már több alkalommal körbefutotta a Vadkerti-tavat.

Milyen körülmények között érkeztél haza?

-A bajnoki küzdelmek Szlovákiában közel egy hónapja álltak le teljesen és én március utolsó napjaiban jöttem haza. Az egyik napon, amikor Dunaszerdahelyre indultam edzésre felhívtak a klubtól, hogy ne menjek, mert amennyiben átléptem a határt valószínűleg vissza sem engednek. A klubnál a közös edzések is felfüggesztésre kerültek és a közéletben is látható, hogy milyen küzdelmesek a mindennapok. Nekem annyi szerencsém volt, hogy itthon lehetek Soltvadkerten, de a szabályokat betartom és a lakhelyemet nem nagyon hagyom el.

Melyik volt az utolsó bajnoki mérkőzésed, amikor pályára léptél?

-A Nagyszombat ellen játszottunk hazai pályán március 7-én, amelyen sajnos 1-0 arányú vereséget szenvedtünk. A tabellán jelenleg a harmadik helyen vagyunk, és minden remény megvan arra, hogy a dobogón végezzünk.

Az utolsó edzés után, hogyan váltál el a társaktól?

-A játékostársakkal már gondolatban egyre inkább kezdtünk felkészülni arra, hogy akár a bajnokság felfüggesztése is megtörténhet. Számolgattunk, hogy mi lesz majd Szlovákiában is, hiszen értesültünk más bajnokságok beszüntetéséről. Azt azért nem gondoltuk, hogy csütörtökről-péntekre minden leáll, ami kicsit váratlanul ért, amire nem lehet felkészülni. Ilyennel még nem találkoztam az életem során és szerintem az elkövetkezendő 100 évben sem lesz hasonló. Nincs most könnyű helyzet, de túl kell vészelnie valahogy mindenkinek.

A klubbal milyen módon tudod tartani a kapcsolatot?

-Az egyéni edzésterveket a klub e-mail útján minden héten hétfőn küldik el a játékosoknak. Ezen felül nekem még a saját fizioterapeutám is ad feladatokat, mert volt egy sérülésem. Az egész őszi szezonban úgy játszottam, hogy combsérüléssel küzdöttem, de a fájdalom mellett is rendszeresen pályára léptem. Van bőven feladat most is, de egyedül azért jóval nehezebb, mint amikor a társakkal közösen kell készülni. Szerencsére a barátnőm is élsportoló – Fodor Csenge a Győri Audi ETO KC kézilabdázója – és egymást segítve edzünk közösen.

Az egyéni edzéstervek mit tartalmaznak?

-Sok futógyakorlatot tartalmaz, amelyet emberektől távol próbálok elvégezni. Erre jó lehetőséget ad a Vadkerti-tó, amelyet rendszeresen körbefutok. Itthon van egy kis kertrészünk, ahol a téglák felett hajtok végre dinamikusabb lábgyakorlatokat. Az erősítő gyakorlatokat a kertben vagy a szobában szoktam végrehajtani. Sajnos túl sok lehetőség nincs most az edzésre és a minősége sem olyan, mint amikor a csapat közösen készül. Valamilyen szinten azonban edzésben kell maradni, de természetesen érzem magamon is, hogy közel egy hónapja nem voltam csapatközelben.

Mennyire sikerült beilleszkednek az eltelt hónapok alatt a dunaszerdahelyi közegbe?

-Amikor odaigazoltam, akkor még Marco Rossi volt a vezetőedző és két hétig dolgoztam vele együtt. Ezt követően új edző érkezett Marino Rodrigues Cristóvao Hélder személyében a csapathoz és nála mindenki tiszta lappal kezdett. Szerencsésnek mondhatom ezt az időszakot, mert beverekedtem magam a kezdőbe és másfél éve szinte minden mérkőzést végigjátszok. A magyar válogatott keretébe is visszakerültem, így elmondhatom, hogy jó döntést hoztam, amikor Dunaszerdahelyre igazoltam.

A DAC hazai mérkőzései előtt minden alkalommal elhangzik a „Nélküled” című dal. Milyen érzést ezt átélni?

-Hatalmas élmény ezeket a pillanatokat átélni a mérkőzések alkalmával. Mi játékosok azt a részt általában nem halljuk, amikor a „nélküled” részt éneklik, mert az öltözőben vagy a játékoskijáróban tartózkodunk. Természetesen, ha meghalljuk a dalt, akkor az nagy lelki támogatást ad és libabőrös leszek én is tőle. Van olyan, hogy egy találkozó előtt nem vagyok igazán meccs hangulatban, de amint a MOL Aréna gyepére lépek ez teljesen megváltozik és abban a közegben csak úgy lehet focizni, hogy szívét, lelkét kiteszi a játékos a csapatért.

A koronavírus járvány miatt kialakult helyzetben az összetartozást segítendően már két alkalommal volt a DAC által meghirdetett közös éneklés a településen. A „Nélküled” című dal eléneklésébe Soltvadkertről, hogyan tudtál belekapcsolódni?

-A jelen helyzetben az internet segítségével látom én is, hogy a legutóbbi két szombati napon milyen érzelmeket szabadított fel a „Nélküled” című dal közös eléneklése. Jól mutatja az összetartozás erejét, hogy Orbán Viktortól kezdve Dzsudzsák Balázsig mindenki belekapcsolódott ebbe a kezdeményezésbe. A dalt én is énekeltem az adott időpontban a házunk udvarán és néhány videóval is buzdítja a klub a szurkolókat, hogy minél többen csatlakozzanak a közös megmozduláshoz. Ahogy látom ilyenkor szinte minden dunaszerdahelyi lakos bekapcsolódik a kezdeményezésbe és ahol csak tudnak közösen éneklik a „Nélküled” sorait. Mindez jól mutatja, hogy mennyire összetartó közösséget alkot maga a település is.

A kialakult helyzetben a klubnál történtek fizetéscsökkentési intézkedések?

-Sajnos ez a helyzet most sok minden korábbi megállapodást, tervet átír. Lesznek változások a stáb tekintetében és a játékosok fizetéseiben is. Mi labdarúgók is most kevesebb juttatást fogunk kapni, de szerintem egy ilyen időszakban ezt el kell fogadni. A játékosok együttműködőek a klubbal és azon vagyunk, hogy mindenkinek könnyebb legyen.

Amennyiben majd véget ér a mostani időszak, akkor szerinted milyen állapotban tudsz te és a csapat visszatérni a pályára?

-Szerintem kell majd valamennyi idő, hogy visszanyerjük a korábbi formánkat, erőnlétünket. Biztos, hogy nem lesz mindenki csúcsformában, de ez most sajnos egy ilyen helyzet. Az őszi szezon minden sorozatát figyelembe véve szerencsére tudtam szerezni 4 gólt és a hátralévő mérkőzéseken is szeretnék még 2-3 alkalommal a kapuba találni. Amennyiben ezt a célomat tudnám teljesíteni, akkor az eddigi pályafutásom egyik legjobb szezonját tudhatnám magam mögött. A magyar válogatottban az előző szezonban több mérkőzést is végigjátszottam és szeretnék úgy teljesíteni, hogy a kezdőcsapatban kapjak majd helyet.

Filus Tibor

MEGOSZTÁS