Az igény gyorsan felmerült: 3 héttel ezelőtt a 100-200 ml-es kézfertőtlenítőt 3-4.000 Ft-os spekulációs áron lehetett megvásárolni — ha egyáltalán volt. Ezt Bócsán tarthatatlannak ítélték! Szőke-Tóth Mihály polgármester gyorsan lépett.

-Hirdetés-

Egy vezető vállára nagy súly nehezedik a nehéz időkben. Ezek pedig most azok. Meg kell előzni a bajt, a járvány elterjedését, ahogy lehet! Szőke-Tóth Mihály, Bócsa polgármestere 3 hete rendelkezett arról, hogy a faluban minden ügyfélforgalmat bonyolító hivatal és üzlet köteles elhelyezni a bejárat előtt kézfertőtlenítőt. Ez vonatkozik azokra a szolgálattevőkre is, akik sokat járnak emberek között, pl. a tanyagondnokok és a szociális szféra dolgozói.

Én ingyen láttam el az érintett 30 bócsai önkormányzati, szociális és egészségügyi intézményt — meséli a polgármester. Sőt: még Soltvadkertre is vittem át néhány üzletbe, ahol nem győztek hálálkodni… Errefelé nagy az átmenő forgalom és sok idegen ember áll meg. A kézfertőtlenítés csökkenti a kockázatot.

Honnan tett szert fertőtlenítőszerre?

Partnerem volt a Poli-Farbe Kft. és rendelkezésemre bocsátotta a kísérleti állapotban, engedélyezés előtt álló terméket. (Azóta természetesen lett engedélye és kereskedelmi forgalomba is kerülhet.) Ez egy gépesített gyártású, szagosított, szappanosított alkoholkészítmény — tökéletes vírusirtással.

Mi a következő lépés?

A cég 100 litert ajánlott fel kiskunhalasi Semmelweis Kórháznak. Ott is nagy szükség van erre, ha nem ott leginkább! A Poli-Farbe Kft. pedig belekezdett a gyártásba. A céljuk az, hogy a környéket és a megyét lássák el.

Összehasonlításképpen a MOL-nak 50.000 literes napi kapacitása van, a Poli-Farbe-nak az ötöde. Ugyanakkor a legnagyobb kihívás a fertőtlenítő hatáshoz elengedhetetlen alkohol beszerzése: heti egy kamiont szeretnének, melynek mennyisége 29.000 liter. Nem érik el vele a teljes gyártókapacitásukat, de a gyártás folyamatos lehet. Mindemellett a KunságSzesz Zrt. is felajánlotta szesz kvótájának egy részét, hogy a Poli-Farbe tudjon kézfertőtlenítőt gyártani. 

Káposzta Lajos

MEGOSZTÁS