Írta: vira

„Az élő, átélt mesemondásnak van létjogosultsága! Mondjatok, olvassatok mesét a gyerekeknek! Nem baj, ha nem “művészi”! Ennél többet nem adhattok!” – írta bejegyzésében minap egy kiskőrösi óvó néni.

-Hirdetés-

Amikor felkérték, hogy meséljen egy kamerába, nem hitt a sikerében. Azt gondolta: –“Ki fogja ezt megnézni? Hiszen ma már menő, modern mesékkel van tele a TV és az internet.”

Az élet rácáfolt! A meséjét pár óra alatt több ezer ember (gyermek és felnőtt) áhítattal nézte és hallgatta, mert egy ismerős óvó nénitől egészen más a mesét hallani. Bebizonyosodott, hogy a személyes hatás át tud jönni a képernyőn keresztül is!

Így indult a videós mesemondás:

A mesemondásra való felkérést Kiskőrös Város Önkormányzatától kapták az óvónők. Juhász Mónikának – a Publicity – Aim Kft munkatársának – az ötlete volt, hogy az otthonmaradó gyerekek mindennapjaiba csempésszenek bele valami biztonságot adó dolgot az óvodai életből. A felhívásra négy óvónő (Parragné Vajas Beáta, Podobniné Vándor Andrea, Szabó Zoltánné, Torgyikné Balogh Noémi) és egy végzős hallgató (Torgyik Krisztina) jelentkezett. Volt, aki bábokkal, volt, aki eszközök nélkül adta elő a mesét. Csupa olyat, amelyeket a gyerekek a leginkább szeretnek, és jól ismernek, hiszen ez erősíti az érzelmi biztonságukat.

 „Az óvó nénik nagyon jól tudnak mesélni, de nem mindenki tud kiállni ország-világ elé. Az egy adomány, ha valaki a mesélés élményét bárkinek át tudja adni. Én megkaptam ezt a talentumot, ezért használom. De ettől sem jobb, sem több nem vagyok a többi, saját csoportjában mesélő óvó nénitől” (Andi óvó néni)

A tervek szerint hetente két alkalommal, kedden és pénteken kora délután kerül fel egy-egy videós mese Kiskőrös város facebook és youtube oldalára. Jelenleg három mese videója (Andi nénié, Piroska nénié és Bea nénié)  került ki, és még öt-hat felvétel van, amit leadnak az elkövetkezendő hetekben.

Tehát a mesék tovább folytatódnak, mert ebben az időszakban még inkább kell a léleknek a simogatás. Nézzétek Kiskőrös Város facebook oldalát és amennyiben szeretnétek, hogy meséljenek még, jelezzétek!

-Szilvi-

MEGOSZTÁS