Írta: vira

Az Egyesített Szociális Intézmény számára a koronavírus-járvány időszaka naponta vet fel új kérdéseket, megoldandó helyzeteket, de ugyanakkor a nehézségek mellett szép kihívást és feladatot jelent.

Egy hónapja sok területen kellett új megoldásokat találnunk és közben folytatni eddigi munkánkat. Megfogalmaztuk céljainkat és fokozott fegyelemmel, odafigyeléssel tesszük a dolgunk, melynek ebben a nehéz időszakban is csak egyetlen módja lehet – a bajba jutottakkal való személyes találkozás. Nagy a felelősség és naponta felmerülő dilemma- vajon hogyan segítsen a szociális munkás, a házi gondozó/ápoló, a tanyagondnok, ha közben minimalizálni kell a személyes találkozásokat?

-Hirdetés-

A klubélet, mint közösségi megtartó erő, egyik napról a másikra, a fertőzések terjedésének megakadályozása érdekében megszűnt. Klubtagjaink otthon maradtak, de számítanak ránk és 65 fő várja, örül, ha felhívjuk, meghallgatjuk, segítünk a bevásárlásban, gyógyszerek kiváltásában, postai csekkek befizetésében és az ebéd házhoz szállításában.

Egy hónap hosszú idő és még sok ilyen hónap várhat ránk. Jó látnom, hogy olyan kollégákkal dolgozom, akik számára a munkájuk hivatás, a tenni akarás nem kérdés és erejük a humor és az optimizmus. A változások időszakában minden reggel az udvar és a gépkocsik fertőtlenítésével kezdődik. Gondozóink már 7 órától megkezdik az otthonukban ápolást igénylők fürdetését, reggeliztetését fokozott higiénés szabályok betartásával, de a szájmaszk alatt is mosolyogva, szelíd gondoskodással. Ha végeztek az ápolási teendőkkel, akkor segítenek a bevásárlásban, gyógyszeríratásban.

Reggeltől folyamatos a 60 étel kiszállításához szükséges konyhai eszközök fertőtlenítése. A kiszállításban a gépkocsivezető és az étkeztetésért felelős kolleganőm mellett Nagyajtai Sándor polgárőr is segíti munkánkat, ami 11-től 13 óráig terjedő időtartamban zajlik.

A tanyagondnokok feladataiban is történt néhány változtatás. Személyszállítást nem tudunk vállalni a külterületen élő lakosok egészségének védelme érdekében. Azonban a kollegák reggeltől meg sem állnak, hogy a délelőtti időszakban felvegyék a bevásárlás, postai ügyintézés, gyógyszeríratásra vonatkozó igényeket és segítsenek a felmerülő problémák megoldásában.

A válsághelyzetben telefonos ügyfélszolgálatot is működtetünk, ahol az otthonmaradást vállaló 65 év feletti, szolgáltatásainkat korábban nem igénylő lakosok telefonálnak, ha valamire szükségük van. Naponta megtervezzük az így keletkezett vásárlási igények listáját, továbbítjuk a receptigényeket és házhoz szállítjuk a kért termékeket.

Család-és gyermekjóléti szolgálatunknál a veszélyeztetettségre utaló jelzéseket fogadjuk, indokolt esetben a család otthonában nyújtunk segítséget, hatósági felkérésre környezettanulmányt készítünk és a járványügyi helyzetre tekintettel, de továbbra is a családok érdekeit szem előtt tartva dolgozunk. A bajba jutott családok többsége sérülékeny, olykor megkeseredett, sok esetben zárkózott és az emberek többségével bizalmatlan. Családsegítő kollegáim munkájának alapja a rászoruló családokkal kialakított bizalom, amit mi szeretnénk megőrizni, sérülékenységét tiszteletben tartani és erre a bizalomra építve segíteni. Ezek a segítségnyújtások a legtöbb esetben nem várhatják meg a járványügyi helyzet végét.

Adományszervezési munkánk keretében ellátjuk a saját ügyfélkörünkön kívül mindazokat a családokat is, akik a látókörünkbe kerültek az elmúlt hetekben. Önkormányzati támogatásból tartós élelmiszert kaphattak, akiknek az élethelyzete ezt indokolttá tette, de élelmiszerbank pályázat társszereplőjeként az ALDI pékáru és zöldség-gyümölcs árukészletéből is tudunk segíteni rászoruló családoknak.

Ebben a mindenki számára nehéz időszakban persze nekünk, szociális dolgozóknak is vannak kérdéseink, fáradt pillanataink és olykor nehezünkre esik, hogy minden pillanatban figyeljünk a szájmaszk, a gumikesztyű használatára (amit naponta annyiszor cserélünk, ahányszor új személlyel kerülünk kapcsolatba), a folyamatos kéz és eszközfertőtlenítésre, ahol lehet a 2 méter távolság betartására, de ezeket a pillanatokat felülírja az a cél, hogy összefogással, minél kisebb számú megbetegedéssel tudja városunk a járvány időszakát megélni.

Közeledik a húsvét ünnepe. Új, eddig ismeretlen élethelyzetben kell ünnepelnünk. Nagylelkű felajánlásoknak köszönhetően nagypénteken sok családhoz eljutunk majd, hogy támaszt nyújtsunk ebben a nehéz időszakban. Köszönet minden összefogásért, kétkezi munkáért, felajánlásért!  A szociális területen dolgozók a továbbiakban is fegyelmezetten és felkészülten segítik a koronavírus-járvány idején a legveszélyeztetettebb emberek életét. Napsütéses, otthonainkban, egészségben töltött ünnepet kívánok!

Dr. Lacziné Ritter Andrea

MEGOSZTÁS